Interessant:

E-book formaten

achtergrond 25 juni 2018 om 11:58

Als je een e-reader aanschaft wil je natuurlijk ook boeken lezen. E-books zijn beschikbaar in verschillende bestandsformaten. Niet elke e-reader kan alle bestandsformaten lezen. We zetten de populaire formaten voor je op een rij.

Als je op zoek gaat naar e-book-bestandsformaten dan vind je gauw meer dan 20 bestandsformaten. Op dit moment zijn er echter 3 dominante formaten, namelijk ePub, AZW en PDF. Met de meeste e-readers kan je ook andere bestanden lezen. Vaak lees je met e-readers ook webbestanden (html), tekstbestanden (txt) of Office-bestanden (doc). Boeken zijn in deze formaten echter nauwelijks beschikbaar. Afbeeldingen (jpg, png, gif, bmp) kunnen ook vaak afgebeeld worden. De toegevoegde waarde van afbeeldingen op je e-reader is beperkt, omdat er natuurlijk alleen grijstinten weergegeven worden.

Meest gebruikt: ePub

Het ePub-format is een open bestandssysteem, bijgehouden door hetzelfde consortium, dat de standaarden voor het internet bijhoudt en ontwikkelt. Het formaat is gebaseerd op XML en XHTML en kan door veel hardwarematige en softwarematige e-readers gelezen worden. Van de grote aanbieders kunnen alleen Amazon Kindle's ePub niet openen. Veel gratis boeken zijn in het ePub formaat.

Alleen voor Kindle: AZW

Het Kindle File Format (AZW) is Amazons eigen bestandssysteem voor e-books. Vanaf de 8ste generatie Kindle e-readers is het formaat aangepast naar AZW3 (Kindle Format 8). AZW bestanden kunnen voorzien van DRM (digital rights management) om het illegaal kopiëren van de boeken tegen te gaan. AZW-bestanden zijn alleen te lezen op Amazon Kindle e-readers en in Amazon apps.

AZW lees je alleen op Kindle e-readers, zoals de Kindle 8
AZW lees je alleen op Kindle e-readers, zoals de Kindle 8

Niet perfect: PDF

Veel e-books zijn ook in Adob's PDF-formaat beschikbaar. Het formaat is erg populair omdat PDF ondersteund wordt door bijna alle hardwarematige en softwarematige e-readers. Groot nadeel van PDF is dat de pagina's een vaste opmaak hebben, die veelal geschaald is op a4-formaat. Op een klein scherm komen de PDF's dan ook slecht uit de verf.

Adobe DRM op ePub

Om het illegaal verspreiden van boeken tegen te gaan kunnen ePub en PDF bestanden beveiligd zijn met een kopieerbeveiliging. Deze boeken kan je alleen maar op je e-reader krijgen met Adobe Digital Editions, een erg traag en gebruiksonvriendelijk programma. Boeken uit de Bibliotheek zijn bijvoorbeeld enkel met Adobe Digital Editions op je e-reader te krijgen. Sinds een aantal jaren worden e-books ook beveiligd met een watermerk, waardoor een e-book naar een individuele koper te herleiden is. Dit zou de illegale verspreiding van e-books moeten voorkomen.

portablegear.nl