Interessant:

BitTorrent heeft 100 miljoen gebruikers

nieuws 5 januari 2011 om 08:02

De populaire file-sharing site BitTorrent heeft wereldwijd inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers en 20 miljoen actieve gebruikers downloaden dagelijks meer dan 400.000 torrents met BitTorrent-software.

Gebruikers maken massaal gebruik van BitTorrent Mainline en van µTorrent, de twee softwareproducten die BitTorrent aanbiedt. Met de technologie van BitTorrent is het mogelijk om relatief eenvoudig grote bestanden via internet te delen. Hoewel via BitTorrent ook legale software is te downloaden, wordt het platform tot grote ergenis van vooral de muziek- en filmindustrie veel gebruikt voor het uitwisselen van illegale muziek en films.

Dat BitTorrent zo heeft kunnen groeien is opvallend omdat door de inzet van organisaties als Brein de laatste jaren veel torrentsites offline zijn gehaald. Denk daarbij aan The Pirate Bay (in diverse landen verboden) of Mininova (filtert sinds mei 2009 de downloads). Wat wel heeft bijgedragen aan de groei is dat veel P2P-diensten, die kunnen worden gezien als directe concurrenten van BitTorrent, offline zijn gehaald. De beroemdste gevallen zijn Napster, KazaA (de ooit beruchte P2P-diensten leven voort als zieltogende legale muziekaanbieders) en LimeWire (site in oktober 2010 offline gehaald).

Digital Trends