Interessant:

BlackBerry waarschuwt voor smartphone aanvallen

nieuws 20 november 2009 om 08:30

Scott Totzke, beveiligingsexpert van BlackBerry, heeft gezegd dat smartphones in de toekomst kunnen worden gebruikt als "schurken-apparaten" om draadloze netwerken aan te vallen.

Volgens Scott Totzke, RIM's vice-president op het gebied van BlackBerry beveiliging, kunnen hier reguliere smartphones voor worden gebruikt. Hackers zouden smartphones kunnen gebruiken om belangrijke draadloze netwerken plat te leggen met een techniek die distributed denial of service of kortweg een DDOS attack heet. Hiermee gebruiken criminelen telefoonsignalen om tienduizenden keer snel achter elkaar een website te bezoeken, waardoor deze erg traag wordt of zelfs crasht. In juli is een soortgelijke techniek al in Amerika en in Zuid-Korea gebruikt om het internetverkeer flink te vertragen.

Totzke ziet DDOS attacks als een van de belangrijkste bedreigingen voor de veiligheid van smartphones en computers in de toekomst. Zorgelijk is dat een dergelijke aanval al mogelijk is met een relatief klein aantal smartphones. De aanvallen zijn bijvoorbeeld mogelijk met kwaadaardige software die onwetende gebruikers op hun smartphone installeren. Er zijn al gevallen gevonden van kwaadaardige versies van Google Maps en verschillende mobiele games.

"De hedendaagse smartphones zijn geen telefoons meer, maar computers dus mensen gaan alle problemen die ze op computer hebben ook op hun smartphones ondervinden", aldus Kevin Mahaffey, chef van Flexibils, een bedrijf dat mobiele beveiligingssoftware maakt. Totzke zegt dat de beste manier is om dergelijke aanvallen te voorkomen altijd de recente patches van de officiŽle fabrikanten te installeren.

RIM heeft al vaker te maken gehad met mobiele virussen. In 2007 teisterde het Trojaanse paard Flexispy RIM's smartphones. Dit jaar bleek er in Midden-Oosten een illegale BlackBerry-upgrade te circuleren die spyware op de telefoon installeerde.

PC Mag