Interessant:

Apple iPad minpunten

nieuws 28 januari 2010 om 11:16

De eerste kritiek over de gisterenavond met veel tamtam aangekondigde iPad is inmiddels al verschenen; weblogs Gizmodo en MobileCowboys zetten al enkele belangrijke minpunten op een rij.

Hierbij een bloemlezing uit de minpunten van MobileCowboys en Gizmodo, aangevuld door enkele kritiekpunten van PortableGear op de iPad.

1. Geen ingebouwde (web)cam
Voor een geavanceerd multimedia-apparaat was het toch leuk geweest als ook het maken van foto's en video's standaard tot de mogelijkheden behoorde.

2. Geen multitasking
Misschien wel het grootste minpunt. Verschillende applicaties kunnen niet tegelijkertijd geopend worden. Dus je kan niet tegelijkertijd twitteren en emailen of browsen en video kijken.

3. Weer geen Flash-support
Een standaardverhaal bij Apple-gadgets. Voor een tablet waarvan je kan verwachten dat iedereen er veel op zal gaan browsen toch een zwaktebod.

4. Geen SD-kaarslot
De iPad komt in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Als dat vol is, heb je echter een aparte adapter nodig om een SD-geheugenkaart in de iPad te kunnen gebruiken.

5. Geen 16:9 breedbeeld
Video is alleen te bekijken in een, voor high-end gadgets, alweer enigszins achterhaalde 4:3 verhouding. Video kijken is daarom niet ideaal op de iPad, terwijl video toch een van de speerpunten is waarmee Apple de iPad in de markt zet.

6. Geen HDMI-output
Aangezien video kijken op de iPad dus niet ideaal is, kijk je wellicht liever je uit de iTunes Store gedownloade HD-films op een HD-televisie. Helaas! Dit is echter niet mogelijk door het ontbreken van een HDMI-poort.

7. Touch-toetsenbord
Een virtueel touch-toetsenbord is niet ideaal om lange teksten mee te tikken. Lange mails typen gaat toch een stuk soepeler met een fysiek toetsenbord.

8. 3G-ondersteuning niet standaard
Alle versies van de iPad ondersteunen standaard Bluetooth en WiFi. Modellen met 3G-ondersteuning (voor snel draadloos internet, ook als je je niet bij een WiFi-netwerk bevindt) zijn ook leverbaar, maar hiervoor betaal je een forse meerprijs.

9. Veel adapters benodigd
Voor bijna alle externe apparaten die je op de iPad wil aansluiten heb je een speciale adapter nodig. Je plugt ze dus niet zomaar even in het apparaat. Om bijvoorbeeld een camera aan te sluiten is er een "Camera Connection Kit". Deze kit biedt weer een adapter waarmee het mogelijk is om de camera via USB aan de iPad aan te sluiten, want dit niet mogelijk via een directe USB-poort (!). Zie ook punt 4.

10. Minder vrijheid dan op andere netbooks
Op de iPad kan je alleen applicaties draaien die in de App Store zijn te downloaden. Mediabestanden zijn alleen te raadplegen via iTunes. Surfen is alleen mogelijk met Apple's Safari-browser. Op andere netbooks kan je installeren wat je wilt en ben je niet gebonden aan applicaties die alleen via Apple's App Store worden aangeboden of aan Apple's browser.

Apple iPad
Apple iPad

Al met al is de Apple iPad dus nog niet perfect en kan er in de toekomst zeker nog het een en ander aan verbeterd worden. Momenteel zijn concurrerende netbook/touch-tablet apparaten als de Nokia N900, de Acer Aspire Timeline 1820PTZ, de Asus Eee PC T91 of de Lenovo IdeaPad U1 Hybrid misschien zelfs iets aantrekkelijker. In elk geval bieden deze concurrenten meer vrijheid wat betreft het installeren van software en applicaties. Tevens hebben ze allemaal een fysiek toetsenbord tot hun beschikking.

MobileCowboys