Interessant:

De opkomst van de tablet

nieuws 21 april 2010 om 12:35

De introductie van de Apple iPad heeft een nieuwe boost gegeven aan de productie van internet tablets; ook HP, Toshiba en Dell brengen binnenkort hun eigen tablet op de markt.

Apple iPad
Zonder twijfel is het de Apple iPad die de internet tablets, een productgroep die tot heden een bestaan in de marge leidde, weer onder de aandacht van het grote publiek heeft gebracht. De iPad is voorzien van een 9,7-inch touchscreen en beschikt over dezelfde eenvoudige en intuitieve interface als de iPhone. De iPad ondersteunt Bluetooth en WiFi en middels de iBooks-applicatie zijn er ook e-books op te lezen. Later komen er ook modellen op de markt die 3G ondersteunen. De grootste nadelen van de iPad zijn echter het ontbreken van een (web)camera en ondersteuning van Flash en multitasking. Daarnaast zijn applicaties voor de iPad alleen verkrijgbaar via Apple's App Store.

Apple iPad
Apple iPad

HP Slate
De eerste fabrikant die liet weten met een volwaardig alternatief voor de iPad te komen is HP. In nauwe samenwerking met Microsoft ontwikkelt de Amerikaanse fabrikant de HP Slate. Deze tablet draait op Windows 7 en is met een 8,9-inch display iets kleiner dan de iPad. Voordeel aan Windows 7 als besturingsssysteem is dat je een vrijere keuze hebt bij het installeren van software. Daarnaast biedt de HP Slate enkele andere handige extra's ten opzichte van de iPad, zoals Flash-ondersteuning, een (web)camera en een SD/SDHC-geheugenkaartslot. Het is natuurlijk nog wel even afwachten of de Slate net zo intuitief te bedienen is als de iPad. De Slate wordt in elk geval geleverd met een styluspen, wat er op zou kunnen duiden dat besturing met de hand niet altijd vlekkeloos is.

HP Slate
HP Slate

Toshiba Journ.E Touch M400
Toshiba heeft met de Toshiba Journ.E Touch een tablet met een omslachtige naam en bescheiden mogelijkheden op de markt. Met een 7-inch display is de Journ.E nog iets smaller dan de iPad en de HP Slate, hoewel het toestel wel wat dikker is. De Journ.E beschikt over WiFi en heeft applicaties waarmee direct sites als YouTube, Facebook en Picasa zijn te raadplegen. Verder zijn de mogelijkheden van de Journ.E beperkt door de bescheiden specificaties. De tablet heeft een bescheiden ARM-processor en het systeem is gebaseerd op Windows CE, een speciale versie van Windows met relatief lage systeemeisen. De mogelijkheden zijn dus beperkt, maar daardoor is de Journ.E wel een stuk goedkoper dan de iPad en de HP Slate.

Toshiba Journ.E Touch M400
Toshiba Journ.E Touch M400

Dell Streak
Een andere fabrikant waarvan het zeker is dat deze zeer binnenkort een eigen tablet op de markt brengt, is Dell. De Dell Streak (Mini 5i) is al min of meer officieel uitgelekt in de Verenigde Staten. Deze Dell tablet is met een 5-inch display weer wat kleiner dan alle hier voorgenoemde toestellen. De Streak is voorzien van een camera en een webcam, zodat er ook mee te fotografereren en te videochatten is. Het toestel ondersteunt tevens WiFi en 3G/HSDPA. Leuk is dat de Dell Streak in veel verschillende vrolijke kleuren beschikbaar komt. Bijzonder is verder dat deze tablet draait op Android 2.1. Het is nog onbekend wanneer de Dell Streak naar Europa komt.

portablegear.nl