Interessant:

Nokia N8: alle bijzonderheden op een rij

nieuws 2 mei 2010 om 15:30

Nokia introduceerde deze week de Nokia N8, een geavanceerde 12-megapixel cameratelefoon met touchscreen; PortableGear zet de bijzondere punten van dit toestel op een rij.

Symbian^3
De Nokia N8 is het eerste toestel dat draait op het vernieuwde Symbian^3-besturingssysteem. Dit is de eerste versie van Symbian die volledig open source is, waardoor externe softwareontwikkelaars er eenvoudiger applicaties voor kunnen bouwen. Daarnaast zijn de multitouch- en multitasking-mogelijkheden verbeterd. Andere belangrijke vernieuwingen zijn HDMI-support, integratie van de muziekopslag met de radio (zodat je direct een nummer kan kopen dat je op de radio hoort), een efficienter geheugenmanagement, een vernieuwd interface en een nieuw homescreen.

12 megapixel camera met HD-videorecording
De Nokia N8 is een van de meest geavanceerde cameratelefoons tot dusverre. Toch is het niet het eerste toestel met een 12 megapixel sensor; de Samsung Pixon 12 en de Sony Ericsson Satio gingen de N8 voor. Ook de andere hoogstaande technische verworvenheden - een Carl Zeiss-lens, Xenon-flitser en de mogelijkheid om video's in HD (720p) op te nemen, zagen we al wel eens eerder op andere toestellen. Maar toch zagen we nog niet vaak al deze uitgebreide camerafunctionaliteiten tezamen op ÚÚn smartphone. Door de combinatie van al deze mogelijkheden is de Nokia N8 een van de meest krachtige cameratelefoons tot dusverre. Helaas ontbreekt nog wel altijd een optische zoom.

3,5-inch AMOLED-touchscreen
Nokia is wat traag op gang gekomen wat betreft touchscreen-telefoons, maar lijkt nu eindelijk ook in dit segment zijn mannetje te staan. De Nokia N8 bedien je volledig via het 3,5-inch (met een resolutie van 640 x 360 pixels) capacitive touchscreen - dat is een type touchscreen dat met lichte aanrakingen te bedienen is. Net als concurrenten Samsung en HTC is Nokia bij de N8 ook over gegaan op het gebruik van de AMOLED-techniek voor het display. Hierdoor is het scherm helderder dan het gemiddelde TFT-display, die je nog op het merendeel van de mobiele telefoons tegenkomt.

Connectiviteit en sociale netwerken
De Nokia N8 biedt snel mobiel internet dankzij de ondersteuning van 3G/HSDPA en WiFi. GPS is eveneens aanwezig: middels Ovi Maps is gratis wandel- en autonavigatie mogelijk. Het toestel is met een HDMI-adapter direct op een HD-televisie aan te sluiten, zodat je je HD-video's daar direct op kan bekijken. Daarnaast wordt Bluetooth 2.1 (met support voor stereo headsets) ondersteund. Het homescreen van de N8 is zo in te stellen dat je live daarop al je Facebook- en Twitter-feeds kan ontvangen.

16GB intern geheugen
Op de Nokia N8 kan je heel wat data kwijt, het toestel heeft namelijk 16GB opslaggeheugen. Als je echter zeer veel HD-video's opneemt, zal zelfs dit geheugen snel vol zijn. Daarom kan je ook microSD-geheugenkaarten met een maximale grootte van 32GB in het toestel gebruiken; zo kun je een aardig tijdje vooruit wat betreft dataopslag.

Mediaspeler & FM-radio
Uiteraard biedt de Nokia N8 een uitgebreide mediaspeler met de ondersteuning van de bekende video- en muziekformaten (denk aan MPEG4, MP3, MP3 en AAC en Flash-video's). DivX/XviD-bestanden worden echter niet ondersteund. Tevens kan je altijd naar FM-radio luisteren. Via een voice-recorder zijn memo's op te nemen.

Nokia N8
Nokia N8

Prijs & verkrijgbaarheid
De Nokia N8 is vanaf het derde kwartaal van 2010 in Nederland verkrijgbaar en zal ongeveer rond de 440 euro kosten.

BronNaam