Interessant:

Facebook misbruikt je mobiele nummer

nieuws 20 januari 2011 om 08:02

Vorige week kwam Facebook met een verandering waardoor externe applicatie-ontwikkelaars misbruik van je mobiele nummer konden maken. Er kwam zoveel kritiek dat de optie weer (tijdelijk) is verwijderd.

Facebook maakte de verandering vrij geruisloos bekend op de Facebook Developer Blog. Als je een Facebook-app van een derde partij downloadt, verschijnt er een "Request for Permission"-box waarin gevraagd om je naam, geslacht, user ID en nog enkele zaken. Nieuw sinds vrijdag was dat er ook om je adres en mobiele nummer werd gevraagd. Als je niet oplette bij het invullen en dit allemaal toestond, gaf je je gegevens aan (onbekende) derde partijen, die het zouden kunnen misbruiken voor bijvoorbeeld spam. Daarom werd door beveilingingsexperts geadviseerd om altijd op de "Don't Allow"-knop te drukken of handmatig je adres en telefoonnummer uit je Facebook-profiel te verwijderen. Het laatste wordt aangeraden door beveilingsbedrijf Sophos. Larry Magid van Cnet legt uit hoe dit moet.

CNN bracht als een van de eerste de twijfels over Facebooks vraag naar mobiele nummers in de wereld: "je telefoonnummer en adres delen met Facebook betekent dat deze gegevens gedeeld zouden kunnen worden met allerhande app-developers, die het ongevraagd zouden kunnen delen met advertentiebureaus of spammers". Facebook was gevoelig voor de kritiek en haalde de verandering, wegens "nuttige kritiek van gebruikers", weer (tijdelijk) offline. Op korte termijn wordt de verandering echter alsnog doorgevoerd, maar Facebook zegt het "proces meer transparant te maken".

portablegear.nl