Interessant:

Overzicht 2011: het jaar dat 3D-gadgets nog (steeds) niet doorbraken

achtergrond 4 januari 2012 om 10:40

De verwachtingen van 3D-technologie waren hoog gespannen, maar ook in 2011 braken 3D-gadgets nog steeds niet echt door. PortableGear bekijkt vijf 3D-gadgets die het desondanks probeerden.

De belangrijkste 3D-gadget van 2011 was zonder twijfel de Nintendo 3DS. Nintendo voorzag zijn nieuwste handheld van een 3D-display waarvoor geen apart brilletje is benodigd en waarmee je met een aparte slider het 3D-effect kan aanpassen of uitschakelen. Ook heeft de 3DS twee VGA-camera's waarmee je 3D-foto's kan maken en ondersteunt het Augmented Reality. Door de aanvankelijk hoge prijs en het teleurstellende aantal originele gametitels bij de introductie, viel de verkoop van de 3DS in eerste instantie tegen. Nadat de prijs aanzienlijk verlaagd was, en het aantal originele titels in het najaar aanzienlijk werd uitgebreid, ging het weer een stuk beter met de 3DS. Toch blijft het 3D-effect voor veel gamers erg wennen, vooral omdat je precies goed voor het display moet zitten om het 3D-effect goed te zien.

PortableGear zegt: Nintendo was weer een een trendsetter, nu op het gebied van 3D. Alleen lijkt 3D (en dus de 3DS) niet zo'n lang leven beschoren als voorgaande innovaties en producten van Nintendo...

Nintendo 3DS
Nintendo 3DS

De LG Optimus 3D (P920) werd in februari 2011 geintroduceerd en was de eerste (Android 2.2)-smartphone met een (4,3-inch) 3D-display, waarvoor geen aparte 3D-bril was benodigd. Tevens had de Optimus 3D een dual-lens (5-megapixel) camera aan boord voor het maken van 3D-opnames. Voor een pioneer op het gebied van 3D-smartphones deed de Optimus 3D het helemaal niet slecht, maar het grootste probleem blijft het aanbod van 3D-content: naast enkele 3D games en video's op YouTube 3D had je er in feite niet veel aan. Wat overbleef was een smartphone van bovengemiddelde kwaliteit en prijs.

PortableGear zegt: Als je er dan echt op staat om een 3D-toestel te nemen, zou het ook wel aardig zijn als er meer 3D-content was dan enkele simpele games en video's...

Na LG bracht HTC met de HTC EVO 3D als tweede een 3D-smartphone uit op de Nederlandse markt. Voor het bekijken van 3D-beelden was op dit toestel, net als op de LG Optimus 3D, geen aparte 3D-bril benodigd. De EVO 3D biedt verder Android 2.3 Gingerbread en een 5-megapixel camera met een dubbele lens, zodat je er ook 3D-foto's en 3D-video's mee kan maken. Handig is daarnaast de 2D/3D-switch aan de rechterzijde van het toestel, waarmee je eenvoudig en snel wisselt tussen 2D- en 3D-weergaves (ook in de cameramodus). De HTC Sense-interface was echter niet in 3D en net als bij alle andere 3D-toestellen in dit artikel is het erg lastig om precies de juiste schermpositie te vinden voor het bekijken van 3D-beelden, zonder pijn in je hoofd te krijgen. Daarnaast was ook voor de EVO 3D het ontbreken van 3D-content pijnlijk.

PortableGear zegt: Een degelijke HTC-smartphone, al had de 3D-functionaliteit weggelaten mogen worden...

De LG Optimus Pad (V900) werd tegelijkertijd geintroduceerd met de LG Optimus 3D; net als zijn kleinere smartphone-broertje heeft deze 8,9-inch tablet 3D-functionaliteiten. Echter, om er 3D-beeld op te kunnen bekijken moet je wel de speciale (belachelijk uitziende) 3D-bril opzetten. De kwaliteit van de 3D-beelden is behoorlijk bedroevend, als je uberhaupt al 3D-content kan vinden. Verder is deze Android 3.0 Honeycomb-tablet voorzien van een dubbele 5-megapixel camera aan de achterzijde, zodat ook 3D-foto's en 3D-video's tot de mogelijkheden behoren. Met naast de teleurstellende 3D-kwaliteiten ook een zeer hoge prijs, is de LG Optimus Pad bepaald geen succes geworden.

PortableGear zegt: Typisch een geval van hoe het in elk geval niet moet: 3D met de haren erbij slepen in een poging een middelmatig product te pimpen.

LG Optimus Pad: 3D-bril benodigd
LG Optimus Pad: 3D-bril benodigd

Ook Cowon, de Koreaanse fabrikant van budget-mediaspelers, kondigde met de Cowon 3D (niet te verwarren met de Cowon D3) in 2011 een 3D-mediaspeler aan. Voor het bekijken van 3D-beelden op deze mediaspeler is geen 3D-bril benodigd. Daarnaast beschikt de Cowon 3D over WiFi en een 1080 Full HD-videospeler.

PortableGear zegt: Na de aankondiging hebben we niets meer van de van Cowon 3D vernomen en de kans dat het toestel naar Europa lijkt ook erg klein. Dat lijkt ons niets iets om erg treurig over te zijn.

Cowon 3D
Cowon 3D

portablegear.nl