Interessant:

Koopgids mp3 en mediaspelers

koopgids 1 januari 2009 om 01:01

Mp3- en mediaspelers kunnen steeds meer. Ook het aanbod wordt steeds groter. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je zo'n speler koopt? In deze koopgids zet PortableGear een aantal belangrijke punten voor je op een rij.

Muziek luisteren

Muziek luisteren is de traditionele functie van een mediaspeler. Het is wel belangrijk om te controleren of je muziekformaat wel wordt ondersteund door de speler. Als je alleen maar muziek in AAC formaat hebt is het natuurlijk handig als de mediaspeler dit formaat ook af kan spelen. De meeste spelers ondersteunen een vorm van playlisting, waardoor je zelf de volgorde van de af te spelen nummer bepaalt. Bedenk ook dat een (groot) scherm altijd handig is om je weg te vinden op de speler. Naar mate de speler kleiner wordt zal de bediening lastiger worden.

Images bekijken

Sommige mp3-spelers en alle mediaspelers hebben een functie om images te bekijken. Ook hier geldt dat je moet letten op de bestandsformaten die ondersteund worden. De gangbare formaten GIF en JPEG worden echter vrijwel altijd ondersteund. Let ook op de grootte van het scherm. Op een scherm van 100 x 100 pixels met een diameter van 1 cm kan je in theorie een foto afbeelden, maar in de praktijk is dat natuurlijk niks.

iPod nano 2G - 6G
iPod nano 2G - 6G

Films bekijken

Als je films wilt bekijken zal je een mediaspeler moeten kopen. De traditionele mp3-spelers spelen alleen muziek af (en af en toe een image of een video). Controleer wederom van tevoren welke videoformaten worden ondersteund. Voor een goede video-ervaring is de kwaliteit van het scherm natuurlijk cruciaal. Let daarbij op grootte en resolutie.

Geluid opnemen

Wil je spraak opnemen met je mp3-speler of je mediaspeler controleer dan of er een voicerecord functie aanwezig is op de speler. Vaak is deze functie erg eenvoudig uitgevoerd, een klein ingebouwd microfoontje neemt de spraak ongecomprimeerd op. Voor uitgebreide voicerocording features ben je beter af met een aparte voicerecorder. Als je direct muziek wilt opnemen op je mediaspeler let dan op een direct-mp3-encoding functie en een line-in. Met deze functies zet je eenvoudig je muziek in mp3-formaat op je speler.

Opslagruimte

De hoeveelheid geheugen bepaalt het aantal minuten muziek of video dat je kan meenemen op je mp3- of media-speler. De hoeveelheid geheugen loopt uiteen van 512 MB tot 60 GB. In het algemeen geldt hoe meer geheugen een speler heeft hoe groter de afmetingen zijn.

Connectiviteit

Alle spelers zijn op dit moment voorzien van een USB interface om de speler met de computer te verbinden. USB 2.0 verdient vanwege de hoge snelheid de voorkeur boven de oudere USB versies. Zowel speler als computer moeten dan wel USB 2.0 ondersteunen. De eerder genoemde line-in en microfoon zijn gewenst als je geluid of muziek van externe bronnen wilt opnemen. Tot slot kunnen sommige mp3- en mediaspelers nog dienst doen als USB Host. Met deze functie kan je de speler gebruiken als opslagmedium om bijvoorbeeld je digitale foto's op te slaan.

Uithoudingsvermogen

Voor ongestoord luister- en kijkplezier is het uithoudingsvermogen van de speler van belang. De speel- en gebruikstijd wordt steeds langer. Bedenk ook dat fabrikanten de maximale tijden opgeven. In de praktijk is deze tijd meestal lager. Controleer in geval van een ingebouwde accu van tevoren ook of de accu vervangbaar is. Na enkele jaren kan een accu zijn kracht verliezen.

portablegear.nl