Interessant:

iPhone 4 versus Samsung Wave

nieuws 19 juni 2010 om 17:00

Na vorige week de mogelijkheden van de iPhone 4 met die van Nokia N8 te hebben vergeleken, vergelijkt PortableGear nu Apple's smartphone met de Samsung Wave.

Conclusie:
Display
De iPhone 4 en de Samsung Wave zijn, net als de Nokia N8 bij Nokia, de nieuwste toppers uit het assortiment van Apple en Samsung. De Wave is voor Samsung een belangrijk toestel omdat het de eerste smartphone met Samsungs nieuwe bada-besturingssysteem is, terwijl de iPhone 4 voor Apple belangrijk is als eerste toestel met het vernieuwde iPhone iOS 4. Bijzonder aan het display van de iPhone 4 is dat er gebruik gemaakt is van de zogenaamde Retina-techniek, waardoor dit scherm een bijzonder hoge resolutie van 960 x 640 pixels heeft. Toch heeft Samsung met een zogenaamd super-AMOLED-display een nog betere troef in handen. Super-AMOLED geeft een nog levendiger en helderder beeld dan reguliere AMOLED-schermen en door een zeer goede contrastwerking is het scherm ook in het zonlicht goed zichtbaar bij veel verschillende kijkhoeken. Volgens Samsung zou de super-AMOLED-techniek ook minder van de accu vergen dan de Retina-technologie.

Besturingssysteem
Zoals hiervoor vermeld, zijn de Samsung Wave en de iPhone 4 beide de eerste smartphones van Samsung en Apple met een vernieuwd besturingssysteem. De iPhone 4 is voorzien van het vernieuwde iPhone iOS 4, waarmee nu eindelijk multitasking op de iPhone mogelijk is. Eigenlijk is dat het voornaamste verschil met de besturingssystemen van voorgaande iPhones, want voor de rest is veel hetzelfde gebleven. Dat wil dus zeggen dat ook dit toestel nog altijd zeer eenvoudig en intu´tief te bedienen is. Het nieuwe bada-besturingssysteem van Samsung (dat net als Google's Android OS gebaseerd is op Linux) hoeft echter niet veel onder te doen voor Apple's iOS 4. bada is ingebed in een schil van de TouchWiz 3.0-interface en dit werkt, net als de iPhone, zeer soepel, snel en intu´tief. Voornaamste minpunt is dat er op dit moment voor bada (via Samsung Apps) nog bij lange na niet zoveel applicaties beschikbaar zijn als in de App Store voor de iPhone, zodat je minder uitbreidingsmogelijkheden hebt.

Opslaggheugen
De iPhone 4 is beschikbaar in een editie van 16GB of 32GB. De Samsung Wave heeft standaard 2GB geheugen, dat met een microSD-geheugenkaart van maximaal 32GB is uit te breiden, waardoor je in totaal net iets meer data kan opslaan dan op de iPhone 4. Apple weigert nog altijd microSD-geheugenkaarten te ondersteunen en het geheugen van de iPhone 4 is dus niet verder uit te breiden. De Wave geniet in dit opzicht zodoende de voorkeur, zeker als je zoveel data hebt dat je dit alleen op meerdere geheugenkaarten kan opslaan. Een gemiddelde geheugenkaart van 8GB kost rond de 20 euro, dus de kosten daarvan zijn nog te overzien.

Camera
De iPhone 4 is eigenlijk het eerste iPhone-model waarop nu eens echt een fatsoenlijke camera zit, want wat betreft camerafunctionaliteiten is Apple altijd achtergebleven bij de concurrentie. Het toestel heeft een 5 megapixel camera met LED-flitser en biedt de mogelijkheid om video in HD (720p) op te nemen. De Samsung Wave biedt niet zulke geavanceerde cameramogelijkheden als enkele andere Samsung-toestellen (op dit gebied zijn de Koreanen al veel verder dan Apple), maar heeft exact dezelfde cameraspecificaties als de iPhone 4. Zo is ook de Wave voorzien een 5 megapixel camera, LED-flitser en HD-videorecorder. Op dit terrein zijn de smartphones van Apple en Samsung dus aan elkaar gewaagd. Leuk aan de Wave is echter dat je op het toestel eenvoudige bewerkingen in video's kan maken. Op de iPhone 4 kan dit ook, maar hiervoor moet je de iMovie-app downloaden en die is niet gratis.

Internetmogelijkheden en navigatie
Net als op het gebied van de camerafunctionaliteiten zijn de Samsung Wave en de iPhone 4 wat betreft internetmogelijkheden en navigatie gelijkwaardig. Uiteraard zijn beide smartphones voorzien van WiFi- en 3G/HSDPA-ondersteuning voor snel mobiel internet onderweg. Beide toestellen worden geleverd met een eigen mobiele browser: de iPhone 4 uiteraard met Apple's Safari-browser en de Samsung Wave met de Dolfin-browser. Grootste nadeel is dat geen van beide telefoons Flash ondersteunt, waardoor je sommige websites slecht of helemaal niet op deze smartphones kan bekijken. Hoewel je met de iPhone 4 prima contact houdt met sociale netwerken, biedt de Wave nog enkele handige extra's voor sociale netwerk-verslaafden. Zo beschikt de Wave over de Social Hub-applicatie die speciaal is ontworpen om al je e-mail-, instant messaging- en sociale netwerk-services naadloos bij elkaar te brengen. Bovendien is de Wave standaard voorzien van de Ping!-applicatie, waarmee je via het programmaatje Palringo gratis met andere Ping!-gebruikers kan 'pingen' (een soort msn'en op de telefoon). Voor de iPhone 4 is de Ping!-applicatie ook beschikbaar, maar deze is slechts tijdelijk gratis te downloaden. Verder beschikken zowel de Samsung Wave als de iPhone 4 over een ingebouwde GPS-ontvanger. Gesproken navigatie-instructies zijn echter alleen mogelijk met een (betaald) te downloaden navigatieapplicatie.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
Zowel de Samsung Wave als de iPhone 4 zijn zeer complete muziek- en entertainmentmachines. Ze bieden prima muziek- en videospelers. Het voornaamste verschil wat betreft de videospeler is dat met de Wave ook DivX/XviD-bestanden zijn af te spelen. Ook ontbreekt op de iPhone 4, net als op voorgaande iPhones, nog altijd FM-radio, waar de Wave wel van voorzien is. Daarentegen is de iPhone dankzij de nieuwe iBooks-app dan wel weer te gebruiken als e-reader (hoewel het scherm daarvoor niet ideaal is), terwijl dat bij de Wave (voorlopig) niet het geval is. Beide smartphones zijn zeer geschikt om op te gamen. Ze zijn allebei voorzien van een motion sensor (de iPhone 4 ook van een soort nog nauwkeurigere motion sensor, een gyroscoop), zodat ook bewegingsgestuurde games tot de mogelijkheden behoren. De Samsung Wave wordt geleverd met een volledige versie van de racegame Asphalt 5 van Gameloft, de iPhone 4 komt niet standaard met een commerciŰle game. Niettemin zijn er voor de iPhone 4 op dit moment in de zeer uitgebreide iTunes App Store wel veel meer games beschikbaar dan voor de Wave. Deze ongelooflijk uitgebreide App Store is dan ook de voornaamste reden dat de iPhone 4 op dit moment geschikter is voor iemand die veel muziek en applicaties downloadt; de Samsung Apps-winkel voor bada moet op dit moment nog flink groeien. Maar zodra er in deze app store meer applicaties beschikbaar komen, kan de Wave zich op het gebied van entertainment probleemloos meten met de iPhone 4.

Verder lezen...
- iPhone 4 review
- iPhone 4 versus Nokia N8
- iPhone 4 versus HTC Desire
- iPhone 4 versus Samsung Galaxy S
- iPhone 4 versus HTC Desire HD

Samsung Wave versus iPhone 4
Samsung Wave versus iPhone 4

portablegear.nl