Interessant:

BlackBerry PlayBook: alle bijzonderheden op een rij

nieuws 30 september 2010 om 15:03

Research in Motion introduceerde afgelopen dinsdag de BlackBerry PlayBook, de eerste BlackBerry tablet; PortableGear zet alle bijzonderheden ervan op een rij.

7-inch multi-touch capacitive display
De BlackBerry PlayBook, die eerder uitlekte onder de namen BlackBerry BlackPad en SurfBook, heeft een 7-inch capacitive touchscreen. Dat wil zeggen dat het apparaat met meerdere vingers tegelijkertijd is te bedienen en dat je het scherm slechts lichtjes hoeft aan te raken. Het scherm heeft een resolutie van 1024 x 600 pixels en maakt gebruik van de reguliere TFT-technologie, waardoor het in zonlicht minder goed is af te lezen. Met een 7-inch display heeft de PlayBook een even groot scherm als Samsung Galaxy Tab, die eveneens een 7-inch display heeft. De andere belangrijkste concurrenten hebben op dit moment een groter (Apple iPad, 9,7-inch) of een kleiner (Dell Streak, 5-inch) scherm. Met 400 gram is de PlayBook net iets zwaarder dan de Galaxy Tab.

Besturingssysteem
Tot ieders verrassing draait de BlackBerry PlayBook niet op het nieuwe BlackBerry OS 6, maar op een nieuw BlackBerry Tablet OS. Dit systeem maakt gebruik van de minder bekende QNX-technologie. Belangrijk is dat dit Tablet OS multi-tasking ondersteunt, zodat je probleemloos meerdere applicaties naast elkaar kan gebruiken. Eveneens biedt het besturingssysteem ingebouwde support voor HTML 5 en ondersteuning van Adobe Flash 10.1, waardoor je vrijwel alle websites in hun volle glorie kan bekijken. Tevens zijn verschillende BlackBerry diensten met dit besturingssysteem op de tablet te gebruiken (zie onder kopje 'BlackBerry Services'). Onduidelijk is echter nog waar applicaties zijn te downloaden. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit mogelijk via de BlackBerry App World, maar zeker is dat nog niet.

Camera
De BlackBerry PlayBook beschikt aan de achterzijde over een 5 megapixel HD-camera waarmee degelijke foto's en 1080p HD-video's zijn te maken. Ter vergelijking: de Dell Streak heeft eveneens een 5 megapixel camera, de Samsung Galaxy Tab heeft een 3,15 megapixel camera (waarmee eveneens HD-video's zijn op te nemen) en de Apple iPad heeft helemaal geen camera aan boord.

Connectiviteit
De BlackBerry PlayBook is standaard uitgerust met WiFi voor draadloos internet onderweg. Dankzij de 3 megapixel HD-webcam aan de voorzijde is met de PlayBook ook te videochatten. BlackBerry's tablet heeft een ingebouwde microUSB-poort waarop je andere apparatuur kan aansluiten. Via HDMI is de tablet op een HD-televisie aan te sluiten. Bluetooth is eveneens standaard. In eerste instantie komen er alleen WiFi-modellen van de PlayBook op de markt. Op termijn wil RIM wel 3G- of 4G-modellen van de PlayBook op de markt brengen, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog onbekend. 3G-surfen is overigens wel mogelijk met behulp van een BlackBerry smartphone als modem.

Processor en geheugen
De BlackBerry PlayBook heeft een krachtige 1GHz dual-core processor. Bijzonder is dit overigens niet: ook de Apple iPad, Samsung Galaxy Tab en de Dell Streak beschikken over een 1GHz processor. De PlayBook heeft daarnaast 1GB RAM. Het exacte opslaggheugen is nog niet bekend, maar volgens de speculaties betreft dit 16GB of 32GB.

Multimedia
Naast surfen is de BlackBerry PlayBook ook geschikt voor andere vormen van entertainment. Zo zijn op het scherm prettig video's te bekijken met stereogeluid. De PlayBook ondersteunt onder meer het MPEG4-, WMV- en H.264-videoformaat. Middels DLNA zijn foto's, video's en muzieknummers met je PC of andere elektronica te delen. Op de PlayBook zijn ook games te spelen, maar zoals reeds opgemerkt onder 'Besturingssysteem' is het nog niet zeker waar je deze kan downloaden. Het ligt echter voor de hand dat games en andere applicaties in de BlackBerry App World zijn te downloaden, net zoals dat mogelijk is met de BlackBerry smartphones.

BlackBerry Services
Via Bluetooth is de BlackBerry PlayBook te synchroniseren met je BlackBerry smartphone. Op deze manier ondersteunt de PlayBook push e-mail en kan je op de tablet de e-mail, agenda, documenten, BlackBerry Messenger- en beveiligingsinstellingen van je BlackBerry smartphone bekijken en aanpassen. Ook aan de zakelijke gebruikers is gedacht. Zij kunnen rekenen op out-of-the-box compatibiliteit met de BlackBerry Enterprise Server. Deze service zorgt voor een koppeling tussen BlackBerry-apparaten, e-mailsystemen en andere applicaties en stelt ondernemingen in staat om op een eenvoudige wijze alle medewerkers met elkaar te verbinden.

BlackBerry PlayBook
BlackBerry PlayBook

portablegear.nl