Interessant:

iPhone 4 versus Nokia N8

nieuws 12 juni 2010 om 16:30

De iPhone 4 en de Nokia N8 zijn de nieuwste geavanceerde smartphones van Apple en Nokia die deze zomer op de markt komen - PortableGear vergelijkt de mogelijkheden.

Conclusie:
Display
Zowel de iPhone 4 als de Nokia N8 is een zeer geavanceerde smartphone die aantoont hoe enorm snel mobiele telefoons zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Beide toestellen zitten bomvol met opties en multimedia-mogelijkheden. Allebei de smartphones hebben bovendien een bijzonder 3,5-inch multi-touch display. De N8 heeft een zeer helder AMOLED-display met een reguliere resolutie van 360 x 640 pixels. Apple heeft niet gekozen voor de AMOLED-technologie, maar maakt gebruik van de zogenaamde Retina-technologie. Dankzij deze techniek heeft de iPhone 4 een zeer hoge resolutie van 960 x 640 pixels. Qua display ontlopen de toestellen elkaar niet veel, maar Apple heeft in elk geval een techniek gebruikt die we nog niet eerder zagen.

Besturingssysteem
De iPhone 4 en de Nokia N8 zijn de eerste toestellen met een vernieuwd besturingssysteem van Apple en Nokia, te weten iPhone OSi 4 en Symbian^3. iPhone 4 OSi ondersteunt eindelijk multitasking en iedereen die eerder met een iPhone gewerkt heeft, kan er moeiteloos mee aan de slag. Symbian ondersteunde altijd al multitasking, maar nu is het besturingssysteem ook volledig open source geworden. Hierdoor kunnen externe developers er eenvoudiger applicaties voor ontwikkelen. Toch laten we Apple als winnaar uit de bus komen als we kijken naar het besturingssysteem: de intuitieve en eenvoudige bediening hiervan is ongeevenaard.

Opslaggheugen
De iPhone 4 kan je aanschaffen in een editie van 16GB of 32GB. Dit geheugen is niet verder uit te breiden met een microSD-geheugenkaart. De Nokia N8 heeft standaard 16GB geheugen, dat met een microSD-geheugenkaart van maximaal 32GB is uit te breiden, waardoor je in totaal meer data kan opslaan dan op de iPhone 4. Waarom Apple tot nog toe altijd weigert microSD-kaarten te ondersteunen is onduidelijk. De keuze voor een Nokia N8 voelt dan ook een beetje als de keuze voor de vrijheid om een geheugenkaart te mogen gebruiken.

Camera
De camera was op vorige iPhone-modellen altijd een beetje een achtergebleven kindje, maar op de iPhone 4 heeft Apple er eindelijk wat meer werk van gemaakt. Het toestel is nu voorzien van een 5 megapixel camera met LED-flitser en de mogelijkheid om HD-video's op te nemen. Dat klinkt wel goed, maar toch is de camera het punt waarop de Nokia N8 zonder twijfel superieur is aan de iPhone 4. Dit toestel is voorzien van maar liefst een 12 megapixel sensor met Carl Zeiss-lens en een krachtigere Xenon-flitser. HD-video opname behoort eveneens tot de mogelijkheden. Als de camerafunctionaliteit van een telefoon je prioriteit heeft, dan kan je het beste kiezen voor de N8.

Internetmogelijkheden en navigatie
Eigenlijk doen de meeste high-end smartphones tegenwoordig niet meer voor elkaar onder wat betreft internetmogelijkheden. Vrijwel allemaal ondersteunen ze 3G/HSDPA en WiFi voor snel en draadloos internet onderweg en dat is ook het geval op de Nokia N8 en de iPhone 4. Wat betreft internet maakt het dus niet zoveel uit welk toestel je kiest. Met beide toestellen behoort eveneens videochatten tot de mogelijkheden (de iPhone 4 is overigens de eerste iPhone die dit ondersteunt). Wel leeft Apple nog altijd in onmin met Adobe, de ontwikkelaar van Flash, waardoor websites met Flash slecht of helemaal niet op de iPhone 4 zijn te bekijken. Beide toestellen zijn voorzien van GPS, maar Nokia biedt met Ovi Maps daadwerkelijk een gratis service met gesproken navigatie-instructies aan. Voor de iPhone zijn ook wel applicaties beschikbaar waarmee je navigatie-instructies kan ontvangen. Deze zijn echter niet allemaal gratis en in het Nederlands, dus het is goed zoeken welke je downloadt. De N8 geniet daarom op dit moment de voorkeur als navigatiesysteem.

Muziek- en entertainmentmogelijkheden
De Nokia N8 en de iPhone 4 hebben beide uiteraard een uitgebreide mediaspeler om video's en foto's op te bekijken en om muziek mee af te spelen. Ook een voice-recorder is op beide toestellen standaard. Apple heeft deze vierde iPhone nog altijd niet voorzien van FM-radio, waarover de Nokia N8 wel beschikt. Wel beschikt de iPhone 4 over enkele andere bijzonderheden, zoals een e-reader applicatie en een gyroscoop. Met een gyroscoop worden bewegingen nog nauwkeuriger waargenomen en zijn bewegingsgestuurde games nog beter te besturen. Het grootste pluspunt van de iPhone 4 betreft echter een externe factor: de iTunes App Store. Dit is de meest uitgebreide mobiele applicatie-winkel met echt enorm veel applicaties en games (zoveel dat het soms zelfs lastig zoeken is in de store). De Nokia Ovi Store kent inmiddels ook wel aardig wat applicaties, maar kan zich op dit moment nog niet vergelijken met Apple's online winkel. Als je een echter downloader bent en elke dag een nieuwe applicatie wil, kan je zodoende beter gaan voor de iPhone 4.

Verder lezen...
- iPhone 4 review
- iPhone 4 versus Samsung Wave
- iPhone 4 versus HTC Desire
- iPhone 4 versus Samsung Galaxy S
- iPhone 4 versus HTC Desire HD

iPhone 4 versus Nokia N8
iPhone 4 versus Nokia N8

portablegear.nl