Door PortableGear te gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies voor analyse, persoonlijke inhoud en advertenties. Klik hier voor meer informatie.
x akkoord
Interessant:

Koopgids tablets

koopgids 27 augustus 2010 om 10:46

Internet tablets zijn mobiele apparaten die vooral geschikt zijn voor websurfen, gamen en video. PortableGear geeft een aantal punten waarop je moet letten bij de aanschaf van een tablet.

Internet tablets kunnen in twee categorieŰn worden opgedeeld, te weten tablet-pc's en reguliere tablets (in navolging van de Apple iPad ook wel internet pads genaamd). Tablet-pc's zijn laptops met een kantelbaar touchscreen dat plat op het toetsenbord is te vouwen. De laptop is dan te gebruiken als tablet. Tablet-pc's hebben net als reguliere laptops een gewoon vast toetsenbord en zijn dan ook als 'normale' laptops te gebruiken. Het grootste nadeel van tablet-pc's is dat ze niet echt bruikbaar zijn als tablet, omdat ze het gewicht van een normale laptop hebben. Daardoor zijn ze meestal te zwaar om lekker als tablet vast te houden. Echte tablets hebben alleen een touchscreen en geen toetsenbord. Ze zijn daardoor een stuk lichter dan tablet-pc's en dus beter vast te houden. Vaak zijn ze echter ook minder krachtig (en goedkoper) dan tablet-pc's. Op tablets moet je typen op een on-screen toetsenbord, wat niet iedereen even gemakkelijk afgaat. Een toetsenbord is echter vaak als losse accessoire verkrijgbaar. Kijk altijd goed naar de grootte van het display (deze varieert meestal van 5-inch tot 10-inch) en of multi-touch ondersteund wordt. Als dat laatste het geval is, kan je het apparaat met meerdere vingers tegelijk bedienen. Houd er verder rekening mee dat als je tablet geleverd wordt met een styluspennetje bediening met de vingers waarschijnlijk moeizaam is; er wordt niet voor niets een stylus meegeleverd.

Design en display
Design en display

Net als een normale PC of een smartphone draait een tablet op een besturingssysteem. Dat is vrijwel altijd een variant van Windows of van Linux. Windows 7 is speciaal ontwikkeld voor het gebruik met touchscreens en het is dus niet verwonderlijk dat veel tablets hierop draaien. Het bekendste besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux, is Google's Android. Veel fabrikanten zijn gecharmeerd van Android door de uitgebreide toepassingsmogelijkheden en laten hun tablets op Google's OS draaien. Vanaf versie 2.2 (Froyo) ondersteunt Android Flash, zodat internetpagina's met Flash-ondersteuning ermee zijn te bekijken. Een ander besturingssysteem met een Linux-core is MeeGo, dat is ontwikkeld door Intel en Nokia. Het aantal tablets dat hierop draait is echter nog te verwaarlozen. Ten slotte brengt ook Apple tablets (de bekende iPad) met het eigen MacOS op de markt. Omdat Apple op voet van oorlog verkeert met Adobe, de ontwikkelaar van Flash, ondersteunen Apple's tablets geen Flash en kan je er dus geen Flash-websites op bekijken.

Besturingssysteem
Besturingssysteem

Niet geheel onbelangrijk is uiteraard hoe goed de connectiviteit van je tablet is. Alle tablets ondersteunen WiFi, waarmee je onderweg via WiFi-hotspots gebruik kan maken van draadloos internet. Aangezien WiFi natuurlijk niet altijd aanwezig is, hebben de meeste tablets ook een SIM- of microSIM-kaartslot. Hierin is een (micro)SIM-kaart te stoppen, zodat je gebruik kan maken van een data-abonnement. Tegen betaling kan je dan altijd overal internetten met 3G-snelheden. Houd er wel rekening mee dat de datakosten in het buitenland flink kunnen oplopen! Sommige tablets hebben verder een frontcamera, waarmee videochatten tot de mogelijkheden behoort. Let verder op de fysieke aansluitingen van de tablets. Hoeveel USB-poorten zijn er bijvoorbeeld? Tot slot is ook een HDMI-poort van belang; daarmee is de tablet aan te sluiten op een HD-televisie. Bellen met een tablet kan meestal alleen via Skype.

Connectiviteit en aansluitingen
Connectiviteit en aansluitingen

Wat kan en wil je nog meer met je tablet behalve over internet surfen? Ten eerste is het natuurlijk handig als je er ook een foto mee kan maken. Bekijk daarom eerst of je tablet voorzien is van een ingebouwde camera (al dan niet met flitser). Daarnaast is gamen natuurlijk erg leuk. Het aantal beschikbare games is echter afhankelijk van de online store van de fabrikant van de tablet. Momenteel bieden de app stores van Apple (iTunes) en Google (Android Market) het grootste assortiment aan games. Als je tablet is voorzien van een bewegingssensor, zijn bewegingsgestuurde games te spelen. Als je een tablet met een relatief groot display hebt, is het verder aantrekkelijk om er video op te bekijken. Het is daarom handig als je tablet een kickstand heeft, dan kan je hem rechtop zetten op je bureau. Bekijk ook even of je HD-video op de tablet kan bekijken en welke bestandsformaten worden ondersteund. Ten slotte zijn veel tablets te gebruiken als e-reader, maar de displays zijn bij lange na niet zo prettig af te lezen als de schermen van echte e-readers.

Entertainment
Entertainment

Een echte tablet heeft alleen een touchscreen en het is dus niet verwonderlijk dat veel fabrikanten een hele rits aan accessoires aanbieden om je tablet mee uit te breiden. Denk aan een docking station, een toetsenbord en allerhande speciale tasjes. Deze accessoires moet je meestal los aanschaffen en zijn relatief duur. Als je veel accessoires nodig hebt, ben je wellicht beter af met een reguliere laptop: dan krijg je in elk geval alles in ÚÚn koop.

Accessoires
Accessoires

Op een tablet wil je natuurlijk internetten. Helaas zijn er niet altijd WiFi-hotspots voorhanden. Daarom kan je in de meeste tablets een simkaart steken. Een simkaart krijg je bij het afsluiten van een data-abonnement. Veel providers (Vodafone, KPN, Mobistar) bieden speciale tablet-databundels aan. De prijzen en mogelijkheden van deze bundels vergelijk je op mobiel-internet-vergelijk.nl. Let goed op het aantal megabytes dat de bundel bevat en vergeet niet dat internetten in het buitenland en buiten de bundel meestal vele malen duurder is! Soms moet je een SIM-kaart overigens in stukjes knippen om hem te toveren tot een microSIM-kaart voordat hij in je tablet past (dit is bijvoorbeeld het geval bij de iPad).

Data-abonnement
Data-abonnement

portablegear.nl


Gerelateerd nieuws