Interessant:

Koopgids digitale cameras

koopgids 1 januari 2007 om 01:01

Digitale camera's hebben de afgelopen jaren een enorme technische ontwikkeling doorgemaakt. Voorheen was 1 megapixel de norm, terwijl de gemiddelde digitale compact camera nu rondom de 12 megapixels schommelt. In dit artikel een aantal zaken om op te letten bij de aanschaf van een digitale camera.

Een digitale camera schaf je natuurlijk aan om foto's te maken. De ingebouwde beeldsensor en de lens vormen het hart van de camera. De scherpte van de beeldsensor wordt uitgedrukt in megapixels. Hoe meer pixels hoe scherper de foto's. De optische zoom bepaalt in hoeverre je een object optisch dichterbij kan halen. Digitale zoom is een digitale vergroting van het beeld. Hierbij treedt wel kwaliteitsverlies op, dus optische zoom heeft de voorkeur. Een handige optie is de beeldstabilisator die ongewenste trillingen van bijvoorbeeld je hand neutraliseert.

Fotos maken
Fotos maken

Het opnemen van video's is tegenwoordig een standaard functie. De kwaliteit van de filmpjes verschilt wel van camera tot camera. Niet alleen de resolutie is belangrijk, maar ook het aantal beelden per seconde. Controleer daarnaast ook of de camera ook geluid op kan nemen. Vanaf eind 2010 kan je met de meeste camera's video in HD-kwaliteit (720p) opnemen. Tot slot zijn er zogenaamde high-speed camera's, die honderden opnames maken in enkele seconden. Daarmee heb je altijd een goed shot of je krijgt zelfs de mogelijkheid om de vele shots in slow-motion af te spelen, wat erg leuk is.

Videos opnemen
Videos opnemen

De sluitertijd is de tijd waarbij de beeldsensor wordt blootgesteld aan het licht. Voor nachtopnames zijn tijden van enkele secondes nodig, maar voor actiefoto's tijden van fractieseconden (1/250 seconde of sneller). Hoe breder de sluitertijd range hoe meer creatieve mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor de diafragma reeks. Met het diafragma bepaal je de hoeveelheid licht die op de beeldsensor valt. De lichtgevoeligheid van de camera wordt tenslotte uitgedrukt in ISO waardes. Hoe hoger de ISO waarde, hoe lichtgevoeliger de camera is. De liefhebber kan zijn keuze nog af laten hangen van de lichtmeetsystemen en scherpstellingsmogelijkheden die een camera biedt.

Geavanceerde instellingen
Geavanceerde instellingen

Veel digitale amateur fotografen kiezen voor automatische instellingen voor het maken van een foto. Bij deze instellingen zijn bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma al vooringesteld. Dit is makkelijk, maar beperkt wel de creativiteit. Voor meer mogelijkheden zijn handmatige instellingen essentieel. Denk hierbij aan handmatige instelling van de lens, het diafragma, de sluitertijd of de witbalans.

Instelmogelijkheden
Instelmogelijkheden

De meeste digitale camera's zijn uitgerust met een ingebouwde flits. Het flitsrichtgetal geeft het bereik van de flits aan. Bij sommige camera's kan je één of meerdere externe flitser aansluiten. Deze flitsers bieden in het algemeen een beter licht dan de standaardflitser. Vanaf eind 2009 zijn er ook steeds meer hybride camera's uitgekomen. Deze systeemcamera's of Micro Four Thirds-camera's zijn niet veel groter dan een compactcamera maar bieden dankzij verwisselbare objectieven en flitsen de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera.

Ingebouwde flits
Ingebouwde flits

De standaardbeeldverhouding van een digitale camera is 3:4 (net als een monitor). Analoge camera's hebben echter een beeldverhouding van 2:3. Veel fotolijstjes en fotoboeken zijn ingesteld op deze verhouding. Om 3:4 foto's in 2:3 formaat te krijgen kan je een gedeelte van de foto wegsnijden. Om dit te voorkomen zijn er camera's die meerdere beeldformaten ondersteunen, waaronder 2:3.

Beeldverhouding
Beeldverhouding

Vrijwel alle camera's zijn voorzien van een ingebouwd geheugen van enkele megabytes. Zo kan je altijd foto's of films maken met je camera, ook al heb je geen geheugenkaartje bij de hand. Dit standaardgeheugen is bijna altijd uit te breiden met externe geheugenkaartjes.

Geheugen
Geheugen

portablegear.nl