Interessant:

iPhone 4 versus Samsung Galaxy S

nieuws 23 oktober 2010 om 14:30

De Samsung Galaxy S (i9000) met Android en de iPhone 4 zijn de belangrijkste smartphones van 2010; PortableGear vergelijkt de mogelijkheden van beide toestellen.

Conclusie:
Display
De Samsung Galaxy S (i9000) en de iPhone 4 zijn de twee smartphones die dit jaar het meest in het oog springen en elkaars grootste concurrenten voor het najaar van 2010. Qua display hoeven ze in elk geval niet voor elkaar onder te doen. De iPhone 4 heeft een zeer helder 3,5-inch display dat gebruik maakt van de Retina-technologie en een resolutie heeft van 960 x 640 pixels. Het display van de Samsung Galaxy S is met 4-inch (en een resolutie van 800 x 480 pixels) iets groter en doet dankzij het gebruik van de super-AMOLED technologie absoluut niet onder voor het display van de iPhone 4. Beide schermen ondersteunen multi-touch en zijn in vrijwel alle situaties goed af te lezen.

Besturingssysteem
De iPhone 4 is voorzien van het vernieuwde iPhone iOS 4, waarmee nu eindelijk multitasking op de iPhone mogelijk is. Eigenlijk is dat het voornaamste verschil met de besturingssystemen van voorgaande iPhones, want voor de rest is veel hetzelfde gebleven. Dat wil dus zeggen dat ook dit toestel nog altijd zeer eenvoudig en intu´tief te bedienen is. De Samsung Galaxy S draait bij levering op Android 2.1 en is dankzij Samsungs TouchWiz 3.0-interface bijna net zo intu´tief in gebruik als de iPhone 4. De Galaxy S krijgt binnenkort een upgrade naar Android 2.2 en dat biedt een extra voordeel ten opzichte van iOS 4. Versie 2.2 van Android ondersteunt namelijk Flash, waar Apple dat met iOS 4 weigert te ondersteunen. Hierdoor kan je met de Galaxy S met Android 2.2 ook websites met Flash bekijken, wat een completere internetervaring biedt. Qua applicaties loopt de Apple App Store nu nog voor op de Android Market, maar de laatste groeit explosief.

Opslaggheugen
De iPhone 4 is beschikbaar in een editie van 16GB of 32GB. De Samsung Galaxy S komt standaard met 8GB of 16GB geheugen, dat met een microSD-geheugenkaart van maximaal 32GB is uit te breiden, waardoor je in totaal meer data kan opslaan dan op de iPhone 4. Apple wil nog altijd geen microSD-geheugenkaarten ondersteunen en het geheugen van de iPhone 4 is dus niet verder uit te breiden. De Galaxy S biedt in dit opzicht zodoende meer vrijheid.

Camera
De iPhone 4 is eigenlijk het eerste iPhone-model waarop nu eens echt een fatsoenlijke camera zit, want wat betreft camerafunctionaliteiten is Apple altijd achtergebleven bij de concurrentie. Het toestel heeft een 5 megapixel camera met LED-flitser en biedt de mogelijkheid om video in HD (720p) op te nemen. Ook de Samsung Galaxy S is voorzien van een 5 megapixel camera met een HD-videorecorder. Het is echter erg spijtig dat de camera van de Galaxy S niet beschikt over een flitser, waardoor foto's bij weinig licht erg donker zijn.

Connectiviteit
De iPhone 4 en de Samsung Galaxy S bieden vrijwel gelijkwaardig connectiviteitsmogelijkeden. Beide toestellen zijn voorzien van WiFi en 3G/HSDPA voor snel internet onderweg. Push e-mail ondersteuning is op beide smartphones eveneens standaard. Met de iPhone 4 kan je met de ingebouwde frontcamera en de FaceTime-applicaties videochatten; dit kan echter alleen met andere FaceTime-gebruikers (in de praktijk dus alleen met andere iPhone 4- of iPod touch 4G-bezitters). De Galaxy S komt standaard met een voorge´nstalleerde versie van Google Talk om meteen te kunnen chatten. Tevens vind je standaard op de Galaxy S de Samsung Hub-applicatie waarmee al je sociale netwerken, e-mail- en instant messaging-contacten naadloos in ÚÚn contactenlijst zijn ge´ntegreerd.

Navigatie
Navigeren doe je op de iPhone 4 met Google Maps en een navigatie-applicaties die je (al dan niet betaald) apart moet downloaden. Op de Samsung Galaxy S kan je navigeren (in 3D-beelden) met het gratis Google Maps navigatie. Deze dienst verkeert echter nog wel in een beta-versie en je hebt er een dataverbinding voor nodig. De Galaxy S komt met een voorge´nstalleerde editie van de Layar-browser. Deze software projecteert informatie over het camerabeeld zodat je real life kunt zien wat er in je omgeving te zien en te doen is. Op de iPhone 4 moet je deze software apart downloaden.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
Net als op bijna alle andere punten zijn de iPhone 4 en de Samsung Galaxy S wat betreft muziek- en entertainmentmogelijkheden vrijwel gelijkwaardig. Beide toestellen beschikken over een uitgebreide mediaspeler, e-reader functionaliteit, voice-dial en een bewegingssensor. De Galaxy S heeft ook FM-radio aan boord, waar dit op de iPhone 4 ontbreekt. Op beide telefoons zijn goed games te spelen en meerdere applicaties tegelijkertijd te draaien dankzij een krachtige 1GHz-processor. Wel zijn dankzij de uitgebreide iTunes Store en App Store op dit moment meer (kwalitatieve) applicaties voor de iPhone 4 te downloaden, maar de Android Market komt razendsnel dichterbij. Ten slotte biedt de Samsung Galaxy S als handige extra ten opzichte van de iPhone 4 Swype-ondersteuning. Met Swype kan je razendsnel berichten tikken door met je vingers over het virtuele toetsenbord te 'vegen'.

Samsung Galaxy S versus iPhone 4
Samsung Galaxy S versus iPhone 4

Verder lezen...
- iPhone 4 review
- Samsung Galaxy S review
- iPhone 4 versus Nokia N8
- iPhone 4 versus Samsung Wave
- iPhone 4 versus HTC Desire
- iPhone 4 versus HTC Desire HD

portablegear.nl