Interessant:

Koopgids PDA organisers

koopgids 1 januari 2007 om 01:01

Hoewel de meeste moderne mobiele telefoons en smartphones dienst kunnen doen als organiser, hebben consumenten behoefte aan een specifiek apparaat voor deze taak. De eerste Personal Digital Assistants (PDA) waren niet meer dan een elektronische agenda. Inmiddels kunnen PDA's zelfs overweg met audio, video en navigatiesoftware.

Het merendeel van de PDA-eigenaren zijn zakenlieden die hun kantoor altijd en overal bij de hand willen hebben. Om aan deze wensen tegemoet te komen kunnen PDA's gebruikt worden voor het bekijken en bewerken van veelgebruikte documenten, zoals Word, Excel, PowerPoint en PDF-bestanden. De belangrijkste functie van een PDA is zijn agenda- en organiserfunctie. Door je PDA te synchroniseren met je agenda op de PC, heb je altijd en overal je afspraken bij de hand. PDA's hebben ook verschillende mogelijkheden om herinneringen via beeld en geluid te geven. Omdat een PDA bedoeld is voor het bekijken van documenten, agenda's en andere bestanden, is het raadzaam om goed te letten op het scherm. Een groot scherm is eigenlijk een must. PDA's met touchscreen vergroten het gebruiksgemak van PDA's, je bent dan niet langer gebonden aan kleine toetsenborden of onhandige bedieningstoetsen. Als je veel tekst moet invoeren is het echter raadzaam om een PDA te kiezen die beschikt over een volwaardig QWERTY-toetsenbord, dan ben je staat om snel grote hoeveelheden tekst in te voeren. Om tegemoet te komen aan de wensen van de zakelijke markt, zijn PDA's tegenwoordig ook in staat om verbinding te maken met het internet. Om het interne geheugen uit te breiden zijn PDA's veelal uitgerust met een extra slot voor geheugenkaartjes.

Zakelijk gebruik
Zakelijk gebruik

PDA's zijn net als PC's voorzien van een besturingssysteem. Windows Mobile en Palm OS maken samen de dienst uit op de markt voor PDA's. Beide besturingssystemen bieden vergelijkbare mogelijkheden en het kiezen van een besturingssysteem is persoonlijk. Groot voordeel van de besturingssystemen op PDA's is de mogelijkheid om achteraf extra software te installeren. Er zijn ook fabrikanten die hun PDA's met een toesteleigen besturingssysteem uitrusten, voor dergelijke PDA's kan het lastiger zijn om extra software te installeren.

Besturingssysteem
Besturingssysteem

De laatste jaren zijn PDA's uitgegroeid tot miniatuur computers, waardoor PDA's ook voor multimedia-taken geschikt zijn. Zo kunnen de meeste PDA's audio en video weergeven. Hiervoor is meestal een koptelefoonaansluiting aanwezig, hoewel er ook PDA's zijn die van interne speakers voorzien zijn. Deze speakers zijn echter niet primair bedoeld voor muziek weergave. Er zijn ook fabrikanten die hun PDA's uitrusten met een digitale camera, dit is echter zeldzaam. PDA's worden namelijk verkocht aan zakelijke gebruikers, zakenlieden hechten meer waarde aan snelheid, gebruiksgemak en connectiviteit.

Fotos maken, multimedia en gaming
Fotos maken, multimedia en gaming

Binnen het assortiment PDA's zijn er twee designs te onderscheiden. Bij het meest voorkomende design bestaat de PDA uit twee delen, een groot kleurenscherm met daaronder een volledig QWERTY-toetsenbord. Vaak is de PDA ook voorzien van een kleuren-touchscreen, dat bediend wordt met een stylus pen. Deze pen is op te bergen in een speciale gleuf in de PDA. Er zijn tevens PDA's waarbij het kleuren-touchscreen het grootste gedeelte van de voorzijde in beslag neemt. Onder aan de PDA zijn enkele bedieningstoetsen aangebracht, het merendeel van de PDA-functies wordt aangeroepen en bediend via het touchscreen. Omdat de brede schermen en toetsenborden van de PDA's veel ruimte in beslag nemen, kunnen de toestellen niet veel smaller of korter worden. Daarom kiezen fabrikanten er steeds vaker voor om hun PDA's zo slank en dun mogelijk te maken.

Design
Design

Om ervoor te zorgen dat PDA's snel en gemakkelijk kunnen communiceren met andere apparaten, zijn de meeste toestellen uitgerust met bluetooth en/of IrDA, ook wel bekend als infrarood. De laatste jaren zie dat IrDA terrein verliest aan bluetooth. Bluetooth kan draadloze verbindingen aan over grotere afstanden dan IrDA en heeft bovendien minder last van obstakels. Voor synchronisatie tussen PDA en PC wordt USB gebruikt, vooral omdat USB een snellere en stabielere dataoverdracht aan kan. Om verbinding te kunnen maken met internet, rusten fabrikanten hun PDA's steeds vaker uit met WiFi, ook wel bekend als WLan. Via WiFi kunnen PDA's verbinding maken met het internet met de snelheid van een breedbandverbinding.

Connectiviy
Connectiviy

Alle nieuwe features op PDA's hebben wel invloed op het uithoudingsvermogen. Multimediatoepassingen en bluetooth zijn enorme energievreters. Houd hier rekening mee als je een PDA zoekt die niet al te vaak opgeladen moet worden. Bedenk ook dat fabrikanten de maximale batterijduur opgeven. Onder normale gebruiksomstandigheden valt deze meestal lager uit.

Uithoudingsvermogen
Uithoudingsvermogen

Doordat PDA's de laatste jaren zijn uitgegroeid tot volwaardige mini-pc’s, is hun prijs ook gestegen. Over het algemeen geldt, hoe meer features een PDA aan boord heeft, hoe hoger de aanschafprijs. Ook het aanschaffen van extra software brengt kosten met zich mee, al zijn er steeds meer gratis alternatieven verkrijgbaar vanuit de open source gemeenschap. Deze open source-toepassingen werken echter niet op alle PDA's. Steeds vaker rusten PDA-fabrikanten hun toestellen uit met communicatiemogelijkheden, de zogenaamde Pocket PC Phones. Deze toestellen zijn ook duur in de aanschaf, maar als je bij de aanschaf van een Pocket PC Phone een mobiel telefoonabonnement afsluit, kun je profiteren van toestelsubsidies.

Prijs
Prijs

portablegear.nl