Interessant:

Overzicht: 5-inch smartphones (en groter)

achtergrond 15 januari 2013 om 17:07

Smartphones hebben de laatste 1,5 jaar steeds grotere displays gekregen. PortableGear zet de bekendste smartphones met een 5-inch display (of groter) van de laatste tijd op een rij.

De Samsung Galaxy Note (N7000) zette in 2011 de trend voor smartphones met een groot display: het was de eerste smartphone met een groot 5,3-inch display. Door het succes van de Note zagen fabrikanten dat ook smartphones met een groot display aansloegen - waar mobieltjes voorheen voornamelijk kleiner moesten worden. Het grote scherm biedt voornamelijk voordeel bij het bekijken van media, internetten en aantekeningen maken. De Note 1 beschikt verder over de innovatieve 'S Pen' (met handschriftherkenning-ondersteuning waarmee je via Samsungs ChatON-messenger applicatie handgeschreven berichten kan versturen), een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder, een 2-megapixel webcam en een krachtige 1,4GHz ARM Cortex A9-processor. Oorspronkelijk werd dit model geleverd met Android 2.3; inmiddels zijn er updates naar Android 4.0 en 4.1 voor beschikbaar.

Scherm: 5,3-inch Super AMOLED (800 x 1.280 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: te koop in Nederland voor +/- € 450,-.

Samsung Galaxy Note (N7000)
Samsung Galaxy Note (N7000)

Samsung zette het succes van de originele Galaxy Note uiteraard verder voort met de Samsung Galaxy Note 2, die een nog groter display (5,5-inch met HD-resolutie) heeft dan het origineel. Met de vernieuwde (meegeleverde) S Pen-stylus van dit model lijkt het alsof je met een gewone pen op papier aan het werk bent, maar de digitale mogelijkheden zijn groter en slimmer. Met Air View kun je bijvoorbeeld snel een preview krijgen van een e-mail, fotogalerij, video of aantekening in de S Note-app. Je hoeft daarvoor alleen de S Pen even bóven de content te houden en je krijgt een preview te zien. Op de Galaxy Note 2 kun je verder meerdere schermen tegelijkertijd gebruiken met Popup Note, Popup Video en Popup Web. Deze multiscreen-optie is handig als je bijvoorbeeld meerdere websites op je scherm wil bekijken, maar ook om aantekeningen te maken in Popup Note térwijl je een video bekijkt. De Note 2 wordt in eerste instantie geleverd met Android 4.1 Jelly Bean.

Scherm: 5,5-inch Super AMOLED HD (720 x 1.280 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: te koop in Nederland voor +/- € 530,-.

Samsung Galaxy Note 2 (N7100)
Samsung Galaxy Note 2 (N7100)

De Dell Streak werd oorspronkelijk op de markt gebracht als een 5-inch tablet, maar bood ook de mogelijkheid om ermee te bellen. Zodoende functioneert de Streak ook als smartphone. De Streak beschikt verder over Android 1.6 (een 2.2-update is beschikbaar), een snelle 1Ghz Snapdragon-processor en 16GB intern geheugen (uitbreidbaar tot 32GB via microSD). Succesvol is de Streak nooit geworden: het toestel is niet meer officieel te koop.

Scherm: 5-inch TFT (480 x 800 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: niet meer te koop in Nederland.

Dell Streak
Dell Streak

De LG Optimus Vu (P895) is een 5-inch smartphone met een IPS-display met een schermverhouding van 4:3. Door deze schermverhouding is het display erg breed, terwijl het toestel compact blijft. De LG Optimus Vu draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich en beschikt over een quad-core NVIDIA Tegra 3-processor. Dankzij de "4-PLUS-1"-technologie, waarbij een vijfde processorkern wordt gebruikt voor eenvoudige taken (zoals bellen en mailen) wordt de batterij gespaard. Verder beschikt de Optimus Vu over een 8-megapixel camera met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder, een 1,3-megapixel frontcamera en 32GB geheugen (niet uitbreidbaar). Bijzonder is ten slotte de QuickMemo-functionaliteit, die je kan activeren door de beide volumetoetsen volledig in te drukken, en waarmee je direct aantekeningen kan maken - ook over de interface heen. Door de relatief lage resolutie (768 x 1.024 pixels) en het ontbreken van AMOLED-schermtechnologie is de Optimus Vu relatief goedkoop voor een 5-inch smartphone.

Scherm: 5-inch IPS HD (768 x 1.024 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: beperkt te koop in Nederland voor +/- € 360,-.

LG Optimus Vu (P895)
LG Optimus Vu (P895)

De Sony Xperia Z is Sony's eerste smartphone met een 5-inch Full HD (1.080 x 1.920) Retina-display, die ook nog eens stof- en waterbestendig is. De Xperia Z draait op Android 4.1 en deelt eigenschappen met digitale camera's van Sony en bevat Exmor RS for mobile, 's werelds eerste beeldsensor met HDR (High Dynamic Range) video voor smartphones. De HDR-technologie geeft een helder en mooi beeld zelfs tegen een sterke achtergrondverlichting, waardoor je haarscherpe foto's en video's kan vastleggen, ongeacht in welke omgeving. De Xperia Z bevat tevens een speciale modus voor extra standbytijd van het toestel, hierdoor wordt de standbytijd tot viermaal verlengd. In deze modus worden apps die veel stroom verbruiken automatisch gesloten zodra het scherm is uitgeschakeld en ze starten weer op wanneer het scherm weer wordt ingeschakeld.

Scherm: 5-inch Retina Full HD (1.080 x 1.920 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: binnenkort te koop in Nederland voor € 629,-.

Sony Xperia Z
Sony Xperia Z

De Samsung Galaxy Grand (i9080) is Samsungs goedkopere 5-inch smartphone-uitvoering. In tegenstelling tot de Note-modellen heeft dit model geen (Full) HD-resolutie en geen AMOLED-scherm. In plaats daarvan moet je het doen met een TFT-display met een resolutie van 480 x 800 pixels. Daarnaast beschikt de Galaxy Grand over en1,2GHz dual-core processor, 1GB RAM, 4GB geheugen (uitbreidbaar middels microSD), een 2-megapixel frontcamera en een 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder aan de achterzijde. De camera beschikt over een verlichte sensor voor goede foto's in slechte lichtomstandigheden en over 'zero shutter-lag' (razendsnelle sluitertijd) en 'ultra-quick camera start-up' (korte opstarttijd).

Scherm: 5-inch TFT (480 x 800 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: nog niet bekend.

Samsung Galaxy Grand (i9080)
Samsung Galaxy Grand (i9080)

De HTC Butterfly is HTC's eerste 5-inch smartphone; tevens is het de eerste (Android 4.1)-smartphone met een Super LCD3 Full HD (1.080 x 1.920 pixels) display. Bijzonder aan de Butterfly zijn vooral de camerafunctionaliteiten: het toestel heeft een 8-megapixel camera (met LED-flitser en 1080p Full HD-videorecorder) aan de achterzijde en een 2,1-megapixel frontcamera (waarmee je kan videochatten in 1080p Full HD-kwaliteit). De camera beschikt over een ultragroothoeklens om zo veel mogelijk mensen in beeld te krijgen en de frontcamera is voorzien van een automatische timer om de beste zelfportretten te maken. Dankzij de BSI-sensor maak je met de camera ook goede opnames in situaties met weinig licht. Verder beschikt de camera over de functionaliteiten VideoPic (waarmee je een 6-megapixel foto kan maken tijdens de opname van een HD-video), Smart Flash (vijf verschillende instelbare flitsniveau's, afhankelijk van de afstand tot het gefotografeerde subject), een continu-modus (die met één druk op de toets te activeren is), een slow motion-modus (zoals voor video-opnames als videovertoningen) en videostabilisatie.

Scherm: 5-inch Super LCD3 Full HD (1.080 x 1.920 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: nog niet bekend.

HTC Butterfly
HTC Butterfly

Met de Huawei Ascend D2 doet ook het Chinese Huawei mee aan het 5-inch smartphone-geweld. Het toestel heeft wel een Full HD-resolutie, maar geen AMOLED-display. Verder beschikt de Ascend D2 over een 1,5GHz quad-core processor. Het toestel is water- en stofbestendig en is daarnaast uitgerust met een 13-megapixel camera, een 1080p Full HD-videorecorder, een 1,3-megapixel frontcamera en 32GB geheugen (niet uitbreidbaar)

Scherm: 5-inch IPS Full HD (1.080 x 1.920 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: nog niet bekend.

Huawei Ascend D2
Huawei Ascend D2

Naast de Huawei Ascend D2 heeft Huawei onlangs ook de Huawei Ascend Mate geintroduceerd, een smartphone met het grootste display tot dusverre: 6,1-inch. Het is echter geen AMOLED-display en ook heeft de Mate een HD in plaats van een Full HD-resolutie, waardoor het misschien wel het grootste, maar niet het scherpste scherm in omloop is. Verder is de Ascend Mate uitgerust met een 1,5GHz quad-core processor, 32GB geheugen (uitbreidbaar middels microSD), een 8-megapixel camera aan de achterzijde, een 1,3-megapixel frontcamera, WPS Office (voor het bekijken van Office- en PDF-documenten) en Android 4.1 Jelly Bean.

Scherm: 6,1-inch IPS+ HD (720 x 1.280 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: nog niet bekend.

Huawei Ascend Mate
Huawei Ascend Mate

Met de Alcatel One Touch Scribe HD en One Scribe X heeft ook Alcatel twee 5-inch HD-smartphones in het assortiment. Beide toestellen draaien op Android 4.1; de Scribe HD heeft een 5-inch IPS HD-display en de Scribe X is voorzien van een 5-inch TFT Full HD-display. De One Touch Scribe HD ondersteunt ten opzichte van de Scribe X verder als extra 4G/LTE.

Scherm Scribe HD: 5-inch IPS HD (720 x 1.280 pixels), Scribe X: 5-inch TFT Full HD (1.080 x 1.920 pixels). Beschikbaarheid en prijs in Nederland: nog niet bekend.

Alcatel One Touch Scribe HD
Alcatel One Touch Scribe HD

portablegear.nl