Interessant:

Verschillen HTC 10 en HTC One M9

achtergrond 15 april 2016 om 15:53

De HTC 10 moet het succesnummer van HTC worden in 2016. PortableGear vergelijkt de HTC 10 met zijn voorganger, de HTC One M9, en zet de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Alle verschillen op een rij

|TABEL=1448|

Design

De HTC 10 en HTC One M9 zijn typische HTC toestellen. Allebei de toestellen hebben een metalen body. De HTC 10 is een fractie groter dan zijn voorganger door het iets grotere scherm. De HTC 10 is wel dunner dan de HTC One M9. Bij de HTC 10 zijn er wel weer fysieke navigatietoetsen gebruikt. De home-toets dubbelt als vingerafdrukscanner. Ook de voorkant van de HTC 10 is wat strakker afgewerkt. Bij de HTC One M9 waren de luidsprekers prominent aanwezig op de voorkant van het toestel.

HTC 10 - Subtieler
HTC 10 - Subtieler

Display

Het scherm van de HTC 10 is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van het scherm van de HTC One M9. Allereerst is het scherm met 5,2 inch groter dan het 5,0 inch scherm van de HTC M9. Daarnaast is het scherm fors scherper geworden. De resolutie is toegenomen van 1.080 x 1.920 tot 1.440 x 2.560, net als op de HTC One M9+. Rekening houdend met het grotere scherm is de HTC 10 meer dan 25% scherper dan zijn voorganger. Ook de schermtechnologie is erop vooruitgegaan. De HTC 10 gebruikt Super LCD5, daar waar de HTC One M9 nog Super LCD3 gebruikte.

Besturingssysteem

De HTC 10 draait standaard op Android 6.0 en HTC Sense versie 8. Grote verandering in HTC Sense 8 is de vrijheid, die deze schil over het besturingssysteem biedt. Je kan je widgets en iconen op elke positie van het scherm plaatsen. De hoeveelheid bloatware is ook afgenomen doordat HTC per toepassing één standaard app heeft geïnstalleerd. Vaak heb je per toepassing één app van Google en één app van de fabrikant. HTC heeft per toepassing de beste app geselecteerd en die geïnstalleerd. Voor foto's wordt bijvoorbeeld Google Photos gebruikt en niet meer HTC's eigen gallerij. De HTC One M9 draaide standaard op Android 5.0, maar een Marshmallow-update is inmiddels beschikbaar.

HTC One M9 - Luidsprekers wel erg aanwezig
HTC One M9 - Luidsprekers wel erg aanwezig

Processor & geheugen

De HTC 10 heeft een Snapdragon 820 processor. Deze processor is sneller en zuiniger dan de Snapdragon 810 processor waar de HTC M9 op draaide. Het geheugen is ook toegenomen van 2 GB bij de HTC One M9 naar 3 GB bij de HTC 10. Het opslaggeheugen is hetzelfde gebleven met 32 GB. Overigens is dit geheugen wel makkelijk uitbreidbaar naar 32 GB. De accu van de HTC 10 is ten slotte een fractie groter dan de accu van zijn voorganger. Dat hoeft geen betere batterijduur op te leveren omdat het scherm immers ook groter is geworden.

Camera

Enkel kijkend naar het aantal megapixel lijkt de HTC One M9 een betere camera te hebben. Schijn bedriegt echter. De prestaties van de hoofdcamera van de One M9 waren namelijk onder de maat, ondanks de hoge resolutie. Met name in schemering presteerde de camera van de One M9 niet goed. HTC belooft een betere camera bij de HTC 10. De eerste testen zijn ook erg positief over de camera van de HTC 10. Camera-onderzoekers DxOMark vinden de camera van de HTC 10 vergelijkbaar met de alom geroemde camera van de Samsung Galaxy S7.

Bijzondere functionaliteiten

Qua bijzondere functionaliteiten springt met name de vingerafdruksensor op de HTC 10 in het oog. De HTC One M9 was één van de weinige vlaggenschepen in 2015 zonder vingerafdruksensor. Met de sensor beveilig je je toestel met je vingerafdruk, zodat een pincode of ontgrendelpatroon tot het verleden behoort. Daarnaast biedt de HTC 10 Hi Res Audio (zowel afspelen als opnemen), iets wat op de HTC One M9 ontbreekt. In combinatie met de Hi Res Audio koptelefoon luister je mobiel naar de hoogste kwaliteit muziek. Tot slot is het snelladen op de HTC 10 nog sneller geworden dan op de HTC One M9

HTC 10 camera - Beste in de markt?
HTC 10 camera - Beste in de markt?

Conclusie

De HTC 10 is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de HTC One M9. Het scherm, de processor, het geheugen en uiteraard de camera hebben een flinke update gehad. Daarnaast biedt de HTC 10 ook als extra ten opzichte van de HTC One M9 een vingerafdruksensor en Hi Res Audio ondersteuning. Al dat moois heeft wel een prijs. De HTC One M9 kost nu rond de €425, terwijl de HTC 10 een adviesprijs van €749 heeft. Grootste minpunt aan de HTC One M9 was de camerakwaliteit in donkere lichtomstandigheden. Als je daar mee kan leven is de One M9 met een prijsverschil van €325 een uitstekende keus. Als je per se het nieuwste wil hebben, op zoek bent naar een goede camera, of beide, dan ben je bij de HTC 10 aan het goede adres.

|TABEL=1449|

portablegear.nl