Interessant:

HTC 10 versus Samsung Galaxy S7

achtergrond 9 mei 2016 om 13:05

De HTC 10 en de Samsung Galaxy S7 ontlopen elkaar weinig qua specifiacties. PortableGear zet de verschillen tussen beide toestellen op een rij en bekijkt welk toestel je het best kan kopen.

Design

Zowel de Samsung Galaxy S7 en de HTC 10 zijn van metaal en voelen robuust aan. De HTC 10 is echter iets groter, dikker en zwaarder dan de Galaxy S7. Dit wordt natuurlijk deels veroorzaakt door het 0,1-inch grotere scherm van de HTC 10. De Galaxy S7 oogt wat verfijnder (zeker de Galaxy S7 edge variant), maar al met al ontlopen de toestellen elkaar niet veel qua design. Groot pluspunt van de body van de S7 is dat deze IP68 gecertificeerd is. Dat betekent dat het toestel stof- en waterdicht is. Hierdoor kan je de S7 rustig gebruiken in een regenbui of in een vochtige of stoffige ruimte. De Galaxy S7 ligt ook iets fijner in de hand dan de HTC 10, door zijn compactere formaat. Daarentegen zijn op de HTC 10 de volumeknoppen weer beter te bedienen met één hand.

|TABEL=1453|

Display

De HTC 10 is voorzien van een 5,2-inch LCD display met een resolutie van 1.440 x 2.560. De Samsung Galaxy S7 heeft een 5,1-inch Super AMOLED display met dezelfde resolutie. Op het oog doen beide schermen niet veel voor elkaar onder. In displaytesten verslaat het Super AMOLED-scherm van Samsung echter het LCD-scherm van HTC. De S7 edge heeft dankzij de gebogen randen wel het fraaiste display. De functionaliteit, die het gebogen scherm biedt, is echter beperkt. Tot slot zijn beide S7-varianten voorzien van een always-on display. Dankzij dit display kan je bijvoorbeeld de klok altijd zichtbaar laten. Nadeel van deze feature is wel dat het een aanslag is op je batterij.

HTC 10 / Samsung Galaxy S7 voorkant
HTC 10 / Samsung Galaxy S7 voorkant

Besturingssysteem

Beide toestellen draaien op Android 6 Marshmallow gecombineerd met een eigen interface. De HTC 10 draait op HTC Sense 8 en de Galaxy S7 op Touchwiz. HTC heeft bij Sense 8 de overbodige software proberen te minimaliseren. HTC heeft per toepassing één standaard app geïnstalleerd. Vaak heb je per toepassing één app van Google en één app van de fabrikant. HTC heeft per toepassing de beste app geselecteerd en die geïnstalleerd. Voor foto's wordt bijvoorbeeld Google Photos gebruikt en niet meer HTC's eigen gallerij. Een van de handigste apps is HTC Boost+. Deze app, zorgt op de achtergrond, voor stabiele prestaties door cachebestanden te wissen en het geheugen te optimaliseren. Veder houdt Boost+ bij als je apps al een geruime tijd niet hebt gebruikt, zodat je de app kan verwijderen. Tot slot kan je met Boost+ applicaties beveiligen met een wachtwoord of met de vingerafdruksensor. Samsungs slaat met Touchwiz (traditiegetrouw) een andere weg is. De Galaxy S7 staat vol met apps, waarvan je maar een klein gedeelte zal gebruiken, maar die wel veel ruimte in beslag nemen. Bijzonder is de Game Launcher functie. Met deze functie schakel je notificaties tijdens een spelsessie uit. Ook kan je de navigatietoetsen blokkeren zodat je niet per ongeluk het spel verlaat. Verder kan je gameplay opnemen en kan je de framerate van je game verlagen voor betere (accu)performance.

Processor & geheugen

Kijkend naar de benchmarks is de de Samsung Galaxy S7 sneller dan de HTC 10. In de praktijk blijkt de HTC 10 vloeiender te werken, dankzij de lichte HTC Sense 8 interface. Samsungs Touchwiz draait door zijn vele (overbodige) mogelijkheden een fractie minder soepel. Beide toestellen zijn echter topkwaliteit, en dat merk je bij het spelen van high-end games. Geen van beide toestellen heeft daar moeite mee. Beide toestellen bieden verder 4 GB RAM en 32 GB opslag uitbreidbaar met microSD.

HTC 10 / Samsung Galaxy S7 achterkant
HTC 10 / Samsung Galaxy S7 achterkant

Camera

Ook op cameragebied ontlopen de toestellen elkaar weinig. Beide toestellen hebben een 12 megapixel hoofdcamera en een 5 megapixel frontcamera. De HTC 10 heeft een camerasensor met 10 procent meer oppervlakte dan de Galaxy S7. Daarentegen is de lensopening bij HTC met f/1.8 wat kleiner dan bij de S7 met f/1.7. De hoofdcamera's op beide toestellen zijn voorzien van optische image stabilisatie (OIS), om bewegingen tijdens het fotograferen te neutraliseren. HTC heeft als extra ook OIS op de frontcamera. Om een lang verhaal kort te maken. Zowel de S7 als de HTC 10 maken uitstekende foto's en FullHD- en 4K-video's.

Overige functionaliteiten

Zoals alle high-end toestellen zijn zowel de HTC 10 als de Galaxy S7 voorzien van een vingerafdruksensor. Bij beide toestellen functioneert deze vlekkeloos. De accu in beide telefoons heeft een capaciteit van 3.000 mAh, en de totale gebruiksduur van beide toestellen ligt in de praktijk erg dicht bij elkaar. Het snelladen gaat bij de HTC 10 wel langzamer dan bij de Galaxy S7. Tot slot bieden beide toestellen ook nog Hi-Res audio, voor muziekweergave beter dan CD-kwaliteit.

Conclusie

De HTC 10 en de Samsung Galaxy S7 zijn vrijwel identiek qua specificaties, waardoor een keuze voor één van beide toestellen lastig blijft. Samsung heeft echter op een paar punten een streepje voor. De stof- en waterdichtheid van het toestel, maakt het toestel robuuster, en daardoor minder gevoelig voor defecten. Ook de toestelprijs van de toestellen is in het voordeel van de Galaxy S7. Zowel de normale S7 als de S7 edge zijn op dit moment goedkoper dan de HTC 10. Omdat de S7 couranter is zal ook de restwaarde van het toestel hoger zijn dan HTC. Dit is tegelijkertijd een nadeel, omdat je met een S7 niet erg zal opvallen. Met de HTC 10 heb je zeker wat anders in handen.

portablegear.nl