Interessant:

Samsung bada-platform officieel onthuld

nieuws 8 december 2009 om 12:11

Samsung heeft het het smartphone-platform bada vandaag in Londen officieel onthuld; ook toonde Samsung de bada SDK (Software Development Kit) voor partners.

Samsung bada, dat al in november werd aangekondigd, komt voort uit de visie 'Smartphones for Everyone' van Samsung. "Met dit nieuwe smartphone-platform verstevigen wij ons marktleiderschap in de mobiele industrie", zegt Erwin van der Valk, Marketing Manager bij Samsung Mobile. "Met Samsung bada krijgt de consument zeeŽn van keuzes voor smartphones. Niet voor niets betekent 'bada' 'oceaan' in het Koreaans. Tegelijkertijd is Samsung bada voor ontwikkelaars een uitgelezen kans om hun applicaties op een ongekend groot aantal Samsung devices in de hele wereld geÔnstalleerd te krijgen."

Interactief voor de gebruiker
Samsung bada bouwt voort op het succes van de Samsung TouchWiz-gebruikersinterface. Met een gemakkelijke en intuÔtieve gebruikersinterface kan de gebruiker zijn creativiteit en interactiviteit vergroten. Samsung bada heeft een gevoelige bewegingssensor, een verfijnde vibratiecontrole en gezichtsherkenning. Ook ondersteunt dit platform op sensoren gebaseerde applicaties die reageren op temperatuurverschillen, beweging en activiteit. Met deze sensoren kunnen applicatie-ontwikkelaars gemakkelijk interactieve toepassingen maken.

Interactief voor de gebruiker
Het smartphone-platform Samsung bada onderscheidt zich doordat het via bada back-end servers diverse servicegerichte functies ondersteunt, zoals sociaal netwerken, apparaatsynchronisatie, contentmanagement, locatie-gebaseerde diensten en commerciŽle services. Deze geavanceerde en gebruiksvriendelijke features voor ontwikkelaars maken het hen gemakkelijk om diverse services te implementeren.

Open en configureerbaar
Met Samsung bada kunnen ontwikkelaars de capaciteiten van smartphones optimaal benutten voor de creatie van aantrekkelijke applicaties. De applicaties kunnen gebruikmaken van platformfuncties om te bellen, berichten te verzenden, toegang te krijgen tot een lijst van contactpersonen, et cetera. Met diverse service-applicaties is het na een enkele bevestiging mogelijk informatie te delen, waaronder persoonlijke profielen, sociale relaties, taakschema's en inhoud.

Met de onthulling van Samsung bada gaat direct de bada Developer Challenge van start. Dit is dť kans voor ontwikkelaars om een geldprijs uit een totale prijzenpot van 2.700.000 dollar te winnen. Om een geldprijs te verdienen, moeten zij met de features van het nieuwe bada platform applicaties bouwen voor bada services. Samsung bereidt voor ontwikkelaars ook een serie Developer Days voor, die in 2010 zullen plaatsvinden. De eerste evenementen zullen in Londen, San Francisco en Seoul worden gehouden, gevolgd door meer evenementen in de loop van 2010.

De eerste ontwikkelaars op het bada-platform zoals microblogservice Twitter, film- en gameverhuurbedrijf Blockbuster en video- en iconische gameontwikkelaars CapCom, EA Games en Gameloft willen met Samsung bada de Ďmobile experienceí voor consumenten verrijken. Deze partners verwachten dat bada in de komende jaren een hoofdrol zal spelen in de ontwikkeling van applicatiediensten voor een steeds breder publiek. Naar verwachting verschijnen de eerste bada-telefoons begin 2010.

bada developers