Interessant:

Koopgids mobiele telefoons

koopgids 1 januari 2007 om 16:05

Lees in de 'Koopigds mobiele telefoons' waar je op moet letten bij de aanschaf van een mobiele telefoon. In deze koopgids zet PortableGear een aantal tips voor het uitzoeken van een mobiele telefoon op een rij.

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een mobiele telefoon. Het lijkt wel of het kiezen van een mobiele telefoon steeds moeilijker wordt. Zowel op het gebied van technologie als design gaan de ontwikkelingen razendsnel. In deze koopgids zet PortableGear een aantal tips voor het uitzoeken van een mobiele telefoon op een rij. De eerste vier punten zijn gekoppeld aan functies van je telefoon, namelijk foto's maken, muziek luisteren, gaming en zakelijk gebruik. Daarna wordt ingegaan op randvoorwaarden die van belang zouden kunnen zijn; reizen, datasnelheid, design, connectivity, uithoudingsvermogen en prijs.

Introductie
Introductie

Tegenwoordig zijn vrijwel alle mobieltjes voorzien van een ingebouwde camera. Alleen de allergoedkoopste en eenvoudigste prepaid-modellen hebben soms geen camera, maar meestal hebben zelfs deze modellen wel een eenvoudige VGA-camera aan boord. De scherpte van de camera wordt bepaald door het aantal megapixels. Pas vanaf 1 megapixel zijn foto's met redelijke kwaliteit afdrukbaar. Camera's met een resolutie van 0,3 (VGA) megapixels zijn puur voor de fun en voor weergave op je telefoon. Echte high-end cameratelefoons kunnen dankzij een sensor die oploopt tot maar liefst 8 of 12 megapixels wedijveren met compactcamera's. Helaas is er op moment van schrijven bijna nog geeneen telefoon met een optische zoom, waarmee door middel van een lens wordt ingezoomd. Met echte compactcamera's kan je daarom nog altijd beter details op afstand vastleggen. Mobieltjes hebben wel een digitale zoom, maar dat is een functie waar je weinig aan hebt omdat de kwaliteit van het beeld softwarematig wordt opgehoogd. De kwaliteit van de ingebouwde flits is zeer wisselend. Soms is dit niet meer dan een lampje dat niet vergelijkbaar is met een flits op een fototoestel, soms is het degelijke LED-flitser of een zeer goede Xenon-flitser. De camera's op mobieltjes worden dus steeds beter, maar door ontbreken van een optische zoom is aan te raden toch nog een aparte digitale camera mee te nemen om echt goede foto's te nemen.

Fotos maken
Fotos maken

De meeste mobiele telefoons zijn uitgerust met een muziekspeler. Sommige toestellen worden gepresenteerd als muziektelefoons (zoals de Sony Ericsson Walkman- of Nokia XpressMusic-serie). Andere toestellen hebben een muziekfunctie, zonder specifiek als muziektelefoon te zijn uitgebracht. Een aantal factoren bepaalt de kwaliteit van de muziektelefoon. Allereerst natuurlijk de hoeveelheid geheugen. Een muziektelefoon met maar 20 MB geheugen is nauwelijks als muziekspeler te gebruiken (reken op 1 mb per minuut muziek). Let dus op de hoeveelheid intern geheugen en de uitbreidbaarheid van het geheugen middels geheugenkaarten. Daarnaast is de telefoonsoftware en hardware van belang. Heeft de telefoon speciale muziekknoppen? En is de software gebruiksvriendelijk en niet te traag? Let er tot slot op of de muziekspeler werkt met een standaard koptelefoon (3,5 mm mini jackplug) of met een eigen headset. De eigen headsets zijn vaak erg duur om te vervangen en niet altijd van even beste kwaliteit. Natuurlijk zijn ook de ondersteunde bestandsformaten en digital rights management beperkingen van belang. Tot slot moet je nog rekening houden met de ondersteunde muziekservices (zoals de Apple iTunes Store) waar je legaal muziek voor je telefoon kan downloaden.

Muziek luisteren
Muziek luisteren

Gaming op de mobiele telefoon is nog niet vergelijkbaar met gaming op een PSP of Nintendo DS. Toch worden de games steeds beter. Nokia had zelfs een tijdje een speciale gamestelefoon verkocht, de N-Gage. Dit is echter nooit een succes geworden. Wil je vooral spelletjes spelen op je mobiele telefoon let dan vooral op het beeld en het geluid. Voor de meest eenvoudige spelletjes is Java-ondersteuning een vereiste en vrijwel alle telefoon ondersteunen dan ook Java. Veel mobieltjes worden geleverd met 1 of 2 Java-spelletjes (zoals het bekende Snake of Sudoku). Voor high-end mobieltjes kan je ook zeer geavanceerde spellen downloaden in de complementaire online stores (App Store voor iPhone, Android Market voor Android, Ovi Store voor Nokia, Windows Market voor Windows Phone of BlackBerry App World voor BlackBerry).

Gaming
Gaming

E-mail is de meest gebruikte zakelijke toepassing op een mobiele telefoons. Wil je ook emailen met je mobiele telefoon kijk dan of er een POP3 of IMAP client (zoals Microsoft Exchange) op zit. Overigens gaat emailen niet op elke telefoon even makkelijk. Een andere veelgebruikte optie is het synchroniseren van de agenda in je mobiel met Outlook of andere programma's. Daarnaast bieden mobiele telefoons vaak organiserfuncties. In plaats van een telefoon met toesteleigensoftware kan je er ook voor kiezen om een smartphone te kopen met een besturingssysteem (Windows Mobile, Symbian of Android) zodat je zelf de programma's die je wilt hebben erop kan zetten. Check tot slot of je mobieltje beschikt over een document viewer of document editor voor het uitlezen of bewerken van Office Mobile-bestanden.

Zakelijk gebruik
Zakelijk gebruik

Als je veel reist is een quadband of triband telefoon essentieŽl. In Nederland wordt gebeld met de GSM 900 en GSM 1900 MHz frequentie. In AziŽ en de Verenigde Staten gebruiken operators de GSM 850 en GSM 1900 MHz frequentie. Wil je ook in deze landen bellen of gebeld worden zorg er dan voor dat je telefoon triband (GSM 900, 1800 en 1900 MHz) of quadband (GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz) is.

Reizen
Reizen

Probleemloos internet staat of valt met de snelheid van je verbinding. Deze snelheid wordt uitgedrukt in mbps. Hoe hoger hoe sneller. Een standaard ADSL verbinding heeft een snelheid van 1 a 2 mbps. Mobiel kan via GPRS (0,064 mbps), EDGE (0,2 mbps), UMTS (0,384 mbs) en 3G/HSDPA (1,6 Ė 7,8 mbps) data ontvangen en verzonden worden. Alleen HSDPA kan dus de snelheid van een thuisverbinding evenaren. De snelheid van GPRS is vergelijkbaar met de snelheid van een telefonische internetverbinding. GPRS is dan ook voor de meeste diensten te traag. Met GPRS kan je emailen en sporadisch een internetpagina opzoeken. Voor videobellen, mobiele televisie, muziek downloads heb je minimaal een EDGE of een UMTS toestel nodig. UMTS en HSDPA zijn de meest gangbare mobiele breedband varianten. Momenteel ondersteunen bijna alle (duurdere) telefoons HSDPA. Ben je een stevige dataverbruiker zorg er dan voor dat je een telefoon koopt met UMTS of HSDPA ondersteuning. Een nieuwe generatie "4G"-frequentie datasnelheden staat al weer klaar om de "3G"-generatie af te lossen. Onder 4G vallen WiMAX en LTE, waarmee draadloos internet over lange afstanden mogelijk is.

Datasnelheid
Datasnelheid

Nu telefoons qua specificaties steeds meer op elkaar gaan lijken proberen fabrikanten zich te onderscheiden met het design van de telefoons. Wees er op bedacht dat sommige ontwerpen ten koste gaan van de mogelijkheden van het toestel. Naarmate het ontwerp kleiner wordt zullen er bepaalde features komen te vervallen. Bedenk verder dat wat vandaag hip is volgend kwartaal al weer hopeloos verouderd kan zijn. Design is leuk, maar bij te afwijkende modellen heb je meestal minder features en een hogere prijs. Bedenk goed of je een mobieltje met een touchscreen, een qwerty-toetsenbord of alleen een regulier touchscreen wil.

Design
Design

Vroeger ondersteunde veel mobieltjes infrarood, maar dat is tegenwoordig helemaal vervangen door Bluetooth. Met een Bluetooth-telefoon zit je dus zeker goed. Verder is ook de verbinding met je PC van belang. Het is erg makkelijk als je telefoon een standaard (mini) USB aansluiting heeft. Je bent dan niet aangewezen op (dure) aparte kabels van de fabrikant. Daarnaast zijn er steeds meer mobieltjes met WiFi-ondersteuning. Met WiFi kan je goedkoop draadloos internetten of videochatten via tegenwoordig alom aanwezige WiFi-hotspots.

Connectivity
Connectivity

Alle nieuwe features op mobiele telefoons hebben wel invloed op het uithoudingsvermogen. UMTS en bluetooth zijn enorme energievreters. Houd hier rekening mee als je een telefoon zoekt die niet al te vaak opgeladen moet worden. Bedenk ook dat fabrikanten de maximale spreek- en standbytijd opgeven. In de praktijk is deze tijd meestal lager.

Uithoudingsvermogen
Uithoudingsvermogen

Natuurlijk is de prijs ook van belang. Meestal merk je niet hoeveel het toestel daadwerkelijk kost omdat je het toestel bij een abonnement (bijna) voor niks krijgt. Een high-tech toestel kost echter richting de 400 euro zonder abonnement. Als je het toestel gratis krijgt betaal je dit bedrag indirect via de kosten van het abonnement. Als je geen high-tech toestel nodig hebt kan je er ook voor kiezen om een goedkoper abonnement of een goedkoper toestel te nemen.

Prijs
Prijs

portablegear.nl