Interessant:

HTC Desire HD versus iPhone 4

nieuws 13 november 2010 om 15:50

De HTC Desire HD en de iPhone 4 zijn twee van de belangrijkste smartphones voor het najaar van 2010; PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

Conclusie:
Display en design
Qua mogelijkheden doen de HTC Desire HD en de iPhone 4 niet voor elkaar onder. Ze onderscheiden zich, naast het besturingssysteem en het design, vooral van elkaar door de kwaliteit van het display. De HTC Desire HD is met 4,3-inch iets groter dan de 3,5-inch iPhone 4, maar het scherm van de iPhone 4 is wel een stuk helderder. Dat komt doordat voor het scherm van de iPhone 4 gebruik is gemaakt van de Retina-technologie, terwijl de Desire HD een meer regulier superLCD-display heeft. Ook de resolutie verschilt: de iPhone 4 meet 960 x 640 pixels, terwijl de Desire HD 480 x 800 pixels telt. Uiteraard ondersteunen beide touchscreens multitouch. De Desire HD heeft verder uitstekende camera-elementen aan de achterzijde, waar de iPhone 4 een vlakke achterzijde van glas heeft die echter wel glad en kwetsbaar is.

Besturingssysteem
Vroeger waren Apple en Google goede vrienden, maar sinds beide fabrikanten zich (met mobiele besturingssystemen) op de smartphone-markt begeven is de vriendschap bekoeld. Ook de HTC Desire HD en iPhone 4 geven blijk van de concurrentie tussen Apple en Google. De iPhone 4 draait uiteraard op Apple's eigen iOS 4-besturingssysteem en de HTC Desire HD heeft als besturingssysteem Google's Android 2.2 Froyo. Android 2.2 heeft minder een eigen gezicht dan iOS 4, omdat als een schil om dit besturingssysteem heen de gebruiksvriendelijke HTC Sense-interface zit. De Desire HD is ook een van de eerste HTC-smartphones met standaard ondersteuning van HTCSense.com, een uitbreiding van de HTC Sense-interface naar de computer waarmee je vanaf je PC toegang hebt tot de Desire HD.

De iOS 4-interface van de iPhone 4 is iets eenvoudiger in gebruik dan de interface van de Desire HD, maar daar staat tegenover dat je er minder in kan customizen. Op de Desire HD kan je bijna alles customizen en het is dus logisch dat de leercurve voor dit toestel enigszins hoger ligt. Allebei de toestellen ondersteunen multitasking, zodat je meerdere applicaties tegelijkertijd kan gebruiken. Additionele applicaties voor iOS zijn te downloaden in de App Store en voor Android in de Android Market. De App Store is op dit moment nog uitgebreider, maar de Android Market komt razendsnel dichterbij. Een belangrijk voordeel van Android 2.2 ten opzichte van iOS is dat Google's besturingssysteem Flash-ondersteuning biedt, terwijl dit bij iOS ontbreekt. Flash-websites zijn daardoor wel op de HTC Desire HD te bekijken, terwijl deze op de iPhone 4 niet of slechts gebrekkig zijn af te lezen.

Geheugen
De iPhone 4 komt met 16GB of 32GB geheugen dat niet verder uitbreidbaar is. De HTC Desire HD heeft met 1,5GB aanzienlijk minder geheugen, dat je echter wel met een microSD-geheugenkaart met maximaal 32GB kan uitbreiden. (Een 8GB microSD-kaart wordt meegeleverd).

Camera
De iPhone 4 is de iPhone met de beste camera tot dusverre. Dat mocht ook wel eens een keer, want op voorgaande iPhones maakte Apple zich er nogal makkelijk vanaf wat betreft camerafunctionaliteit. De iPhone 4 heeft een 5 megapixel camera met LED-flitser en de mogelijkheid om video in HD (720p) op te nemen. De HTC Desire HD beschikt over een nog krachtigere 8-megapixel camera met dubbele HD-flitser, HTC Footprints (voor het automatisch geotaggen van foto's) en eveneens een HD-videocamera. De camera is bij de iPhone 4 helemaal in de achterzijde van het toestel verwerkt, terwijl de Desire HD enkele uitstekende camera-elementen heeft.

Internetmogelijkheden
Zoals het moderne smartphone betaamt bieden zowel de HTC Desire HD als de iPhone 4 uitstekende internet- en connectiviteitsmogelijkheden. Beide toestellen zijn standaard voorzien van WiFi, 3G/HSDPA en Bluetooth 2.1. Zoals reeds hierboven vermeld ondersteunt de Desire HD in tegenstelling tot de iPhone 4 wel Flash, zodat HTC's smartphone een completere internetervaring biedt. De Desire HD heeft echter geen frontcamera, dus je kan er niet mee videochatten. De iPhone 4 beschikt wel over een frontcamera en de FaceTime-applicatie. Hiermee kan je alleen videobellen met andere FaceTime-gebruikers en dus niet met iedereen. De FaceTime-app is op dit moment naast de iPhone 4 ook beschikbaar voor de vierde generatie iPod touch en de nieuwste MacBook Airs en desktop-Macs.

Navigatie
Gesproken navigatie-instructies op de Desire HD zijn mogelijk via Google Maps Navigation, een gratis navigatieservice van Google die echter nog wel in een bŔta-fase verkeert en waarvoor een dataverbinding is vereist. Een navigatieservice voor de iPhone 4 moet je zelf zoeken in de App Store en al dan niet betaald downloaden. Mogelijk komt Google Maps Navigation echter in de toekomst ook voor de iPhone beschikbaar.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
Zowel de iPhone 4 als de HTC Desire zijn prima geschikt voor multimedia en entertainment. Luisteren naar muziek, video's bekijken en e-books lezen: het is allemaal geen probleem. Gezien het beperkte geheugen van 1,5GB van de Desire HD is het wel aan te raden een extra geheugenkaart voor de Desire HD aan te schaffen als je veel data moet opslaan. De Desire HD ondersteunt FM-radio, waar deze ondersteuning op de iPhone 4 ontbreekt. Voordeel voor de iPhone 4 is de iTunes App Store, die qua aanbod van games en applicaties nog ongeŰvenaard is. De Android Market groeit relatief gezien nog harder en komt in sneltreinvaart dichterbij bij de App Store. HTCSense.com is een handige toevoeging voor de Desire HD om direct vanaf je computer toegang tot je telefoon te hebben. Beide toestellen hebben wel een beperkte accuduur, vooral als je veel gebruik maakt van internet. Extensief gebruik betekent op z'n minst dat je je toestel dagelijks moet opladen.

Verder lezen...
- iPhone 4 versus Samsung Galaxy S
- iPhone 4 versus Nokia N8
- iPhone 4 versus HTC Desire
- iPhone 4 versus Samsung Wave
- iOS 4 versus Android 2.2

- iPhone 4 review
- HTC Desire HD review
- Hands-on: iPhone 4, Samsung Galaxy S, HTC Desire HD

HTC Desire HD vs. iPhone 4
HTC Desire HD vs. iPhone 4

portablegear.nl