Interessant:

iPod evolutie 2005 - 2010

nieuws 9 september 2010 om 08:11

Begin deze maand lanceerde Apple alweer een nieuwe generatie iPods; PortableGear bekijkt hoe de belangrijkste iPod-modellen in de afgelopen vijf jaar zijn veranderd.

iPod touch 1G - 4G
Het iPod-model dat in alle jaren qua uiterlijk het minst is veranderd, is de iPod touch. De touch, voor het eerst geintroduceerd in 2007, is eigenlijk altijd een afgeleide geweest van de iPhone, maar dan zonder belfuncties. De belangrijkste vernieuwingen kwamen dan ook overeen met nieuwe functionaliteiten die op nieuwe iPhones te vinden waren. Zo werd de derde generatie iPod touch, gelanceerd in september 2009, voorzien van de van de iPhone 3GS bekende Voice Control-support. De vierde generatie iPod touch, die begin 2010 werd aangekondigd, heeft een vernieuwd design dat vrijwel gelijk is aan de iPhone 4 en ook de specificaties zijn gelijk aan de vierde iPhone. Zo beschikt deze nieuwste iPod touch over een zeer helder Retina-display, een frontcamera en de FaceTime-applicatie om mee te videochatten (alleen met andere FaceTime-gebruikers), een camera waarmee je HD-video kan opnemen en het iOS 4-besturingssysteem.

iPod nano 1G - 6G
In tegenstelling tot de iPod touch, heeft de iPod nano wel vaak een geheel nieuw design gekregen. De eerste iPod nano verscheen in 2005, als opvolger van de iPod mini. De tweede generatie iPod nano verscheen in 2006, met als belangrijkste vernieuwing een aluminium behuizing. Vanaf deze generatie zijn alle iPod nano's ook beschikbaar in veel verschillende kleuren en niet meer alleen in het zwart of wit.

De derde generatie iPod nano volgde in 2007; dit is een opvallend model, dat bijna de helft kleiner is dan zijn voorganger. De vierde generatie (2008) kreeg weer het grotere formaat en werd voorzien van een voice-recorder en een "shake to shuffle"-functie. Pas met de vijfde generatie (2009) beschikt de iPod nano eindelijk over FM-radio. Tevens werd dit model voorzien van een ingebouwde camera om foto's mee te kunnen maken. Met de zesde generatie iPod nano, aangekondigd in september 2010, wijzigde Apple radicaal de koers van de nano. Dit model is veel kleiner en het is de eerste iPod nano met een 2,2-inch multi-touch display. Helaas kan je op dit model geen video bekijken en ook de camera, de ingebouwde speaker en de voice-recorder zijn verdwenen. FM-radio en de "shake to shuffle"-functie worden nog wel ondersteund.

iPod nano 2G - 6G
iPod nano 2G - 6G

iPod shuffle 1G - 4G
Net als het design van de iPod nano, heeft Apple ook het design van de iPod shuffle regelmatig gewijzigd. De eerste iPod shuffle verscheen in 2005. Dit model beschikt over een USB-uitgang, die je direct in je computer kan steken. Met het tweede model, dat in 2006 het levenslicht zag, verdween de USB-poort van het toestel. Je moest de shuffle gewoon weer met een USB-kabeltje in je computer pluggen. Vanaf dit model is de iPod shuffle, net als de iPod nano, in veel verschillende en vrolijke kleuren verkrijgbaar. Tevens kreeg de iPod shuffle vanaf dit tweede model een aluminium behuizing en de speler werd voorzien van een handige clip, waarmee sporters ze eenvoudig op hun lichaam kunnen bevestigen.

De derde generatie iPod shuffle (2009) kwam Apple op veel kritiek te staan. Dit model had namelijk geheel geen knoppen en kan alleen bediend worden via de meegeleverde headset. Mensen misten de knoppen, vonden de headset matig tot slecht en bekritiseerden Apple omdat zij geen andere headsets konden gebruiken. Nieuw in dit model was verder de VoiceOver-functie die de namen van je nummers, artiesten en afspeellijsten uitspreekt. Gezien de kritiek op de derde generatie, is het niet verwonderlijk dat Apple met het vierde model iPod shuffle (2010) terugkeerde naar eerdere modellen onder het motto "Buttons are back". Dit model heeft inderdaad weer fysieke knoppen; tevens is de VoiceOver-functionaliteit gebleven.

iPod shuffle 1G - 4G
iPod shuffle 1G - 4G

iPod classic 1G - 6G
Ten slotte is er nog de iPod classic, die in 2001 op de markt kwam. Dit model heeft in de loop der jaren, net als de iPod touch, qua design slechts minieme wijzingen ondergaan. De classic was eerst alleen verkrijgbaar in het wit, maar vanaf de vijfde generatie (2005) is de speler ook in het zwart te koop. De belangrijkste vernieuwingen van de iPod classic betreffen het geheugen: van een minimum van 5GB in 2001 tot een maximum van 160GB in 2010.

portablegear.nl