Interessant:

Koopgids laptops

koopgids 2 oktober 2009 om 09:30

In deze koopgids zet PortableGear verschillende punten op een rij waarop je moet letten bij de aanschaf van een laptop; zowel het uiterlijk, de functionaliteiten als de prijs komen aan bod.

Het eerste wat opvalt bij de aanschaf van een laptop is het uiterlijk en het design. Als je op zoek bent naar een zeer compacte en lichte laptop en je bent tevreden met beperkte specificaties, kan je het beste een netbook aanschaffen. Dit zijn mini-laptops die eigenlijk alleen geschikt zijn voor internet en tekstverwerken. Als je een krachtige laptop wil om veel software en applicaties tegelijk te draaien, de nieuwste games te spelen of om je desktop-computer te vervangen, voldoen netbooks echter niet. Gelukkig zijn er ook zeer veel krachtige laptops, die variŽren van compact en licht tot groot en lomp. De Apple MacBook Air- en Sony VAIO TT-serie zijn goede voorbeelden van relatief krachtige (maar wel dure) laptops. De displays van laptops variŽren van kleine 13-inch scherm displays tot zeer grote 18-inch Full HD-schermen. Uiteraard zijn de laatste het meest geschikt om films of games op te spelen, maar daar staat tegenover dat er altijd een behoorlijk prijskaartje aanhangt. Let verder goed op of je het toetsenbord en de mousepad prettig werken vindt - de plaatsing van de knoppen bij de mousepad is nogal verschillend per model.

Design en display
Design en display

Het is erg belangrijk te letten op de connectiviteit van je laptop, want je wil natuurlijk wel weten of en in welke mate het mogelijk is met randapparatuur en internet te communiceren. Vrijwel alle laptops ondersteunen tegenwoordig WiFi, zodat je er onderweg draadloos mee kan internetten. Als je notebook naast WiFi ook beschikt over een ingebouwde webcam kan je er bovendien vaak vrij eenvoudig mee videochatten. Nog lang niet alle laptops beschikken over Bluetooth, dus let daar goed op. Hiermee kan je bijvoorbeeld draadloos bestanden overzetten van je telefoon naar je laptop. Sommige notebooks hebben ook de beschikking over een ingebouwde modem. Je kan er dan bijvoorbeeld een simkaart insteken en als je een mobiel data-abonnement hebt, is het mogelijk mobiel te internetten. Ook mobiel internet met een zogenaamde dongel is mogelijk. Let er verder goed op wat voor cardreader je notebook heeft om te weten welke externe vormen van opslaggheugen je kan gebruiken op jouw merk laptop. Daarnaast let je natuurlijk op het aantal USB-poorten. (Bedenk daarvoor wat je allemaal aan wil sluiten. Een muis, een toetsenbord?). Met een HDMI-poort is het verder mogelijk om de laptop op een HD-televisie aan te sluiten om daar bijvoorbeeld films op te bekijken.

Connectiviteit
Connectiviteit

Natuurlijk is het ook belangrijk om te letten op welk besturingssysteem je nieuwe notebook draait. Op dit moment (najaar 2010) draaien vrijwel alle high-end notebooks op Windows 7 en sommige oudere notebooks maken nog gebruik van het veel bekritiseerde Windows Vista. Voor zakelijke gebruikers is er Windows 7 Professional, voor reguliere gebruikers Windows 7 Home Premium. Ook zijn er nog wel laptops te vinden die draaien op de voorganger van Vista, Windows XP. Vooral netbooks maken - in verband met hun mindere krachtige processor - nog gebruik van dit besturingssysteem. De notebooks van Apple maken niet gebruik van Windows, maar draaien op Apple's eigen Mac OS. Naast Windows en Mac OS zijn er nog enkele besturingssystemen die in Nederland een rol in de marge spelen, zoals het gratis Linux. Ook zoekmachinegrootheid Google zal over enige tijd met het eigen Chrome OS-besturingssysteem komen.

Besturingssysteem
Besturingssysteem

Als je wil weten hoe krachtig een laptop is moet je goed op letten over welke processors de laptop geschikt. Hierbij moet je een onderscheid maken tussen de 'gewone' processor en de grafische processor of videokaart. Reguliere processors zijn afkomstig van chipfabrikant Intel of van chipfabrkiant AMD. Er zijn veel verschillende processors beschikbaar, die allemaal variŽren qua snelheid en prijs. Afhankelijk van het aantal kernen ('core') van de prijs gaat de snelheid omhoog of omlaag. Lees hierover meer in het overzicht laptop-processors. De videokaart is meestal afkomstig van wederom Intel of van NVIDIA.

Processor
Processor

Het is soms enigszins verwarrend dat zowel de harddisk (het opslaggheugen) als het werkgeheugen (of RAM) wordt aangeduid met "geheugen". Het zijn namelijk compleet verschillende grootheden, waarop je goed moeten letten als je een laptop aanschaft. Het werkgeheugen bepaalt - in samenwerking met de processor - hoeveel technische rekenkracht jouw laptop tegelijk aan kan. Dus hoe groter dit geheugen, hoe sneller je meerdere applicaties tegelijk kan draaien. Een ander voordeel is dat je bijvoorbeeld games met de hoogste settings aan kan spelen, zonder dat de computer erg traag wordt. De grootte van de harddisk bepaalt hoeveel data je op de computer kwijt kan.

Harddisk en werkgeheugen
Harddisk en werkgeheugen

Bijna alle huidige laptops beschikken over een CD/DVD-station; sommige laptops bieden ook de een DVD-brander en het afspelen van DVD-rewritables, maar dat is lang niet altijd mogelijk. Diskettestations behoren tot het verleden en je zal ze dan ook niet aantreffen op de huidige generatie laptops. De ondersteuning van Bluray-DVD's is nog bij een beperkte (veelal duurdere) hoeveelheid notebooks beschikbaar. Bluray's zijn films met een hogere kwaliteit dan traditionele DVD's die voornamelijk geschikt om op HD-displays of HD-televisies te bekijken.

Bluray, DVD
Bluray, DVD

Sommige laptops worden standaard geleverd met software en het is natuurlijk erg interessant om te kijken welke software precies is inbegrepen. De meeste laptops worden geleverd met een trial-versie van Microsoft Office en Norton Security. Deze versies kan je tijdelijk (vaak 60 dagen) gebruiken, maar daarna zal je ze moeten kopen. Per laptop zijn er meestal ook trial-versies van andere softwarepakketen opgenomen. De meeste notebooks van Packard Bell worden standaard geleverd met een volledige versie van Adobe Photoshop Elements 6.

Software
Software

Prijzen van laptops variŽren enorm en het is niet altijd zo dat het duurste model gelijk het beste is. Wel kun je erop rekenen dat notebooks met Bluray, een HD-beeldscherm of zeer krachtige processors in een hogere prijscategorie vallen. Daarnaast zijn ook de laptops van Apple en verschillende modellen in de Sony VAIO-serie berucht om hun zeer hoge prijskaartjes.

Prijs
Prijs

portablegear.nl