Interessant:

Top 10 (komende) smartphones voor najaar 2013

achtergrond 27 juli 2013 om 12:46

Na de zomer komt er weer een hele stapel nieuwe smartphones aan. PortableGear zet de 10 belangrijkste - zowel reeds aangekondigde als waarover geruchten gaan - op een rij.

De Nokia Lumia 1020 is een smartphone die het Windows Phone 8-besturingssysteem combineert met een tweede generatie 41-megapixel camerasensor: de eerste generatie van deze sensor werd toegepast op de Nokia 808 PureView. De Lumia 1020 is een zeer complete cameratelefoon: het toestel ondersteunt Nokia's geavanceerde PureView-cameratechnologie met optische beeldstabilisatie en ZEISS-lens, heeft een speciale cameratoets, xenon-flitser (voor foto's) en led-flitser (voor video's).

Daarnaast is er de nieuwe applicatie 'Nokia Pro Camera', waarmee iedereen scherpe foto's kan maken. De zoomfunctie kan niet alleen gebruikt worden voordat je een foto maakt, maar ook nadat je een foto hebt vastgelegd. Nokia Camera Pro biedt verder een fraaie interface waarin meteen visueel wordt weergegeven welke invloed jouw instellingen hebben op een foto of video. Foto's zijn snel te bewerken of te delen. Met de 'dual-capture' optie maak je tegelijkertijd een foto van 38-megapixel (om te bewerken) en een van 5-megapixel (om met sociale netwerken te delen). De Nokia Rich Recording-functie laat je 1080p Full HD video's zonder ruis en met stereo-geluid opnemen.

De Nokia Lumia 1020 heeft verder een helder 4,5-inch AMOLED PureMotion HD+ ClearBlack display van het krasbestendige Gorilla Glass 3 en 32GB geheugen (niet uitbreidbaar, wel krijg je gratis 7GB opslagruimte via SkyDrive). Het toestel is tevens voorzien van een 1,2-megapixel HD-webcam/frontcamera en ondersteuning van WiFi, Bluetooth 3.0, NFC, 3G/HSDPA en 4G/LTE. Tot slot is navigeren mogelijk op de Nokia Lumia 1020 dankzij GPS-ondersteuning en de HERE Maps- en HERE Drive+-apps. Het toestel is vanaf het vierde kwartaal van 2013 in Nederland te koop voor 699 euro.

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1020

De HTC One mini is een kleinere variant van de succesvolle (4,7-inch) HTC One. De HTC One mini is een Android 4.2 Jelly Bean-smartphone in een unibody aluminium behuizing met een 4,3-inch scherm (van het krasbestendige Gorilla Glass 3). Naast een kleiner scherm en een compacter formaat heeft de HTC One mini ten opzichte van de HTC One een minder krachtige processor (1,4GHz dual-core in plaats van 1,7GHz quad-core) en minder geheugen (16GB in plaats van 32GB). Tevens ontbreekt op de camera optische beeldstabilisatie, maar dankzij deze beperkingen is de prijs van de mini-uitvoering dan ook aanzienlijk lager dan van de originele HTC One.

De overige mogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde als van zijn grote broer. Ook de HTC One mini is voorzien van een UltraPixel-camera, die 300 procent meer licht vangt dan traditionele camerasensoren. Het legt foto's vast op een hoog detailniveau en met een verbeterde dynamische actieradius, ook in situaties met weinig licht. De HTC Sense 5-interface in combinatie met HTC BlinkFeed verandert je homescreen in een livestream van persoonlijke, relevante informatie met updates van sociale netwerken, nieuws en foto's. Dankzij de twee stereo-speakers aan de voorzijde en de geintegreerde Beats Audio-technologie kan je rekenen op een uitstekende audiokwaliteit. Tot slot beschikt het toestel over een 1,6-megapixel HD-frontcamera/webcam, een 1080p Full HD-videorecorder en ondersteuning van aGPS, WiFi, Bluetooth 4.0, DLNA, 3G/HSDPA en 4G/LTE. De HTC One mini is vanaf september verkrijgbaar voor 449 euro.

HTC One mini
HTC One mini

De Sony Xperia Z Ultra is het derde model in Sony's robuuste Xperia Z-serie, na de originele Xperia Z (5-inch smartphone) en de Xperia Tablet Z (10,1-inch tablet). De Xperia Z Ultra draait op Android 4.2 en heeft een groot Full HD-touchscreen van 6,44-inch waarvoor gebruik is gemaakt van Sony's TRILUMINOS Display-technologie, dat zorgt voor een breed palet aan rijke natuurlijke kleuren. Onderdeel hiervan is de X-Reality-technologie: dat is Sony's intelligente super-resolutie displaytechnologie, waarmee elk beeld wordt geanalyseerd en pixels worden gereproduceerd om video's van de scherpste kwaliteit te waarborgen. De Xperia Z Ultra heeft een dunne behuizing van slechts 6,5 millimeter en een fraai 'OmniBalance'-design met een voor- en achterzijde van gehard glas.

Het toestel beschikt daarnaast over een IP55/IP58-certificatie, wat betekent dat de telefoon stof- en waterbestendig is. Zo is het onder meer mogelijk om onder water video's in 1080p Full HD-kwaliteit op te nemen. Bijzonder is verder de zeer krachtige 2,2GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800-processor die zorgt voor snelle prestaties en multitasking. In de STAMINA-modus wordt de batterijduur van de Xperia Z Ultra met vier keer verlengd: in deze modus wordt automatisch herkend als je het display niet gebruikt en worden functies die je niet nodig hebt uitgeschakeld - terwijl notificaties aanblijven. Als je de powertoets indrukt om het scherm weer op te starten, staan alle functies weer aan. Voorgeinstalleerd op de Xperia Z Ultra vind je Sony's WALKMAN-, Album- en Movie-apps om snel online en offline van multimedia te kunnen genieten. Tot slot beschikt de Sony Xperia Z Ultra over 4G/LTE, 3G/HSDPA, DLNA, WiFi, WiFi-Direct, NFC, Bluetooth 4.0, GPS, een 2-megapixel frontcamera/webcam, een 8-megapixel camera met een Full HD-videorecorder en LED-flitser en 16GB geheugen (uitbreidbaar via microSD).

De Sony Xperia Z Ultra is vanaf het derde kwartaal van 2013 in Nederland te koop voor € 719,-.

Sony Xperia Z Ultra
Sony Xperia Z Ultra

De Acer Liquid S1 (S510) is een smartphone-tablet (ook bekend als phablet) met een groot 5,7-inch touchscreen en het Android 4.2 Jellly Bean-besturingssysteem. De Liquid S1 is voorzien van een krachtige 1,5GHz quad-core processor en 8GB geheugen. De connectiviteit is eveneens prima in orde met ondersteuning van WiFi, Bluetooth 4.0, 3G/HSDPA en GPS. Daarnaast beschikt deze phablet over een 8-megapixel camera (met een 1080p Full HD-videorecorder) aan de achterzijde en een 2-megapixel HD-frontcamera/webcam.

Bijzondere functionaliteiten op de S1 zijn verder 'Studio Sound' (voor een een optimaal stereo-geluid) en Acer's 2-way Live Screen app (waarmee je een groep kan aanmaken waarin je tijdelijk vrienden kan uitnodigen, zodat bijvoorbeeld foto's snel met een groep mensen zijn te delen). Tot slot ondersteunt de Liquid S1 ook de Acer Float User Interface. In deze interface kan je meerdere apps open laten staan, zodat je snel kan multitasken. Als er gebeld wordt, zie je dat meteen in een mini-venster en kan je ervoor kiezen om het belletje aan te nemen of om een sms'je terug te sturen. De Acer Liquid S1 komt in een single-sim en in een dual-sim uitvoering en is vanaf augustus in Nederland te koop voor een adviesprijs van € 349,-.

Acer Liquid S1
Acer Liquid S1

De LG G2 (voorheen bekend als LG Optimus G2) is de opvolger van de LG Optimus G. De G2 wordt 7 augustus aangekondigd. Naar verluidt is het toestel voorzien van een 5-inch Full HD-display, Android 4.2 Jelly Bean, een 13-megapixel camera en een 2,3GHz of 1,7GHz quad-core processor. Daarnaast is het waarschijnlijk dat het toestel LG's bijzondere functionaliteiten zoals QuickMemo (waarmee het mogelijk is om over de interface heen aantekeningen te maken), 'Live Zooming' (waarmee je tijdens het bekijken van video kan in- en uitzoomen) en 'Cheese Shutter' (met stemopdracht een foto maken) ondersteunt. Informatie over de prijs en beschikbaarheid moet nog volgen.

LG G2
LG G2

Volgens de geruchten komt Apple dit najaar met de iPhone 5S, een verbeterde uitvoering van de huidige iPhone 5. Er wordt beweerd dat de 5S wordt voorzien van een dubbele LED-flitser en mogelijk ook van een 13-megapixel camerasensor van Sony. Daarnaast krijgt het toestel wellicht een 'Mogul'-modus (waarmee je 120fps slow-motion opnames kan maken) en een vingerafdruklezer. Mogelijk verschijnt het toestel ook in meerdere kleuren. Het is in elk geval zo goed als zeker dat de 5S niet alleen een betere camera heeft dan de iPhone 5, maar ook een betere processor. Het wordt waarschijnlijk ook Apple's eerste apparaat dat wordt geleverd met het vernieuwde iOS 7. De aankondiging van de iPhone 5S wordt in september verwacht.

Naschrift: de iPhone 5S en iPhone 5C zijn 10 september 2013 officieel aangekodnigd.

iPhone 5S in fabriek
iPhone 5S in fabriek

Met de Motorola Moto X wil Google haar dochteronderneming Motorola weer nieuw leven in blazen. Volgens de geruchten beschikt de Motorola Moto X - die komt in een witte of een zwarte uitvoering - over een 4,7-inch HD-display (720 x 1.280 pixels), een 1,7GHz dual-core Qualcomm Snapdragon S4-processor met 2GB RAM, een 10,5-megapixel camera, een 2,1-megapixel frontcamera/webcam, 16GB geheugen, een 2.200 mAh batterij en Android 4.2.2 Jelly Bean. De Moto X wordt 1 augustus officieel aangekondigd - meer details over specificaties, prijs en beschikbaarheid volgen dan.

Naschrift: de Motorola Moto X is inderdaad op 1 augustus 2013 officieel geintroduceerd.

Motorola Moto X
Motorola Moto X

De Samsung Galaxy Note 3 wordt de opvolger van de Note 2 en Note 1 en wordt naar verluidt op de IFA 2013, die in september 2013 in Berlijn plaatsvindt, gepresenteerd. Volgens de geruchten beschikt de Note 3 over een groot (5,9-inch of 6,3-inch) SuperAMOLED-display met een Full HD-resolutie (1.080 x 1.920 pixels), een 13-megapixel of 16-megapixel camera, een 4.000 mAh batterij, 4G/LTE, WiFi-Direct, USB 3.0 Host, NFC en (het nog aan te kondigden) Bluetooth 5.0. Uiteraard zal ook de S-Pen stylus, bekend van de vorige Note-modellen, weer aanwezig zijn. Naar verluidt wordt de Note 3 ook de eerste smartphone met Android 5.0 Key Lime Pie, maar dat is nog erg onzeker. Verder zal de Galaxy Note 3 beschikken over veel functionaliteiten die voor het eerst geintroduceerd zijn op de Samsung Galaxy S4. Meer informatie volgt bij de officiele presentatie.

Naschrift: de Samsung Galaxy Note 3 is 4 september 2013 officieel aangekondigd.

Samsung Galaxy Note 2
Samsung Galaxy Note 2

De BlackBerry A10 (codenaam Aristo) wordt naar verluidt BlackBerry's tweede full-touch BlackBerry 10-smartphone, na de BlackBerry Z10 (die een 4,2-inch touchscreen heeft). Het toestel krijgt waarschijnlijk de beschikking over een dual-core processor met 2GB RAM, een 8-megapixel camera en een aparte grafische processor. In vergelijking met concurrerende high-end smartphones die momenteel op de markt zijn, zoals de HTC One en de Samsung Galaxy S4, zijn dit nog al teleurstellende specificaties - zeker aangezien de A10 BlackBerry's nieuwe vlaggenschipmodel voor 2013 moet worden, als we de geruchten mogen geloven. De A10 volgt waarschijnlijk later dit jaar aangekondigd.

Naschrift: de BlackBerry Z30 (voorheen A10) is 18 september 2013 officieel geintroduceerd.

BlackBerry A10
BlackBerry A10

De Asus Fonepad Note is een smartphone-tablet (ook wel 'phablet') met een groot 6-inch 1080p Full HD SuperIPS+ display. De Fonepad Note is daarmee kleiner dan de originele (7-inch) Asus Fonepad. Net als op het origineel kan je op de Fonepad Note ook voicebellen via 3G. Daarnaast is deze phablet - die wordt geleverd met een stylus - voorzien van een een 1,2-megapixel frontcamera/webcam, een 8-megapixel camera aan de achterzijde, een 1,6GHz dual-core Intel Atom Z2560-processor en 2GB RAM. Informatie over de prijs en beschikbaarheid in Nederland moet nog volgen.

Asus Fonepad Note
Asus Fonepad Note

Asus Fonepad Note
Asus Fonepad Note

portablegear.nl