Interessant:

Koopgids mini-laptops

koopgids 16 oktober 2008 om 13:55

In deze koopgids zet PortableGear op een rij waarop je moet letten bij de aanschaf van een mini-laptop (of netbook). Zowel design, accuduur, connectivity als prijs komen aan bod.

In deze koopgids zet PortableGear een aantal punten op een rij waarop je moet letten bij de aanschaf van een mini-laptop (ook wel netbook genoemd). We letten daarbij op het design, het besturingssysteem, de accuduur, de connectivity, de prijs, het geheugen en ten slotte de overige mogelijkheden van de mini-laptop. Bekende mini-laptops zijn onder meer de Asus Eee PC, Acer Aspire One en MSI Wind.

Inleiding
Inleiding

De meeste mini-laptops hebben een vriendelijk uiterlijk, maar iedereen heeft natuurlijk altijd zo zijn eigen voorkeur. Belangrijk is de grootte van het scherm: je kan kiezen tussen modellen met een 8.9" of een 10" inch display. Natuurlijk zijn de laatste ook over het geheel iets groter en zwaarder. Als je de kans krijgt, probeer dan altijd eerst even het toetsenbord en het touchpad van de mini-laptop te gebruiken want deze voelen aanzienlijk anders aan bij de mini-laptops van verschillende merken. Netbooks hebben overigens meestal geen cd/dvd-drive. Daarnaast zijn veel mini-laptops verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren, zoals rood, roze, rood, bruin, blauw, zwart en wit. Als je graag een bepaalde kleur wilt, maak dan eerst een inventarisatie welke merken welke kleuren aanbieden.

Design
Design

Bij de aanschaf van veel mini-laptops kan je meestal kiezen van welk besturingssysteem je gebruik wilt maken. Je hebt dan de keus uit twee besturingssystemen: een Linux-variant (Android, Chrome of MeeGo) of een variant van Windows (Windows 7 Starter en voorheen XP of Vista). Het voordeel van Linux is dat het systeem veel goedkoper of zelfs gratis is. Daarnaast is Linux wat stabieler als Windows en het is voor de leek eenvoudiger te leren. Als je echter een reguliere computergebruiker bent en al bekend bent met Windows, kan je beter Windows kiezen. Linux is immers een geheel ander systeem dat je helemaal opnieuw moet leren kennen. Een ander voordeel van Windows is dat er een veel breder spectrum aan applicaties voor beschikbaar is. Het is handig om te weten dat je met Windows verzekerd bent van de ondersteuning van bekende Microsoft programma's, zoals Word en Excel. Houd wel rekening mee dat de speciale Windows-editie voor netbooks (Windows 7 Starter) minder mogelijkheden biedt dan het reguliere Windows 7 Home Premium.

Besturingssysteem
Besturingssysteem

Mini-laptops ga je natuurlijk vooral onderweg en op reis gebruiken. Het is daarom verstandig om te kijken welke mini-laptop de langste batterijduur heeft. De accuduur van een standaard mini-laptop werkt overigens vaak minder lang dan je je had voorgesteld: ongeveer tussen de 3 en 4 uur. Dit zijn de modellen met een drie- of viercels accu. Er zijn echter ook mini-laptops met een 6-cels accu die iets langer, 5 tot 6 uur meegaan. De modellen een 6-cels accu zijn wel iets duurder.

Accuduur
Accuduur

Uiteraard wil je met je mini-laptop onderweg overal kunnen internetten. Daarom beschikt elke mini-laptop die momenteel op de markt is over WiFi; daarmee is (draadloos) internet mogelijk op elke WiFi-hotspot. Die zijn tegenwoordig bijna overal aanwezig, zowel op vliegvelden als bij McDonald's filialen. Elke mini-laptop beschikt overigens ook over meerdere USB-poorten, zodat je thuis ook je vaste internetkabel erop kan aansluiten. Niet alle mini-laptops ondersteunen Bluetooth. Als je echter draadloos extra accessoires op je mini-laptop wil aansluiten, is dit toch wel handig. Houd daarom goed in de gaten of Bluetooth aanwezig is. Ondersteuning van 3G/HSDPA voor nog sneller mobiel internet is bij de meeste mini-laptops op dit moment eveneens optioneel; modellen die dit ondersteunen zijn hiertoe voorzien van een SIM-kaartslot.

Connectivity
Connectivity

Het is ook wel fijn als je wat bestanden op je computer kwijt kan. Mini-laptops hebben altijd minder geheugen als standaard laptops (daarom zijn ze ook goedkoper), maar er zijn nog wel grote verschillende in opslagcapaciteit. Dat kan verschillen van 2GB tot 160GB, wat natuurlijk aanzienlijk is. Als je alleen op de computer internet en tekstverwerkt, heb je natuurlijk niet veel opslagruimte nodig. Als je meer gegevens moet opslaan, kan je beter kiezen voor een grotere harde schijf. Overigens hoeft een kleine harde schijf geen probleem te zijn, want je kan uiteraard ook een externe harde schijf op je mini-laptop aansluiten. Maar dan wordt je bagage natuurlijk wel alsnog een stuk zwaarder. Naast beperkte opslagcapaciteit, hebben de mini-laptops ook een beperkte geheugencapaciteit. Tekstverwerken en internetten gaat prima, maar als je grafische programma's of de nieuwste games wil draaien kan je beter een 'ouderwetse' laptop meenemen.

Geheugen
Geheugen

Natuurlijk is ook het belangrijk naar de prijs te kijken als je een mini-laptop aanschaft. De meeste mini-laptops kosten tussen de 200 en 500 euro, wat een aanzienlijk stuk goedkoper is als de reguliere laptops. De prijs van je mini-laptop is van verschillende factoren afhankelijk. Zowel het model dat je kiest, de grootte van de accu, het besturingssysteem als het voorradige geheugen hebben invloed op de prijs. Denk daarom eerst goed na waar jouw voorkeur (hoeveel geheugen, welk besturingssysteem) naar uitgaat en maak voor jezelf een goede afweging tussen prijs en je gewenste kwaliteit.

Prijs
Prijs

Alles goed en wel, maar je wilt uiteraard ook weten of jouw mini-laptop nog iets bijzonders kan. De meeste modellen hebben tegenwoordig een ingebouwde webcam, waarmee je kan videochatten. Let hierbij op het aantal megapixels: hoe hoger dit aantal, hoe scherper beeld je hebt. Daarnaast zijn er nog allerlei andere bijzondere mogelijkheden waarop je kan letten. Bijvoorbeeld of de mini-laptop een ingebouwde modem heeft (evt. met de mogelijkheid daar een SIM-kaart in steken, zodat je op 3G-ondersteuning kan rekenen), hoe de beveiliging werkt, welke programma's voorgeinstalleerd zijn en welke niet (bv. OpenOffice, Thunderbird, Firefox, Outlook), of de mini-laptop ook gebruikmaakt van een touchscreen (nog zelden het geval) en of er speciale functies of knoppen zijn waarmee je bijvoorbeeld in druk één je e-mail kan activeren. Houd er verder rekening mee dat meeste mini-laptops niet over een ingebouwde CD-drive beschikken. Dat hoeft echter niet per se een probleem te zijn, want je kan altijd een externe cd/dvd-drive erbij aanschaffen.

Overige mogelijkheden
Overige mogelijkheden

portablegear.nl