Interessant:

iPod nano 6G krijgt gemengde reacties

nieuws 24 oktober 2010 om 14:40

De iPod nano van de zesde generatie, het eerste iPod nano-model met een touchscreen die afgelopen september geintroduceerd werd, krijgt gemengde reacties van de vakpers.

Touchscreen: niet ideaal
De zesde iPod nano is het eerste nano-model met een (multi-touch) touchscreen. Niet iedereen is even enthousiast over het vernieuwde design en het kleine (1,54-inch) touchscreen van de nano 6G. Zo vindt T3.com de iPod nano 6G "een fantastisch stukje techniek, maar we denken niet dat dit het juiste product is voor een touchscreen."

Cnet.de vindt de "touchscreen-interface cool, maar niet beter dan de traditionele iPod-besturing". TrustedReviews omschrijft de nano 6G als een keuze van "vorm boven functionaliteit". Het Nederlandse PCM Web schrijft dat "een groter scherm niet verkeerd geweest zou zijn; de nano voelt nu een beetje als een luxe shuffle." PC World noemt het "multi-touch touchscreen meer een gimmick dan echt nuttig".

PC World lijkt de mening over het touchscreen van de algehele vakpers te verwoorden als zij schrijven: "De iPod nano 6G kan beter worden gezien als een versie 1.0 van een geheel nieuw apparaat, dan als een zesde generatie van een bestaande iPod. Als je altijd al de touchscreen-interface van de iPod touch wilde op een kleiner, audio-only apparaat, dan is de iPod nano 6G wellicht een goed 1.0 product. Er is echter genoeg dat nog verbeterd kan worden."

Vorm boven functie: minder functionaliteiten
Het vernieuwde design van de iPod nano 6G brengt met zich mee dat het model minder functionaliteiten heeft dan de iPod nano 5G. Aangezien de 6G een touchscreen heeft, ontbreken fysieke afspeelknoppen en het vertrouwde click-wheel. Vergeleken met de nano 5G is ook de camera verdwenen, wat alle critici betreuren. Verder stelt het ontbreken van video-weergave en ondersteuning van games veel recensenten teleur. Cnet mist daarnaast de "wekker, kalender, luidspreker en microfoon".

De nano 6G ondersteunt nog wel FM-radio, een stappenteller en VoiceOver-support (dat titels van nummers en menu's voorleest). Iedereen is positief over de toevoeging van een bevestingsclip op de nano 6G. "Met een gewicht van slechts 21 gram en een bevestigingsclip is dit model ook zeer mobiel" schrijft Cnet. "Een ultracompact design met een sportieve en stevige clip voor aan kleding en tassen" meldt Laptop Mag. Ook PC World is tevreden over de "handige clip".

Apple iPod nano 6G
Apple iPod nano 6G

Conclusie: mooi, maar niet functioneel
De nadruk op vorm boven functie en de twijfels over het touchscreen zijn de voornaamste elementen die terugkomen in alle conclusies. Toch zijn alle recensenten enthousiast over de iPod nano 6G, voornamelijk door het fraaie design en de soepele interface.

TrustedReviews concludeert: "de iPod nano 6G heeft een prachtig industrieel design, dus het is maar de vraag hoe erg het is dat vorm boven functionaliteit is gekozen". Chip vindt de nano 6G "een prettige en platte iPod met een goed display en compacte afmetingen, maar met minder functies dan zijn voorganger". PCM Web noemt de nano 6G "uiterst bruikbaar". De al eerder aangehaalde opvatting van T3.com dat de nano 6G "een fanastisch stukje techniek is, maar niet het juiste product voor een touchscreen" geeft goed de algehele opinie van de vakpers aan.

portablegear.nl