Interessant:

Top 10 gadgets van 2012

achtergrond 26 december 2012 om 09:02

Wat waren de mooiste, beste, innovatiefste of verrassendste gadgets van 2012? PortableGear zet de 10 aansprekendste gadgets van het afgelopen jaar op een rij.

De Samsung Galaxy S3 is ongetwijfeld de meest gehypte en besproken smartphone van 2012. Het stijlvolle 8,6 millimeter dunne Android 4.0-toestel maakte indruk met een 4,8-inch HD Super AMOLED-display, een 1,4GHz quad-core Exynos-processor, NFC, een krachtige 8-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder en andere bijzondere camerafunctionaliteiten. Ook nieuwe functies als Smart Stay (zorgt ervoor dat de Galaxy S3 met je meedenkt: als je bijvoorbeeld op internet zit te browsen of een e-book leest, ziet de smartphone door middel van de 1,9-megapixel frontcamera dat je actief bezig bent. Het display blijft dan helder verlicht en gaat niet in de standbymodus) en Direct Call (direct een nummer bellen door het toestel naar je oor te brengen).

Zowel de gebruikers als de pers waren ethousiast over de Galaxy S3: het toestel was tegen het eind van jaar meer dan 30 miljoen keer verkocht en kreeg de EISA Award 2012-2013 voor "beste Europese smartphone". Enkel de reclameslogan van het toestel - "Designed for humans" - deed menig wenkbrauw fronsen: voor wie is een smartphone anders ontworpen?

Zelden is een gadget langer in het geruchtencircuit rondgegaan dan de iPad mini: de eerste geruchten over Apple's kleinere tablet verschenen al in 2010. In 2012 was het dan eindelijk zover en kwam de kleinere (7,9-inch), "goedkopere" (nog altijd een startprijs van € 329,-) iPad mini op de markt. Het model werd verrassend genoeg tegelijkertijd geintroduceerd met de 9,7-inch iPad 4 en vergeleken bij zijn grotere broer staken de specificaties een beetje schraal af. De iPad mini heeft namelijk bijna dezelfde specificaties als de iPad 2 uit 2011, dus zonder Retina-display. Toch kreeg Apple (weer) veel lof voor het fraaie design en ook vond men het fijn nu een kleinere en lichtere Apple-tablet in huis te kunnen halen. Al met al dus weer een succesnummer van Apple.

iPad mini
iPad mini

De Samsung Galaxy Note 2 was - naast de Samsung Galaxy S3 - Samsung belangrijkste topmodel van 2012. Met een schermformaat van maar liefst 5,5-inch rekte Samsung de grens tussen smartphone en tablet weer iets verder op. Met daarbij een quad-core processor, het Android 4.1-besturingssysteem, NFC, een 8-megapixel camera (met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder), een multiscreen-optie (om tegelijkertijd in twee vensters naast elkaar te kunnen werken) en de geavanceerde stylusfunctionaliteiten van S-Pen (zoals Formula Match, Shape Match en uitgebreide tekenmogelijkheden) is de Galaxy Note 2 een supercomplete smartphone annex digitaal notitieblok. Tegen het eind van het jaar waren er wereldwijd en dan ook al 5 miljoen van verkocht.

Apple bouwt elk jaar de hype rond een nieuwe iPhone zorgvuldig op en dat was ook in 2012 het geval. In september verscheen de iPhone 5 - anders dan de naam doet vermoeden Apple's zesde iPhone-model. Deze iPhone kreeg eindelijk een groter display van 4-inch (in plaats van 3,5-inch zoals zijn voorganger). Vreemd genoeg is het scherm alleen in de lengte groter en niet in de breedte, waardoor het erop leek alsof het een uitgerekt iPhone-model was. Tegelijkertijd met de iPhone 5 verscheen iOS 6, dat veel kritiek kreeg wegens Apple's nieuwe Apple Maps-navigatie-app, dat in de plaats kwam van Google Maps. Innovatief was Apple daarnaast inmiddels ook niet meer te tonen. Niettemin werd de iPhone 5 weer geprezen om het prachtige design, de gebruiksvriendelijkheid en vooral de uitgebreide App Store. Het toestel werd binnen drie dagen na release wereldwijd 5 miljoen verkocht. Ondanks leveringsproblemen door toedoen van problemen in de productiefabrieken van Foxconn (dat de iPhone 5 "een zeer moeilijk toestel om te maken noemde") kon Apple dankzij haar nieuwste smartphone weer miljoenen cashen.

iPhone 5
iPhone 5

HTC maakte in 2012 indruk met de HTC One X, een krachtige quad-core smartphone, vervaardigd uit een polycarbonaat unibody, met een 4,7-inch SuperLCD2 HD-display. Deze Android 4.0-smartphone is daarnaast uitgerust met de nieuwe HTC Sense 4-interface, waarin Dropbox is geintegreerd. Onderdeel van HTC Sense 4 is ook HTC ImageSense, een verzameling nieuwe camera- een beeldfunctionaliteiten. Met de Video Pic-optie kan je tegelijkertijd een foto maken en een video opnemen. Terwijl je een video opneemt, hoef je enkel op de shutter-knop te drukken om tegelijkertijd een foto op hoge resolutie te maken. Daarnaast beschikt de One X over een 1,3-megapixel frontcamera, een 8-megapixel camera met een Full HD-videorecorder, 32GB geheugen (niet uitbreidbaar), NFC en de Beats Audio-technologie. Later in het jaar bracht HTC een upgrade van het One X uit met de HTC One X+ (met een nog snellere processor, 64GB geheugen, een betere batterij, betere cameraopties en Android 4.1 Jelly Bean).

Acer bracht met de Acer Liquid Gallant Duo(E350) in 2012 een zeer complete Android 4.0-smartphone voor een aantrekkelijke prijs op de markt. Voor een adviesprijs van slechts 219 euro (voor het dual-sim model; de single-sim uitvoering kost 199 euro) krijg je een smartphone met een 4,3-inch capacitive touchscreen en Android 4.0 Ice Cream Sandwich. In de Google Play Store vind je vele apps voor de Gallant Duo; de Polaris OfficeViewer (voor het bekijken van PDF- en Office-documenten) is voorgeinstalleerd, evenals apps voor onder meer YouTube, Gmail en Google Talk. De connectiviteit van de Gallant Duo is prima in orde met ondersteuning van 3G/HSDPA, WiFi & WiFi-hotspotfunctionaliteit en Bluetooth 3.0. Middels aGPS en Google Maps behoort navigatie tot de mogelijkheden en via de 3,5mm poort is elke standaard headset aan te sluiten. De Gallant Duo heeft een 1GHz dual-core processor en het geheugen bedraagt 4GB (uitbreidbaar middels microSD). Dankzij de dual-simfunctionaliteit kan je op de dual-sim uitvoering twee simkaarten tegelijkertijd te gebruiken. De Liquid Gallant Duo (leverbaar in het zwart of wit) is één van de compleetste dual-sim-telefoons van het jaar.

Acer Liquid Gallant Duo
Acer Liquid Gallant Duo

Google verraste in 2012 met de Google Nexus 7, een door Asus gefabriceerde 7-inch tablet, waarop Android 4.1 Jelly Bean zijn debuut maakte. De tablet heeft een IPS HD-display, is lekker compact en beschikt over een krachtige quad-core NVIDIA Tegra 3-processor en NFC-support. Een minpuntje is het ontbreken van een camera aan de achterzijde: de Nexus 7 heeft alleen een 1,2-megapixel frontcamera. Een nieuwe functie in Android 4.1 is Google Now, een toepassing waarmee je onder meer op de hoogte blijft van het weer en de laatste vlucht- en verkeersinformatie. In eerste instantie verscheen in Nederland alleen een 16GB WiFi-only editie van de Nexus 7; later kwam er ook een 16GB WiFi + 3G editie. Dankzij de positieve kritiek en de aantrekkelijke lage startprijs van 249 euro was de Nexus 7 snel uitverkocht. Later in het jaar onthulde Google ook de 10-inch Google Nexus 10 tablet (gemaakt door Samsung), maar deze moet nog in Nederland verschijnen.

Asus Google Nexus 7
Asus Google Nexus 7

Sony's topmodel in 2012 was de Sony Xperia T. Deze fraaie Android 4.0-smartphone is voorzien van een groot en helder 4,55-inch HD Reality Display, een dual-core processor en een zeer krachtige 13-megapixel camera met een 1080p Full HD-videorecorder. Behalve voor cameraliefhebbers is de Xperia T ook bijzonder geschikt voor medialiefhebbers dankzij ondersteuning van NFC, DLNA, de Movies-app (downloadt zelf automatisch filmgegevens van de films die je hebt gedownload), de Walkman-app (waarmee je je eigen playlists kan maken en info kan vinden over de artiesten en de muziek die je luistert), de xLoud-audiotechnologie en Sony's Music Unlimited-service. De Xperia T werd bij het grote publiek vooral bekend als de smartphone van James Bond in de nieuwste Bond-film Skyfall.

Met de TomTom Start 60 lanceerde TomTom in 2012 het grootste TomTom-navigatiesysteem voor consumenten tot op heden. Met een 6-inch touchdisplay is dit navigatiesysteem bijzonder soepel te bedienen en prettig af te lezen. Daarnaast is de TomTom Start 60 een van de eerste TomTom-apparaten die gratis kaartupdates biedt gedurende de gehele gebruiksduur (net als de TomTom Via 130 en Via 135). Deze updates zijn gebaseerd op meldingen van de 21 miljoen gebruikers in de TomTom Map Share-community. De updates helpen je beter om te gaan met veranderingen op de weg, zoals aangepaste snelheidslimieten en geblokkeerde wegen. Verder is de Start 60 uitgerust met geavanceerde rijbaannavigatie, text-to-speech (gesproken straatnamen), parkeerassistentie, een POI-database met veel gezochte bestemmingen, een microSD-kaartslot en de IQ Routes-technologie (maakt gebruik van de informatie van miljoenen andere weggebruikers voor de beste route en juiste aankomsttijden). De TomTom Start 60 heeft een zogenaamde "dual-mounting-systeem", wat inhoudt dat het systeem zowel op de voorruit als op het dashboard te bevestigen is. Het beeld kan je 180 graden roteren.

TomTom Start 60
TomTom Start 60

Canon breidde in 2012 haar geavanceerde G-serie compactcamera uit met de Canon PowerShot G1X (in januari) en de PowerShot G15 (in september). Het meest complete model was de G1X: een geavanceerde compacte camera met een 14,3-megapixel sensor, een 28mm groothoeklens en een 4-voudige optische zoom. Net als de voorgaande PowerShot G12 is de PowerShot G1X voorzien van een uitklapbaar en draaibaar (3-inch) display, zodat je altijd het scherm goed kan aflezen, ongeacht vanuit welke hoek je een foto maakt (de PowerShot G15 had opmerkelijk genoeg weer een regulier, niet-verstelbaar display). Dankzij de DIGIC 5-processor biedt de PowerShot G1X goede prestaties bij weinig licht en wordt ruis zoveel mogelijk onderdrukt. Optische beeldstabilisatie, een high-speed burstmodus, een ingebouwde pop-up flitser en een RAW-opnamemodus zijn eveneens aanwezig. Video's zijn op te nemen in 1080p Full HD-kwaliteit en tijdens het filmen blijft de 4-voudige optische zoom bruikbaar; tevens wordt tijdens het filmen audio in stereo-kwaliteit opgenomen. Dankzij de speciale videotoets heb je snel toegang tot de videorecorder. De High Dynamic Range (HDR)-functionaliteit zorgt ervoor dat je details van meerdere afbeeldingen kan combineren voor één perfecte afbeelding. De Canon PowerShot G1X is standaard voorzien van een optische viewfinder en heeft een robuuste en compacte behuizing van roestvrij staal. Oftewel: één van de compleetste compactcamera's van 2012.

Canon PowerShot G1X
Canon PowerShot G1X

 

portablegear.nl