Interessant:

iPhone 4 versus HTC Desire

nieuws 26 juni 2010 om 16:10

Na de mogelijkheden van de Nokia N8 en de Samsung Wave in onze serie 'iPhone 4 versus...' met de iPhone 4 te hebben vergeleken, is het vandaag de beurt aan de HTC Desire.

Conclusie:
Display
De iPhone 4 en de HTC Desire zijn natuurlijk niet alleen wat betreft hardware concurrerende modellen, maar vooral wat betreft software. De toestellen draaien op besturingssystemen die in toekomst waarschijnlijk de belangrijkste segmenten van de softwaremarkt voor smartphones gaan innemen – in zoverre ze dat nu al niet doen -: iPhone iOS 4 en het door Google ontwikkelde Android (versie 2.1). Daarover in de volgende paragraaf meer. Wat betreft display zijn de iPhone 4 en de HTC Desire aan elkaar gewaagd. Het display van de Desire is met 3,7-inch iets groter dan het 3,5-inch display van de iPhone 4. Daarentegen heeft de iPhone 4 een hogere resolutie dan de Desire (960 x 640 pixels om 800 x 480 pixels). Om deze hoge resolutie te kunnen waarborgen maakt Apple gebruik van de zogenaamde Retina-techniek. Een hoge resolutie wil echter niet per definitie zeggen dat het scherm onder alle omstandigheden zeer helder is. De Desire heeft een AMOLED-display en dankzij de AMOLED-techniek is dit scherm bijna altijd zeer helder en goed af te lezen (hoewel er bij fel zonlicht nog problemen kunnen optreden). Het is daarom fair hier van een gelijkspel tussen Apple en HTC te spreken.

Besturingssysteem
Apple en HTC vliegen elkaar de laatste tijd regelmatig in de haren en klagen elkaar om de haverklap aan om het schenden van patenten. Inderdaad lijkt de besturing van verschillende volledige multi-touch toestellen natuurlijk soms op elkaar, maar er zijn essentiële verschillen. De iPhone 4 draait op iOS 4, Apple's nieuwste besturingssysteem voor de iPhone. Het toestel is daardoor net als voorgaande iPhones zeer intuïtief en soepel te bedienen. Ook ondersteunt deze nieuwste versie (eindelijk) multitasking, zodat je meerdere applicaties tegelijkertijd op je iPhone kan draaien. iOS 4 is echter nog altijd wel een gesloten systeem, waardoor developers minder vrijheid hebben bij het ontwikkelen van applicaties dan voor Android. Android 2.1, de nieuwste editie van Android waarop de HTC Desire draait, doet niet onder voor iOS 4. De Android Market is de enige applicatiewinkel die de iTunes App Store kan evenaren (hoewel Apple's winkel nog altijd groter is) qua aanbod van applicaties. Uiteraard biedt Android daarnaast ook een perfecte integratie met andere Google-diensten als YouTube, Gmail en Google Maps. Hoewel het hier op de iPhone 4 ook niet aan ontbreekt, blijkt het toch een voordeel als het besturingssysteem en de aangeboden diensten allemaal uit dezelfde (Google)-koker komen.

Bovendien zit op de Desire de intuïtieve HTC Sense-interface als een schil om het Android-besturingssysteem heen. Met deze interface zijn de belangrijkste applicaties snel toegankelijk en krijg je enkele slimme toepassingen als HTC Peep, HTC Friend Stream en HTC Footprints tot je beschikking. Android ondersteunt ook multitasking en krijgt verder regelmatig updates. Naar verwachting zal de Desire in de toekomst ook te updaten zijn naar Android 2.2 (Froyo), dat JavaScript-pagina's sneller kan laden en Flash 10.1 ondersteunt. Gezien de enorme potentie van Android en de grotere vrijheid voor developers van dit open source-systeem lijkt Google's besturingssysteem de toekomst te hebben. Apple zal er in elk geval een harde dobber aan hebben om de razendsnelle ontwikkelingen van Android met gelijke trend te kunnen bijhouden.

Opslaggheugen
Het opslaggeheugen van HTC Desire valt met 512MB een beetje tegen; een moderne smartphone heeft tegenwoordig het viervoudige hiervan aan boord. Wel is dit geheugen uit te breiden met een microSD-geheugenkaart tot maximaal 32GB (een 4GB geheugenkaart wordt meegeleverd). De iPhone 4 heeft helemaal geen uitbreidbaar geheugen, maar daar staat tegenover dat dit toestel met veel meer intern geheugen te verkrijgen is: 16GB of 32GB. Hoewel het ontbreken van uitbreidbaar geheugen (net als op alle voorgaande iPhones) een groot gemis is, maakt het veel grotere geheugen op het toestel veel goed ten opzichte van de Desire. De 512MB met een 4GB geheugenkaart van de Desire blijft toch aan de karige kant.

Camera
De iPhone 4 is de iPhone met de beste camera tot dusverre. Dat mocht ook wel eens een keertje, want op voorgaande iPhones maakte Apple zich er nogal makkelijk vanaf wat betreft camerafunctionaliteit. De iPhone 4 heeft een 5 megapixel camera met LED-flitser en de mogelijkheid om video in HD (720p) op te nemen. De HTC Desire biedt eveneens een 5 megapixel camera met LED-flitser, maar je kan er alleen video in reguliere resolutie mee op nemen en niet in HD-kwaliteit. Wel een leuk extraatje is de HTC Footprints-applicatie. Hiermee zijn foto's direct te geotaggen (waarmee GPS-gegevens aan de foto worden toegevoegd), zodat je altijd weet waar je ze hebt genomen.

Internetmogelijkheden en navigatie
Uiteraard hoeven de HTC Desire en de iPhone 4 niet voor elkaar onder te doen wat betreft internetmogelijkheden. Voor snel mobiel draadloos internet onderweg kan je bij beide smartphones rekenen op ondersteuning van 3G/HSDPA en WiFi. Dankzij de HTC Sense-interface biedt de Desire echter wel handige extra's, zoals HTC Peep (een applicatie om mee te twitteren) en HTC Friend Stream (waarmee je updates van al je sociale netwerken in één stream op je telefoon kan ontvangen). Een ander voordeel is dat Android in elk geval vanaf versie 2.2 Flash 10.1 zal ondersteunen, waardoor internetsites met Flash (en dat zijn er nog heel wat) goed te bekijken zijn. Apple weigert tot nu toe nog altijd Flash te ondersteunen – wat al heeft geleid tot een fikse ruzie met Flash-ontwikkelaar Adobe – en neemt het voor lief dat iPhone-gebruikers websites dan maar niet of niet helemaal kunnen bekijken. De iPhone 4 heeft overigens wel een speciale YouTube-applicatie, dus filmpjes op deze populaire videowebsite kan je wel altijd bekijken. Voor de navigatie zijn zowel de iPhone 4 als de HTC Desire voorzien van aGPS en een ingebouwd kompas, zodat je via Google Maps de weg kan vinden. Gesproken navigatie-instructies op de Desire zijn mogelijk via Google Maps Navigation, een gratis navigatieservice van Google die echter nog wel in een bèta-fase verkeert. Een navigatieservice voor de iPhone 4 moet je zelf zoeken in de App Store en al dan niet betaald downloaden. Mogelijk komt Google Maps Navigation echter in de toekomst ook voor de iPhone beschikbaar.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
Zowel de iPhone 4 als de HTC Desire zijn prima geschikt als multimedia- en entertainment-apparaat en voor het beluisteren van muziek en het bekijken van video's. Gezien het beperkte geheugen en de meegeleverde 4GB microSD-geheugenkaart is het waarschijnlijk wel aan te raden een extra geheugenkaart voor de Desire aan te schaffen als je veel data moet opslaan. Dankzij de nieuwe iBooks-applicatie zijn op de iPhone 4 ook (vooralsnog alleen Engelstalige) e-books te lezen. FM-radio ontbreekt echter op Apple's smartphone, terwijl de Desire hier wel van voorzien is. Beide smartphones beschikken over een motion sensor, maar de iPhone 4 heeft ook een gyroscoop – een nauwkeurigere bewegingssensor – tot zijn beschikking. Hiermee zijn bewegingsgestuurde games preciezer te besturen. Voordeel voor de iPhone 4 is de iTunes App Store, die qua aanbod van games en applicaties nog ongeëvenaard is. De Android Market groeit relatief gezien nog harder en komt in sneltreinvaart dichterbij bij de App Store. Het zal waarschijnlijk niet heel lang meer duren voordat de Android Market de iTunes App Store voorbij is gestreefd. Als je de Desire of de iPhone 4 overigens veel gebruikt om op te internetten en om multimedia mee te bekijken hebben ze allebei hetzelfde grote nadeel: de batterij is erg snel op en moet bijna elke dag worden opgeladen.

Verder lezen...
- iPhone 4 review
- iPhone 4 versus Nokia N8
- iPhone 4 versus Samsung Wave
- iPhone 4 versus Samsung Galaxy S
- iPhone 4 versus HTC Desire HD

HTC Desire versus iPhone 4
HTC Desire versus iPhone 4

portablegear.nl