Interessant:

Koopgids smartphones

koopgids 1 januari 2007 om 15:07

Voor gebruikers die hun mobieltje ook als mobiel kantoor willen gebruiken, hebben fabrikanten de smartphone ontworpen. PortableGear geeft een overzicht van de mogelijkheden van smartphones.

Op de markt voor mobiele telefoons heb je als consument een ruime keuze uit veel verschillende telefoons, waaronder smartphones. Smartphones waren vroeger speciaal voor zakelijke gebruikers die die hun mobieltje ook als mobiel kantoor wilden gebruiken. Het begrip 'smartphone' begeeft zich echter op een hellend vlak, want tegenwoordig noemt vrijwel elke fabrikant een toestel met meer dan gemiddelde mogelijkheden een smartphone. Smartphones zijn geschikt voor spraak- en tekstcommunicatie, het bekijken en bewerken van documenten, internet, en voor multimedia.

Introductie
Introductie

E-mail is de, na bellen en sms'en, de meest gebruikte toepassing op mobiele telefoons. Wil je ook e-mailen met je mobiele telefoon, kijk dan of er een POP3 of IMAP client op zit (zoals Microsoft Exchange). Smartphones worden ook steeds vaker uitgerust met push e-mail. Hierdoor is het mogelijk om op eenvoudige wijze mobiel verschillende e-mailaccounts bij te houden. Groot voordeel van push e-mail, is dat accounts realtime bijgehouden kunnen worden. Als je e-mail ophaalt met je smartphone, dan is dit ook direct terug te zien via je laptop en vice versa. Een andere veelgebruikte optie is het synchroniseren van de agenda in je mobiel met Outlook of andere programma's. Synchronisatie gaat via de USB-aansluiting of draadloos met Bluetooth. Smartphones zijn voorzien van een besturingssysteem, dit is te vergelijken met het besturingssysteem op PC's. De meest gebruikte besturingssystemen zijn Windows Mobile, Symbian of Android. Een groot voordeel van smartphones met besturingssystemen, is dat je de mogelijkheid hebt om achteraf software te installeren op het toestel (hiertoe zijn er veel populaire applicatiewinkels, zoals de Apple App Store, de Android Market, de Nokia Ovi Store of de BlackBerry App World). Hierdoor zijn smartphones gemakkelijk aan de behoefte van de gebruiker aan te passen, installeren van software gaat net zoals het installeren van programma's op PC's.

Zakelijk gebruik
Zakelijk gebruik

Smartphones waren in eerste instantie vooral bedoeld voor zakelijke gebruikers en daardoor werden extra's zoals een ingebouwde fotocamera vaak achterwege gelaten door de fabrikanten. Nu echter een steeds groter publiek smartphones gaat gebruiken worden de camera's ook steeds beter. Smartphones zijn voorzien van een snelle processor en deze toestellen beschikken ook over grote hoeveelheden geheugen. Smartphones kunnen dan ook gezien worden als kleine handcomputers. Door hun krachtige processor en de grote hoeveelheid geheugen, zijn deze toestellen ook te gebruiken voor het afspelen van video en muziek. Ook het spelen van spelletjes behoort tot de mogelijkheden, waar voorheen smartphone-gebruikers vooral hechtten aan voldoende connectiviteit en de mogelijkheid om documenten en agenda's te kunnen raadplegen. Smartphones zijn dan ook optimaal ingericht op deze taken. Als je op zoek bent naar een mobiele telefoon die in staat is om muziek af te spelen, ben je beter af met een speciale muziektelefoon, hoewel er steeds betere muziek-smartphones zijn. Bovendien zijn smartphones over het algemeen kostbaarder dan reguliere mobiele telefoons.

Fotograferen, multimedia en gaming
Fotograferen, multimedia en gaming

Als je veel reist is een quadband of triband telefoon essentieel. In Nederland wordt gebeld met de GSM 900 en GSM 1900 MHz frequentie. In AziŽ en de Verenigde Staten gebruiken operators de GSM 850 en GSM 1900 MHz frequentie. Wil je ook in deze landen bellen of gebeld worden zorg er dan voor dat je telefoon triband (GSM 900, 1800 en 1900 MHz) of quadband (GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz) is.

Reizen
Reizen

Probleemloos internet staat of valt met de snelheid van je verbinding. Deze snelheid wordt uitgedrukt in mbps. Hoe hoger hoe sneller. Een standaard ADSL verbinding heeft een snelheid van 1 a 2 mbps. Mobiel kan via GPRS (0,064 mbps), EDGE (0,2 mbps), UMTS (0,384 mbs) en HSDPA (1,6 Ė 7,8 mbps) data ontvangen en verzonden worden. Alleen HSDPA kan dus de snelheid van een thuisverbinding evenaren. De snelheid van GPRS is vergelijkbaar met de snelheid van een telefonische internetverbinding. GPRS is dan ook voor de meeste diensten te traag. Met GPRS kan je e-mailen en sporadisch een internetpagina opzoeken. Om optimaal gebruik te kunnen maken van mobiele e-mail, is een snellere verbinding wenselijk, zoals UMTS en HSDPA. Smartphones zijn over het algemeen voorzien van UMTS-ondersteuning en ook een 3G/HSDPA-ondersteuning is tegenwoordig vrij gebruikelijk.

Datasnelheid
Datasnelheid

Bij smartphones staat gebruiksgemak en connectiviteit voorop, maar dit wil niet zeggen dat fabrikanten geen oog meer hebben voor design. Er zijn twee aspecten die je op veel smartphones terugvindt: een touchscreen en een volledig toetsenbord. Smartphones worden meestal ontworpen als candybar phones of slidertelefoons, het meest efficiŽnte ontwerp om een touchscreen en (een uitschuifbaar) QWERTY-toetsenbord te herbergen. Smartphones met een touchscreens komen vaak met een stylus pen. Er zijn ook smartphones die een toetsenbord ontberen en slechts voorzien van enkele bedieningsknoppen. Het grote touchscreen doet dan dienst als toetsenbord.

Design
Design

Bluetooth is standaard op smartphones, hiermee is het mogelijk om draadloos verbinding te maken met andere apparaten. Vroeger werd ook wel infrarood, maar dat is helemaal verdwenen. Om een verbinding met je PC tot stand te brengen, wordt gebruik gemaakt USB. Hierbij kun je gebruik maken van alleen een USB-kabel, maar er zijn ook smartphones die in een cradle of docking station gezet kunnen worden. Fabrikanten leveren hun smartphones standaard met de juiste kabels. De meeste smartphone ondersteunen WiFi. WiFi biedt mogelijkheden zoals goedkoop bellen en snel internetten via WiFi en videochatten en is een leuke extra naast Bluetooth.

Connectivity
Connectivity

Alle nieuwe features op mobiele telefoons hebben wel invloed op het uithoudingsvermogen. UMTS en bluetooth zijn enorme energievreters. Houd hier rekening mee als je een telefoon zoekt die niet al te vaak opgeladen moet worden. Bedenk ook dat fabrikanten de maximale spreek- en standby-tijd opgeven. In de praktijk is deze tijd meestal lager.

Uithoudingsvermogen
Uithoudingsvermogen

De losse verkoopprijs van smartphones ligt beduidend hoger dan de prijzen die je in winkels aantreft. Vaak geven mobiele operators korting op de aanschafprijs van smartphones, indirect betaal je dit terug via je abonnementskosten. Bij het afsluiten van een abonnement geldt, hoe langer de contractperiode, hoe lager de aanschafprijs van de smartphone.

Prijs
Prijs

portablegear.nl