Interessant:

Samsung NX10 vs. Olympus PEN E-PL1

nieuws 26 augustus 2010 om 08:00

Hybride camera's zijn compactcamera's die dankzij verwisselbare objectieven de mogelijkheden bieden van spiegelreflexcamera's; PortableGear vergelijkt op dit terrein de Samsung NX10 en de Olympus PEN E-PL1.

Conclusie:
Type
Hybride camera's zijn camera's met de afmetingen van een compacte camera, maar dankzij aanvullende objectieven en andere accessoires (bijvoorbeeld flitsers) bieden deze modellen de mogelijkheden van spiegelreflexcamera's. Hybride camera's zijn op dit moment op te delen in Micro Four Thirds-camera's en in reguliere systeemcamera's. Micro Four Thirds-camera's worden ook wel systeemcamera's genoemd, maar systeemcamera's zijn niet per definitie Micro Four Thirds-camera's. De Micro Four Thirds-standaard is ontwikkeld door Olympus en Panasonic en het is geen open standaard, dus echte Micro Four Thirds-camera's zijn tot nu toe alleen uit de stal van Olympus en Panasonic gekomen. Het grote voordeel van de Micro Four Thirds-standaard is dat de twee genoemde fabrikanten al een behoorlijk aantal van deze camera's hebben uitgebracht en vooral ook al een flink aantal accessoires. Deze accessoires zijn onderling uitwisselbaar tussen Micro Four Thirds-camera's, dus je hebt al een grote keuze uit aanvullende objectieven en flitsers en dergelijke, wat een groot voordeel is van de Olympus PEN E-PL1.

Andere systeemcamera's, zoals de Samsung NX10, maar bijvoorbeeld ook de Sony NEX-5, zijn minder lang op de markt dan de Micro Four Thirds-camera's en hebben minder aanvullende accessoires tot hun beschikking: de Micro Four Thirds-accessoires zijn op deze camera's niet te gebruiken. Dat betekent dat fabrikanten als Samsung en Sony voornamelijk zelf additionele objectieven en andere toepassingen moeten ontwikkelen. Hiertoe moeten zij een inhaalslag plegen ten opzichte van de Micro Four Thirds-technologie, maar uiteindelijk gaat dat sneller dan je denkt. Voor de NX10 is al een hele erg berg accessoires beschikbaar. Maar als je eenmaal Micro Four Thirds-accessoires in huis hebt, is het natuurlijk niet zo aantrekkelijk om een andere systeemcamera met allemaal nieuwe extra's aan te schaffen.

Sensor, flitser, viewfinder, processor
De Samsung NX10 richt zeer meer op professionale fotografen, terwijl de Olympus PEN E-PL1 ook heel duidelijk een instapmodel wil zijn voor beginnende fotografen die op zoek zijn naar meer mogelijkheden. Het is daarom niet verwonderlijk dat Samsungs systeemcamera betere specificaties biedt dan Olympus' model. De sensor van de NX10 heeft met 14,5 megapixels meer megapixels tot zijn beschikking dan de 12,3 megapixels van de PEN E-PL1. Daarnaast heeft de NX10 een ingebouwde viewfinder (een vakje waardoor je met één oog naar de foto kijkt voor een optimale focus), terwijl de PEN E-PL1 niet over een ingebouwde viewfinder beschikt en je dus gewoon naar het display moet kijken. Wel is voor de Olympus PEN E-PL1 een viewfinder als losse accessoire verkrijgbaar. De processors van de camera's doen niet heel veel voor elkaar onder, maar de Samsung DRIMe II Pro biedt net dat beetje extra. Ten slotte beschikken zowel de NX10 als de PEN E-PL1 over een ingebouwde flitser.

Display en HD-videomogelijkheden
Het grootste voordeel van Samsung NX10 ten opzichte van de Olympus PEN E-PL1 is zonder twijfel het display. De NX10 heeft namelijk een 3-inch display die gebruik maakt van de AMOLED-technologie, waardoor het beeld in vrijwel alle situaties goed is af te lezen. De PEN E-PL1 heeft een kleiner en vrij regulier LCD-display, dat eerder problemen kan geven bij het aflezen in zonlicht en bij grote kijkhoeken. Qua HD-mogelijkheden hoeven de camera's niet voor elkaar onder te doen. Met zowel de NX10 als de PEN E-PL1 is het mogelijk om video in HD-kwaliteit op te nemen. Dankzij HDMI-support kan je beide camera's direct aansluiten op een HD-televisie om daarop je HD-video's te bekijken.

Gebruikersvriendelijkheid
Zoals hierboven reeds is vermeld, is de Olympus PEN E-PL1 meer bedoeld als instapmodel dan de Samsung NX10, die toch meer op ervaren fotografen is gericht. De PEN E-PL1 is daarom speciaal voorzien van een toegankelijke niet-technische Live Guide waarmee alle opties en mogelijkheden eenvoudig worden toegelicht. De opties zijn in 'normale mensentaal' weergeven: zo wordt er niet gesproken over veranderen van het diafragma, maar over een 'scherpe-' of 'wazige' achtergrond in de foto. En in plaats van aanpassing van de witbalans geef je aan of je de 'warme' of 'koele' kleuren in de foto aanpast etcetera. Daarnaast geef je foto's gemakkelijk bijzondere effecten mee met verschillende creative filters.

Hoewel de NX10 veel intelligente en handmatige instellingsmogelijkheden kent, worden beginnende fotografen niet helemaal genegeerd. Voor hen is NX10 onder meer voorzien van een Smart Auto-functie, die automatisch de juiste instelling kiest aan de hand van een analyse van de omgeving van de opname. Daarnaast beschikt de camera over een Smart Range-functie waarmee je lichte en donkere gebieden in hetzelfde frame kan aangeven, terwijl het Supersonic Dust Reduction systeem ervoor zorgt dat vervelende stofdeeltjes van de beeldsensor wegblijven. Bijzonder is verder dat de NX10 het opmerkt als je hoofd dichtbij de camera komt om door de viewfinder te kijken. Dan schakelt het AMOLED-display over op de standby-stand om energie te besparen.

Pakket
De Samsung NX10 en de Olympus PEN E-PL1 zijn leverbaar in verschillende pakketten. In het meest reguliere pakket wordt de NX10 geleverd met een 18-55mm lenskit en de PEN E-PL1 met een 14-42mm lenskit. Er zijn echter ook veel andere opties verkrijgbaar en natuurlijk kan je er altijd meerdere accessoires bij kopen. Vraag of kijk altijd goed naar welke accessoires je allemaal standaard krijgt meegeleverd. Hoe meer je krijgt meegeleverd, hoe hoger uiteraard de prijs. Voor beide camera's is de keuze op dit terrein zeer verschillend en daarom komt er hier geen winnaar uit de bus.

Olympus PEN E-PL1 vs. Samsung NX10
Olympus PEN E-PL1 vs. Samsung NX10

portablegear.nl