Interessant:

Navigatiesysteem verplicht bij rijles

nieuws 17 september 2010 om 10:14

Vanaf 1 september 2011 moet elke lesauto beschikken over een navigatiesysteem; het werken met een gps kan dan onderdeel zijn van het rijexamen voor het autorijbewijs.

Dat hebben het CBR en de rijschoolbrancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB besloten tijdens hun overleg op 3 september 2010.

Zelfstandig route rijden vormt een belangrijk onderdeel van het in 2008 vernieuwde rijexamen. Tot nu toe behoren alleen het rijden naar oriŽntatiepunten en het rijden op basis van een cluster van opdrachten tot de vaste opties voor dit onderdeel. Voor het rijden met een navigatiesysteem kan momenteel alleen worden gekozen als dat aanwezig is en als de examenkandidaat ermee heeft leren werken.

Door navigatieapparatuur te verplichten in examenauto's, willen het CBR en de brancheorganisaties de zelfstandige verkeersdeelname van de nieuwe chauffeurs verder bevorderen. Steeds meer auto's zijn standaard uitgerust met navigatieapparatuur. Het is belangrijk dat toekomstige chauffeurs worden voorbereid op de werking en het gebruik daarvan.

Navigatiesystemen kunnen overigens ook gevaarlijk zijn, zoals blijkt uit de vele opmerkelijke TomTom-verhalen van mensen die klakkeloos de instructies van hun navigatiesysteem volgen.

CBR