Interessant:

WiFi-signaal verbeteren

achtergrond 9 november 2016 om 12:50

Eén van de grootste irritaties van draadloos internet is een slechte, instabiele of trage verbinding in huis of op kantoor. Soms is de verbinding zo slecht dat je zelfs pal naast je router geen goed internet krijgt. Wij zetten wat mogelijke oorzaken voor je op een rij.

WiFi van de buren

De router van je buren zit vaak maar een muur of vloer van die van jou verwijderd. Als zij dezelfde WiFi-frequentie gebruiken, dan kan dit jouw WiFi-verbinding beďnvloeden. Routers zijn namelijk veelvuldig standaard ingesteld op de 2,4 GHz frequentie. Steeds meer apparaten en routers kunnen echter ook communiceren op de 5 GHz frequentie. Doordat veel mensen standaard de 2,4 GHz frequentie gebruiken is het lekker rustig op de 5 Ghz band. Binnen elke band heb je ook weer verschillende kanalen waarop gecommuniceerd wordt. Als je allemaal op het zelfde kanaal zit leidt dat tot storingen. Bij de instellingen van je router kan je het kanaal waarop gecommuniceerd wordt aanpassen.

Gebruik je magnetron minder

Je magnetron warmt je eten op met microgolfstraling. Toevallig is de frequentie van deze straling bijna 2,4 GHz, namelijk 2,45 GHz. Zodra je de magnetron aanzet stoor je dus je eigen WiFi-signaal. Heb je hier last van switch dan naar 5 GHz. Het alternatief is ook aantrekkelijk. Gebruik de magnetron wat minder en wat meer je fornuis.

Magnetron stoort WiFi
Magnetron stoort WiFi

Andere apparaten op 2,4 GHz

Fabrikanten hebben de afgelopen jaren steeds meer apparaten ontwikkeld die gebruik maken van de 'vrije' 2,4 GHz frequentie. Denk hierbij aan bluetooth-apparaten, zoals smartwatches, draadloze muizen en spelcomputers, maar ook bijvoorbeeld babyfoons. Nieuwe bluetooth apparaten zoals je Apple Watch of Playstation 4 zijn zo ontworpen dat ze je WiFi netwerk niet storen. Ook hier is de oplossing om te wisselen naar 5 GHz, of om op zoek te gaan naar een storend apparaat en dat vervangen door bijvoorbeeld een bekabelde of een nieuwere variant.

Oude beeldbuis

De ‘ouderwetse’ televisie: een grote beeldbuis die bijna net zo diep is als dat ‘ie breed is. Niet alleen nostalgisch, maar mogelijk ook storend voor je WiFi. In de Verenigde Staten legde een oude televisie zelfs een keer alle routers in één straat plat. Zó slecht kan een oude TV dus zijn voor WiFi. Heb je problemen met WiFi en gebruik je nog een oude TV? Trek dan de stekker uit je TV en kijk eens of dit het probleem oplost.

Oude televisie kan storen
Oude televisie kan storen

Kerstbomen, aquaria en bouwmaterialen

Is het bij jou dit jaar dankzij veel lichtjes met Kerst extra gezellig in huis? Jammer genoeg verstoort de elektromagnetische straling van de kerstverlichting ook de 2,4 GHz-frequentie. Pas de frequentie dus aan. Maar niet alleen kerstbomen storen. Ook objecten met veel water kunnen het signaal tegenhouden. Je 500-liter aquarium midden in de camera is fraai, maar een moeilijk obstakel voor je WiFi signaal. Ook betonnen vloeren met wapening of dikke muren kunnen je signaal storen. Een WiFi versterker zou in die gevallen uitkomst kunnen bieden.

Bij onze partner KPN kan je als klant een WiFi-monteur laten langskomen. Hij weet als geen ander hoe je WiFi-signaal verbeterd kan worden. Een bezoek van de KPN-monteur kost 50 euro. Voor nieuwe Alles-in-1 klanten van KPN is het zelfs helemaal gratis! Op deze pagina kan je het aanbod van KPN Alles-in-1 vergelijken.

portablegear.nl