Interessant:

Koopgids navigatiesystemen

koopgids 1 januari 2007 om 01:01

Mobiele navigatiesystemen verjagen in rap tempo het ouderwetse stratenboek uit de auto. Het assortiment mobiele navigatiesystemen is in korte tijd flink gegroeid en de ontwikkeling van de navigatietoestellen gaat erg snel. PortableGear.nl geeft in deze koopgids een aantal tips voor het uitzoeken van een portable navigatiesysteem.

Portable navigatiesystemen zijn alles-in-één systemen, die als hulpmiddel dienen bij de routeplanning. Naast het bepalen van de snelste of de kortste route, geven de portable navigatiesystemen ook gesproken instructies over de te volgen route. Een navigatiesysteem bedien je vrijwel altijd via een touchscreen. Aangezien bijna iedereen die een mobiel navigatiesysteem koopt, deze zal gebruiken in de auto, worden de systemen standaard geleverd met een houder voor in de auto. Ook een kabel om de batterij van het toestel op te laden via de sigarettenaanstekeraansluiting behoort tot de basisuitrusting. Verder zijn er steeds meer navigatiesystemen waarmee ook wandelnavigatie mogelijk is.

Inleiding
Inleiding

Alle portable navigatiesystemen maken gebruik van het Global Positioning System (GPS), om zo de positie op Aarde te bepalen. GPS maakt gebruik van satellietsignalen en werkt in principe op elke denkbare plek. De GPS-module is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van een navigatiesysteem. Vooral het aantal kanalen dat een GPS-module gebruikt is van belang. Hoe meer kanalen een GPS-module ondersteunt, hoe makkelijker het navigatiesysteem een GPS-signaal oppikt. De meeste systemen beschikken over een ingebouwde antenne, die ruim voldoet bij dagelijks gebruik. Mocht je het bereik van de ingebouwde antenne niet goed genoeg vinden, dan is het bij een deel van de navigatiesystemen mogelijk om een externe antenne aan te sluiten. Er zijn ook systemen die standaard worden geleverd met een losse antenne, deze kun je dan vlak voor de vooruit plaatsen om een zo helder mogelijk GPS-signaal op te pikken.

Positiebepaling
Positiebepaling

Over het algemeen werken portable navigatiesystemen met wegenkaarten die op losse geheugenkaarten geďnstalleerd worden. Het is mogelijk om na aanschaf andere wegenkaarten te installeren, maar losse aanschaf van deze kaarten is vaak kostbaar. Het verdient dan ook aanbeveling om bij de aanschaf van een navigatiesysteem goed te letten op de bijgeleverde kaarten. In Nederland worden de meeste portable navigatiesystemen geleverd met kaarten van de Benelux, dan wel kaarten van groot Europa. Let ook op de actualiteit van de kaarten. Soms zijn de meegeleverde kaarten meer dan een jaar oud en staan dus niet alle straten of verkeerssituaties op de kaart. Veel fabrikanten bieden echter de mogelijkheden om de wegenkaart (betaald) te updaten.

Kaarten
Kaarten

Via FM-radiogolven worden signalen van het zogenaamde Traffic Message Channel (TMC) uitgezonden. Via TMC wordt allerlei verkeersinformatie meegestuurd, variërend van files tot wegwerkzaamheden. Portable navigatiesystemen die om kunnen gaan met TMC passen hun routeplanning zelfstandig aan de verkeersomstandigheden aan. TMC-ondersteuning is echter niet standaard bij portable navigatiesystemen, soms hebben navigatiesystemen zelfs een extra antenne nodig om TMC-signalen op te vangen.

TMC
TMC

Er zijn diverse portable navigatiesystemen die ondersteuning voor Bluetooth bieden, waardoor de toestellen ook te gebruiken zijn als handsfreekit. Dan functioneert het navigatiesysteem als luidspreker en microfoon. Bij de geavanceerdere toestellen is het zelfs mogelijk om het adresboek van je mobiele telefoon te kopiëren naar het navigatiesysteem. Via het beeldscherm van het navigatiesysteem kun je dan al je telefoonnummers raadplegen en bellen, en je kunt ook SMS'jes lezen.

Bluetooth
Bluetooth

Doordat portable navigatiesystemen steeds krachtiger worden is ook hun functionaliteit vergroot. Navigatiesystemen doen steeds vaker dienst als fotoviewer en mp3-speler. Foto's en muzieknummers kunnen dan via losse geheugenkaarten op het toestel worden weergegeven. Voor het afspelen van mp3’s is het ook mogelijk om het geluid via de autoradio weer te geven, dit is echter niet bij alle navigatietoestellen met mp3-ondersteuning het geval. De navigatiesystemen die om kunnen gaan met foto’s en mp3’s zijn meestal de wat beter uitgeruste toestellen en dat merk je in de hogere aanschafprijs. Belangrijk is derhalve de vraag of je deze opties gaat gebruiken. Een auto heeft vaak al een radio, en op je mobiele telefoon kan je veelal ook foto's bekijken en muziek luisteren.

Multimedia
Multimedia

Binnen het assortiment portable navigatiesystemen zijn er ook enkele speciale toestellen te koop. Zo zijn de TomTom Rider en de Garmin Zumo speciaal bedoeld voor motorrijders en brengt Garmin speciale navigatiesystemen uit voor wandelaars en fietsers. Ook modieuze systemen en systemen speciaal voor vrouwen zijn tegenwoordig steeds vaker voorhanden.

Speciale versies
Speciale versies

portablegear.nl