Interessant:

De gadget-verjaardagen van 2012

achtergrond 30 december 2012 om 12:11

Eind 2011 vierde Intel (40ste verjaardag microprocessor) en de Apple (10de verjaardag iPod) een feestje. Ook in 2012 waren er weer de nodige verjaardagen in gadgetland, onder meer van de CD en SMS.

SMS (Short Message Service) bestond op 3 december 2012 precies 20 jaar: de eerste SMS werd op 3 december 1992 verzonden door de Brit Neil Papworth; hij sms'te 'Happy Christmas' naar Vodafone-directeur Richard Jarvis. De allereerste 'Happy Christmas'-SMS werd overigens niet met een mobieltje verstuurd. Papworth verstuurde de SMS (over het Vodafone-netwerk) vanaf zijn PC naar een Orbitel 901-telefoon. Het allereerste concept voor SMS werd al in 1984 bedacht door een Finse techneut; hij vroeg er echter geen patent op aan, waardoor hij er niets mee verdiende. Een jaar na de ontwikkeling van het concept, werd bedacht dat een SMS mag bestaan uit 160 tekens: volgens een communicatiedeskundige was dat precies genoeg voor een gemiddelde zin of vraag.

SMS'en is na 20 jaar nog altijd enorm populair: wereldwijd maakt 74 procent van de mobiele bellers er gebruik van. In totaal zijn dat 2,4 miljard van de 3,3 miljard bellers die sms'en. De laatste jaren ondervindt SMS echter steeds meer concurrentie van diensten als WhatsApp, waarmee gratis berichtenuitwisseling mogelijk is.

SMS viert 20ste verjaardag
SMS viert 20ste verjaardag

De CD (Compact Disc) vierde op 2 oktober 2012 zijn 30-jarige verjaardag: op 1 oktober 1982 werd in Japan de eerste CD-speler (de Sony CDP-101) en de eerste CD (Billy Joel's 52nd Street op Sony's CBS-label) geintroduceerd.

2 oktober 2012 was de commerciële verjaardag van de CD, aangezien Billy Joel's 52nd Street de eerste commercieel verkrijgbare CD was. Het was echter niet de eerste CD gemaakt. Sony en Philips - de gezamelijke uitvinders van de CD - startten reeds in augustus 1982 met het maken van CD's. Op 17 augustus 1982 rolde al de eerste CD - Abba's The Visitors - uit Philips' fabriek in het Duitse Hannover. Het duurde echter nog tot 2 maart 1983 voordat de eerste CD's beschikbaar kwamen in Europa en de Verenigde Staten. In 1985 volgde de eerste CD-ROM.

De populariteit van CD daalde door de populariteit van digitale muziek tussen 2000 en 2008 met 20 procent. Daarnaast nemen digitale diensten als iTunes en Spotify steeds meer de plaats in van CD's.

CD viert 30-jarige verjaardag
CD viert 30-jarige verjaardag

Activision vierde in augustus 2012 de 30ste verjaardag van de klassieke platform-game Pitfall! met een nieuwe 3D-editie voor de iPhone en 4(S) en de iPad 2/3.

Activision bracht Pitfall! voor het eerst uit in 1982 op de Atari 2600. Het was een van de eerste platform-spellen en werd een megahit: de game was met 4 miljoen exemplaren de op één na best verkochte game (na Pac-Man) voor de Atari 2600.

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van 'Pitfall Harry' (zoals de hoofdpersoon uit het spel heet) bracht Activision een nieuwe 3D-versie van het spel uitvoor de iPhone en iPad. Nog altijd kan je door levels rennen en slingeren, nu ook door het toestel te bewegen of met je vinger over het scherm te slepen. Scores zijn daarnaast te delen via Twitter en Facebook. De game werd redelijk positief ontvangen.

Pitfall viert 30ste verjaardag op iPhone
Pitfall viert 30ste verjaardag op iPhone

Naast Pitfall! vierde ook GTA: Vice City van Rockstar zijn (10de) verjaardag met een editie voor de iPhone, iPad en (later uitgebracht) Android. In 2011 werd voor deze platformen - eveneens voor de 10de verjaardag - reeds GTA III uitgebracht. Grand Theft Auto: Vice City van fabrikant Rockstar verscheen oorspronkelijk in 2002 voor de PlayStation 2. Daarna volgden edities voor de Xbox en PC.

In GTA: Vice City speel je een crimineel in de jaren 80. De versie voor iOS is voorzien van HD-graphics en kent enkele nieuwe functies, zoals een instelbare besturing met een volledig aanpasbare layout, ondersteuning van iCloud-opslag van je voortgang, ondersteuning van Apple's Retina-display en aanpasbare iTunes-afspeellijsten (als je naar je eigen muziek wilt luisteren, maak je een afspeellijst met de naam "VICECITY" en selecteer je in de game het radiostation "Tape Deck").

GTA: Vice City viert 10de verjaardag op iPhone en iPad
GTA: Vice City viert 10de verjaardag op iPhone en iPad

portablegear.nl