Interessant:

Top 10 gadget-toppers van 2013

achtergrond 24 december 2013 om 08:02

Afgelopen jaar werden er weer veel bijzondere en fraaie gadgets geintroduceerd. PortableGear zet de tien gadget-toppers van 2013 voor je op een rij.

1. Samsung Galaxy S4

De Samsung Galaxy S4 was dé smartphone-topper van 2013. Vijf dagen na de introductie stond de teller van het aantal verkochte modellen al op 4 miljoen. Eén maand na de lancering maakte Samsung bekend dat er 10 miljoen exemplaren van de Galaxy S4 waren verkocht. Na twee maanden waren dat er al 20 miljoen, waarmee de Galaxy S4 de snelst verkopende Android-smartphone ooit was. Volgens Samsung was na ongeveer zes maanden het aantal van 40 miljoen verkochte S4-modellen bereikt. De Galaxy S4 is een complete Android 4.2-smartphone (een Android 4.3-upgrade is inmiddels beschikbaar) met een helder 5-inch SuperAMOLED-display, een krachtige 1,9GHz quad-core processor en een 13-megapixel camera met uitgebreide camerafunctionaliteiten.

Verder lezen: Samsung Galaxy S4 hands-on test

Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S4

 

2. Apple iPhone 5S

De iPhone 5S was Apple's smartphone-topper van 2013. Op dit model introduceerde Apple onder meer het nieuwe iOS 7-besturingssysteem, de nieuwe krachtige Apple A7-processor en de TouchID-vingerafdruklezer. De (64-bit) A7-processor is zelfs 40 keer (!) sneller dan de processor in de originele iPhone uit 2007. Verder is onder meer de sensor en diafragma van de camera verbeterd, wat zorgt voor nog betere foto's. Daarnaast is het de eerste iPhone die ook in een gouden uitvoering komt, naast het traditionele zwart en wit. Het toestel ging binnen de kortste keren miljoenen keren over de toonbank en Apple moest de productie omhoog schroeven om tijdig aan de enorme vraag tegemoet te kunnen komen.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

3. Samsung Galaxy Note 3

De Samsung Galaxy Note 3 is met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren één van de grootste succesnummers van Samsung in 2013. En dat is bijzonder, aangezien het hier een 5,7-inch phablet betreft. De Note 3 is een compleet toestel met onder meer SuperAMOLED-display met een Full HD-resolutie (1.080 x 1.920 pixels), een 13-megapixel camera, een 3.200 mAh batterij, 4G/LTE, WiFi-Direct, USB 3.0 Host, NFC en Bluetooth 4.0 en de S-Pen-stylus. Als je op de S Pen-button klikt, verschijnt Air Command op het scherm met vijf handige functies. Met Air Command hoef je niet langer tussen schermen te switchen, commando's te onthouden of verschillende menu's te raadplegen. Dankzij Multi Window switch je naadloos tussen applicaties, zonder een venster te sluiten of een nieuwe pagina te openen. 

Verder lezen: Samsung Galaxy Note 3 hands-on test

Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3

4. HTC One

De HTC One was HTC's vlaggenschipmodel van 2013. Voor dit toestel ontwikkelde HTC speciaal de UltraPixel-cameratechnologie, waarmee de camera 300 procent meer licht vangt dan traditionele camerasensoren. Het toestel draait op Android 4.2 Jelly Bean (een Android 4.3-update is inmiddels beschikbaar), heeft een 4,7-inch Full HD SuperLCD3-display en een fraaie aluminium unibody-behuizing. Daarnaast heeft HTC veel bijzondere software-functionaliteiten aan de nieuwe HTC Sense 5-interface toegevoegd, zoals HTC BlinkFeed, HTC Zoe en HTC BoomSound. De kern van de nieuwe HTC One-ervaring is HTC BlinkFeed. Deze functionaliteit transformeert het homescreen naar een livestream van persoonlijke, relevante informatie zoals updates van sociale netwerken, nieuws, foto's en entertainment en lifestyle updates, zodat je hiervoor niet langer verschillende applicaties hoeft te raadplegen. Met de HTC Zoe-camerafunctionaliteit is het daarnaast mogelijk om foto's van hoge kwaliteit te maken die tot leven komen in fragmenten van drie seconden. Deze 'Zoes', foto's en video's worden op een bijzondere wijze getoond, zodat de galerij tot leven komt. De HTC One won de GSMA Award voor 'Best Mobile Handset, Device, or Tablet' op MWC 2013, Computex Taipei's 'Gold Medal Award voor Design & Innovation' op de Computex 2013 en EISA Award 2013-2014 voor beste Europese smartphone.

Verder lezen: HTC One hands-on test

HTC One
HTC One

5. Sony Xperia Z1

De Sony Xperia Z1, Sony's smartphone-topper van 2013, werd tijdens de IFA 2013 in Berlijn aan pers en publiek getoond. De Xperia Z1 is de opvolger van de Xperia Z en is net als zijn voorganger stof- en waterdicht zonder dat het toestel daardoor groot of lomp aanvoelt. De behuizing is vervaardigd uit een stuk alumium en is aan de voor- en achterzijde voorzien van gehard glas, voor een fraai en stevig design. Met een resolutie van 20,7-megapixel heeft de Xperia Z1 één van de scherpste camera's van de huidige smartphonemarkt. In combinatie met de prijswinnende G Lens met een 27 millimeter groothoek en een grote 1/2,3-type CMOS schiet je met de Z1 prachtige foto's. Het scherm van de Z1 heeft een grootte van 5-inch met de zogenaamde TRILUMINOS-techniek. Dit leidt tot een betere kleurbeleving en daardoor een betere kijkervaring. Met de performance zit het ook wel snor dankzij de Qualcomm Snapdragon 800-processor bestaande uit een quadcore 2,2GHz CPU. 4G voor snel internet is standaard. Verder houdt de Z1 het ook wel even uit dankzij de 3.000 mAh accu. In combinatie met de STAMINA mode, waarmee je energie kan besparen, zijn standbytijden van enkele dagen mogelijk. 

Verder lezen: Sony Xperia Z1 hands-on test

Sony Xperia Z1
Sony Xperia Z1

6. Acer Liquid S1

De Acer Liquid S1 was Acer's aantrekkelijk geprijsde phablet-topmodel van 2013. De Liquid S1 is voorzien van een groot 5,7-inch touchscreen, Android 4.2 Jelly Bean, een krachtige 1,5GHz quad-core processor en 8GB geheugen. De connectiviteit is eveneens prima in orde met ondersteuning van WiFi, Bluetooth 4.0, 3G/HSDPA en GPS. Daarnaast beschikt deze phablet over een 8-megapixel camera (met een 1080p Full HD-videorecorder) aan de achterzijde en een 2-megapixel HD-frontcamera/webcam. Bijzondere functionaliteiten op de S1 zijn verder 'Studio Sound' (voor een optimaal stereo-geluid) en Acer's 2-way Live Screen app (waarmee je een groep kan aanmaken waarin je tijdelijk vrienden kan uitnodigen, zodat bijvoorbeeld foto's snel met een groep mensen zijn te delen). Tot slot ondersteunt de Liquid S1 ook de Acer Float User Interface. In deze interface kan je meerdere apps open laten staan, zodat je snel kan multitasken. Als er gebeld wordt, zie je dat meteen in een mini-venster en kan je ervoor kiezen om het belletje aan te nemen of om een sms'je terug te sturen. 

Verder lezen: Acer Liquid S1 hands-on test

Acer Liquid S1
Acer Liquid S1

7. Google Asus Nexus 7 2

De Google Asus Nexus 7 2 (ook bekend als 'New Nexus'), een verbeterde uitvoering van de originele Google Nexus 7, werd in juni 2013 aangekondigd, tegelijkertijd met het vernieuwde Android 4.3 Jelly Bean. Deze budgetvriendelijke tablet is voorzien van een 7-inch IPS-touchscreen (met Full HD-schermresolutie) en een 1,5GHz quad-core Qualcomm Snapdragon-processor. De tablet beschikt over een 5-megapixel camera aan de achterzijde en een 1,2-megapixel frontcamera/webcam. Het geheugen bedraagt 16GB of 32GB en is niet uitbreidbaar. Naast WiFi kan je rekenen op ondersteuning van NFC en Bluetooth 4.0. Navigeren is mogelijk dankzij GPS-support en Google Maps. Via de microUSB-aansluiting (die dankzij de SlimPort-technologie met een adapter ook als HDMI-aansluiting is te gebruiken) is de Nexus 7 2 aan je computer te koppelen. Alle bekende Google-apps (Google Search by Voice 2.1, Gmail, Google Talk, Google Street View, YouTube) zijn voorgeinstalleerd op de Nexus 7 2. Mede dankzij de aantrekkelijke prijs was de Nexus 7 2 één van de tablet-toppers van 2013.

Google Asus Nexus 7 2
Google Asus Nexus 7 2

8. Apple iPad Air

De iPad Air, Apple's tablet-topper die werd geintroduceerd in oktober 2013, heeft net als de voorgaande iPad 4 een IPS-display van 9,7-inch met een hoge resolutie van 2.048 x 1.536 pixels (Retina), maar het design is nog dunner (7,5 millimeter) en lichter (469 gram bij de WiFi-only editie en 478 gram bij de WiFi + 3G/4G-editie) dan voorheen. Daarnaast is de iPad Air (die ook bekend is als iPad 5) voorzien van de nieuwe Apple 7-processor (met M7-coprocessor), die voor het eerst werd geintroduceerd op de iPhone 5S. Apple's Air-tablet wordt standaard geleverd met iOS 7, dat als update beschikbaar is voor voorgaande modellen en komt in een nieuwe editie met 128GB (naast de gebruikelijke 16GB, 32GB en 64GB). Middels iOS 7 heb je toegang tot iCloud, Apple's cloudservice. Apple belooft dat de iPad Air dezelfde 10-urige accuduur biedt als de iPad 4. Verder beschikt dit Apple-model over de bekende functionaliteiten als een 5-megapixel iSight-camera (met Full HD-videorecorder), een 1,2-megapixel FaceTime HD-frontcamera en Siri-voicecontrol. WiFi en Bluetooth 4.0 worden standaard ondersteund, 3G/4G is optioneel. Uiteraard is ook dit iPad-model voorzien van de bekende Apple-apps als Safari (browser), iMessage (messaging) en Apple Maps (navigatie). Daarnaast kan je voor iOS 7 gratis apps in de App Store downloaden, waaronder GarageBand (muziekprogramma), Pages (Word-variant), Numbers (Excel-variant) en KeyNote (PowerPoint-variant). 

Apple iPad Air
Apple iPad Air

9. TomTom GO 6000/600

De TomTom GO 6000 is een 'Always Connected'-navigatiesysteem (met simkaartslot en ingebouwde modem) in TomToms nieuwe GO-serie, die werd aangekondigd in april 2013 en die verder bestaat uit de 'Smartphone Connected' GO 400GO 500 en GO 600. De GO 6000 heeft een groot 6-inch touchscreen, een microSD-kaartslot en een geintegreerd opzetstuk. In plaats van een menu met iconen - zoals bij voorgaande TomTom-modellen - staat nu een nieuwe Interactieve Kaart centraal bij de navigatie: de kaart functioneert als nieuw startmenu. Je kan eenvoudig in- en uitzoomen om locaties te zoeken en te verkennen en ontvangt via een tik op de kaart direct de route naar die locatie (dit noemt TomTom 'Tap & Go'). Daarnaast rijd je dankzij Lifetime Maps altijd met de meest recente kaart. Gedurende de levensduur van het product kan je altijd vier of meer volledige updates van de kaart op je navigatiesysteem downloaden. Verder beschikt de TomTom GO 6000 onder meer over kaarten van 45 Europese landen, Bluetooth-support, IQ Routes (voor de snelste en accuraatste routes en reistijden), geavanceerde rijbaanassistentie en 3D-kaarten. Met de GO 5000 is er ook een 5-inch variant van dit model.

TomTom GO 6000
TomTom GO 6000

10. Huawei Ascend P6

Huawei deed zich in 2013 voor het eerst prominent gelden op de smartphone-markt, onder meer met de Huawei Ascend P6. Dit is een slanke smartphone (met een dikte van slechts 6,18 millimeter) die is voorzien van een 4,7-inch 720p HD-display, een krachtige 1,5GHz quad-core processor en het Android 4.2 Jelly Bean-besturingssysteem. Daarnaast beschikt het toestel over een 8-megapixel camera aan de achterzijde, een 5-megapixel frontcamera en een 1080p Full HD-videorecorder. Bijzondere camerafuncties zijn de macro-modus (voor close-up foto's tot 4 centimeter), de zelfportretmodus en de automatische sceneherkenning (die gebruik maakt van de IMAGESmart Engine) waarmee de Ascend P6 automatisch contrast, kleur en belichting in verschillende situaties bijstelt. De Ascend P6 maakt gebruik van Huawei's Emotion UI 1.6-interface, waarmee je met de Me Widget direct toegang hebt tot veelgebruikte apps als Fotogallerij, Contacten en Weer vanuit het homescreen. Andere functionaliteiten waar de Huawei Ascend P6 over beschikt zijn AirSharing (om snel media met andere apparaten te delen of om het toestel als afstandsbediening te gebruiken), Smart Reading (waarmee je direct een woord kan vertalen), Cloud+ (om bestanden online op te slaan), Phone Finder (waarmee je het toestel online kan traceren als je het kwijt bent geraakt), Magic Touch (dat ervoor zorgt dat de Ascend P6 met handschoenen aan is te bedienen) en een 'Smart Power Saving'-optie (waarmee apps in de achtergrond kunnen worden uitgeschakeld om accuduur te sparen).

Verder lezen: Huawei Ascend P6 hands-on test

Huawei Ascend P6
Huawei Ascend P6

portablegear.nl