Interessant:

iOS 4.3 beta voor developers uitgebracht

nieuws 13 januari 2011 om 16:17

Apple heeft iOS 4.3 SDK (Software Developer Kit) voor developers uitgebracht; met deze iOS-update wordt het onder meer mogelijk om je iPhone als WiFi-hotspot te gebruiken.

iOS 4.2 werd eind 2010 uitgebracht en deze editie maakte eindelijk multitasking op de iPad mogelijk. Tevens werd met versie 4.2 AirPlay (een voorziening om muziek, video's en foto's draadloos vanaf een iPad, iPhone of iPod touch naar Apple TV te streamen) en AirPrint (een nieuwe, op Wi-Fi gebaseerde print-applicatie voor HP printers) geintroduceerd.

iOS 4.3 voor iPad: multitasking gestures en terugkeer rotatieknop

Een belangrijke nieuwe toevoeging in iOS 4.3 voor de iPad is de ondersteuning van 'multitasking gestures'. Dankzij deze functie kan je je iPad met vier of vijf vingers (in plaats van twee) tegelijkertijd bedienen, bijvoorbeeld om de grootte van een venster op het scherm aan te passen of om terug te keren naar het homescreen. Tevens wordt het weer mogelijk om de schakelaar aan de zijkant van de iPad als rotatieknop te gebruiken (deze optie was in iOS 4.2 verdwenen), wat de gebruikersvriendelijkheid ten goede komt. iPad-bezitters in het buitenland hebben pech, want in iOS 4.3 kunnen advertenties in Apple's iAds-netwerk schermvullend op de iPad worden weergegeven. In Nederland hebben we daar geen last van, want iAds wordt hier (nog) niet ondersteund.

iOS 4.3 voor iPhone: iPhone als WiFi-hotspot

Vanaf iOS 4.3 wordt het mogelijk om je iPhone als WiFi-hotspot voor maximaal vijf andere apparaten te gebruiken (mits die andere apparaten ook over WiFi beschikken en je provider tethering - dat is een techniek voor WiFi-hotspots - ondersteunt). De iPad lijkt nog niet als WiFi-hotspot gebruikt te kunnen worden. Verder kunnen vanaf versie 4.3 developers ook gebruik maken van de AirPlay-functionaliteit (zowel op de iPad als iPhone), zodat zij gebruikers vanaf websites video's naar Apple TV kunnen laten streamen (mits er gebruik gemaakt wordt van apparaten met AirPlay-ondersteuning).

Einde iPhone 3G & beschikbaarheid

Met iOS 4.3 lijkt Apple definitief afscheid te nemen van een paar jaar oude toestellen: de iPhone 3G en de tweede generatie iPod touch hoeven niet meer op een upgrade naar iOS 4.3 te rekenen. iOS 4.3 SDK beta voor developers is per direct beschikbaar. De upgrade voor de consumentenmarkt zal nog enige tijd op zich laten wachten.

iOS SDK 4.3 beta voor developers beschikbaar
iOS SDK 4.3 beta voor developers beschikbaar

Naschrift: iOS 4.3 voor consumenten is begin maart 2011 officieel aangekondigd.

developer.apple.com