Interessant:

Belchinezen spil in voetbalgokschandaal

nieuws 8 december 2009 om 09:53

GSM's spelen een centrale rol in het wereldwijde voetbal-goknetwerk; in Nederland zijn de voetbaltribunes bevolkt met zogenaamde "belchinezen" die wedstrijdgegevens doorbellen naar Azië.

Malafide Aziatische gokbedrijven gokken op allerlei wereldwijde voetbalwedstrijden, onder andere in Nederland. Mogelijk worden daarbij spelers of clubs omgekocht. Armlastige clubs (en spelers) zijn verdachter dan rijkere clubs en spelers, omdat deze makkelijker zouden zijn om te kopen.

In het tv-programma Voetbal International werd gisteren gemeld dat de tribunes van de armlastige Eerste Divisie-voetbalclub FC Eindhoven voornamelijk worden bevolkt door zogenaamde "belchinezen". Dit is een generaliserende term voor mensen van Aziatische afkomst die op de tribunes zitten en met hun mobieltje allerlei wedstrijdinformatie doorbellen of sms'en naar gokkantoren in Azië. Bij FC Eindhoven vallen de "belchinezen" extra op, omdat de rest van tribunes vrijwel leeg zijn.

De UEFA kondigde eerder al een wereldwijd onderzoek naar gokschandalen in het voetbal aan. In Nederland is FC Eindhoven de eerste club waarvan bekend is dat deze officieel in de gaten wordt gehouden; vooral door de vele aanwezige "belchinezen", maar ook door enkele vreemde uitslagen, is de club verdacht. Het is overigens ook mogelijk dat alleen spelers van FC Eindhoven zijn omgekocht en dat de club niets met een eventueel gokschandaal te maken heeft. Er is echter nog niets bewezen.

FC Eindhoven deed overigens zelf ook al onderzoek naar de "belchinezen" en gaf deze informatie aan de politie. Overigens zitten ook bij andere armlastige Eerste Divisie-clubs, zoals FC Oss (voorheen TOP Oss) of Fortuna Sittard, "belchinezen" op de tribune, aldus de Volkskrant. Deze clubs worden echter nog niet (officieel) in de gaten gehouden.

portablegear.nl