Interessant:

Waarom criminelen kiezen voor een BlackBerry

nieuws 23 november 2009 om 08:30

De smartphones van BlackBerry zijn volgens verschillende internetbronnen de populairste telefoons onder criminelen, maar waarom is dat eigenlijk zo?

Criminelen en BlackBerry's
Al in 2007 meldt de Canadese site van de Vancouver Sun dat BlackBerry's de favoriete telefoons van criminelen zijn. Volgens de Canadese politie maakt de georganiseerde misdaad in British Columbia, een westelijke provincie van Canada, massaal gebruik van de zakelijke smartphones. In 2007 wijdde de RCMP (Royal Canadian Mountain Police) zelfs een heel hoofdstuk aan de smartphone in een rapport over de bedreiging van de georganiseerde misdaad in de provincie.

Totzke waarschuwde recentelijk nog voor het misbruik van smartphones door hackers. Volgens RIM's beveiligingsexpert kunnen criminelen in de toekomst smartphones gebruiken als "schurken-apparaten" om belangrijke draadloze netwerken plat te leggen. Overigens zijn ook tweedehands BlackBerry's populair bij criminelen, maar dat heeft een andere reden. Veel gebruikers vergeten namelijk de data van hun oude telefoon af te halen en daardoor zijn de toestellen interessant voor identiteitsdiefstal. Vooral Nigeriaanse bendes maken zich hier op grote schaal schuldig aan.

Wetgeving
Overheden zijn natuurlijk niet altijd even blij dat zij het (mobiele) telefoonverkeer niet kunnen afluisteren. In Canada, het thuisland BlackBerry-fabrikant Research in Motion (RIM), stelde de regering zelfs een telecomwet, Bill C-285, voor die het voor de Canadese regering mogelijk zou maken om inzage te krijgen in de mobiele infrastructuur van RIM. Aangezien alle communicatie met BlackBerry's via RIM's Canadese servers gaat zou deze wet de Canadese regering in staat stellen om BlackBerry's af te luisteren en berichten te onderscheppen. De regering van India eiste in 2008 eveneens de cryptografische sleutel van BlackBerry-toestellen, zodat "verdachte data" zou kunnen worden onderschept. Tegen deze eis van de Indiase regering heeft RIM zich altijd verzet. Niettemin zouden Indiase overheidsdiensten er zelf zijn in geslaagd om de encryptie van Blackberry voor een deel te kraken.

Uit de voorbeelden wordt in elk geval duidelijk dat verschillende overheden ermee in de maag zitten dat BlackBerry's moeilijk zijn af te tappen en dat criminelen hier volop van profiteren. Criminelen maken handig gebruik van de beveiligings- en encryptiemogelijkheden van de BlackBerry. Omdat de toestellen goedkoper worden en op een steeds groter publiek zijn gericht, ontdekken ook steeds meer criminelen de voordelen van de smartphones uit Canada.

Hoe verder?
Eerder dit jaar verschenen er berichten dat de Nokia 1100 populair zou zijn bij criminelen omdat er met "het toestel zou kunnen worden ingebroken in het betalingsverkeer". Dat verhaal bleek echter een hoax te zijn. De populariteit van BlackBerry's lijkt echter geen hoax te zijn; niet voor niets steken verschillende regeringen immers zoveel werk in de regelgeving om RIM's smartphones te kunnen afluisteren. Enerzijds is het natuurlijk een compliment voor de beveiliging van de BlackBerry, anderzijds werpt het een donkere schaduw op de voorheen vooral zakelijke smartphones. RIM zal in de toekomst daarom een weg moeten vinden tussen een goede beveiliging en goed contact met overheidsorganisaties om crimineel misbruik zoveel mogelijk te voorkomen en toch de gebruikers de beste beveiliging te bieden.

portablegear.nl