Interessant:

GSM-verbod voor juryleden in rechtbank

nieuws 26 maart 2010 om 10:07

Amerikaanse rechtbanken hebben genoeg van juryleden bij rechtszaken die de hele tijd op hun mobieltjes zitten te sms'en, bloggen en twitteren.

De meeste rechtbanken willen daarom de juryleden verbieden nog langer een mobieltje te gebruiken tijdens een rechtszaak. De juryleden zouden zo afgeleid zijn door hun mobieltjes dat de rechtsgang er chaotisch door verloopt en er onterechte veroordelingen plaatsvinden.

Bovendien moeten de juryleden compleet objectief tegenover de zaak staan. Zij gaan echter vaak met hun mobieltje informatie over de kwestie zoeken op internet, waardoor hun onafhankelijkheid in het geding komt.

De Amerikaanse federale rechtbank heeft zelfs zogeheten "Twitter-instructies" uitgevaardigd. Hierin staat dat juryleden "geen elektronische apparaten of media mogen gebruiken in verband met de rechtszaak. Tevens is chatten, bloggen en gebruik van sites als Facebook, MySpace, LinkedIn, YouTube en Twitter niet toegestaan".

In 2007 werd al eens een Amerikaanse rechter woedend omdat tijdens zijn rechtszaak een mobieltje rinkelde. Eerder in datzelfde jaar gaf een Amerikaanse rechter een bezoeker van een rechtszaak een boete van drie euro voor het afgaan van zijn mobieltje.

Cellular-news