Interessant:

Overzicht 2011: historische gebeurtenissen in gadgetland

achtergrond 2 januari 2012 om 11:46

Welke historische gebeurtenissen waren er in 2011 in gadgetland? PortableGear bespreekt de top 10 gadgetgebeurtenissen van 2011 die het meest bijbleven.

Een van de belangrijkste - en voor veel mensen ook persoonlijk aangrijpendste - nieuwsfeiten van 2011 was het overlijden van Apple-topman en -visionair Steve Jobs op 56-jarige leeftijd op 5 oktober 2011. Jobs was in 1976 een van de oprichters van Apple en onder zijn leiding introduceerde Apple revolutionaire producten voor de consumentenmarkt, zoals de Apple II (een van de eerste betaalbare consumentencomputers), de Apple Lisa en Apple MacIntosh (de eerste consumentencomputers met een grafische interface en muisbesturing), de iPod, de iPhone en de iPad. Ook iTunes en de App Store ontsproten uit zijn brein en de concurrentie kon slechts volgen. Met de introductie van de eerste iMac in 1998 was Apple dankzij Jobs ook een van de eerste bedrijven die afscheid nam van computers met een diskettestation.

Jobs was al geruime tijd ernstig ziek: hij leed aan een zeldzame vorm van alvleesklierkanker. Hij bleef bijna tot aan zijn dood doorwerken: pas een maand ervoor nam hij officieel afscheid bij Apple. Als eerbetoon claimden echte Apple-adepten dat de 'S' van de in oktober geintroduceerde iPhone 4S stond voor 'Steve'.

PortableGears mening: niet eerder zagen we een overleden topman van een multinational vereerd worden als was hij een heilige of een popheld.

Steve Jobs: 1955 - 2011
Steve Jobs: 1955 - 2011

Zoekgigant Google breidde in augustus 2011 zijn imperium uit met de overname van Motorola. Motorola, in het verleden marktleider bij de verkoop van mobieltjes, had al een nauwe band ontwikkeld met Google: dankzij de volledige omarming van Google's Android-besturingssysteem kroop het Amerikaanse bedrijf weer langzaam uit het diepe dal waarin het was terechtgekomen. Google telde bijna 9 miljard euro voor het bedrijf en om de concurrentie gerust te stellen, beloofde het meteen dat "Android een open platform blijft en Motorola geen voorkeursbehandeling krijgt". Google maakte ook duidelijk Motorola vooral te hebben overgenomen vanwege de vele patenten die het Amerikaanse bedrijf in handen heeft. Het zou daarmee sterker staan in de vele (patent)rechtszaken die het moeten voeren tegen concurrenten als Apple, Microsoft en Nokia.

PortableGears mening: Ooit was je de grootste telefoonfabrikant ter wereld en enkele jaren daarna word je opgekocht om je interessante patenten... tragisch.

Motorola RAZR: Android-smartphone
Motorola RAZR: Android-smartphone

Nokia sloot in februari een deal met Microsoft voor het maken van Nokia Windows Phones - een bijzondere ontwikkeling, omdat Nokia zich altijd verre had gehouden van Windows (Mobile)-toestellen en zich puur had gefocust op het eigen (Symbian)-besturingssysteem. Het duurde daarna nog tot oktober, maar toen presenteerde Nokia uiteindelijk haar eerste smartphone met het nieuwe Windows Phone 7.5 Mango-besturingssysteem: de Nokia Lumia 800. Mede door Microsofts uitstekende nieuwe mobiele besturingssysteem stelde de Lumia 800 niet teleur. Zowel Microsoft als Nokia leken content met deal en dus zullen we in 2012 ongetwijfeld meer smartphones (en tablets) van Nokia met het Windows Phone-besturingssysteem zien.

PortableGears mening: Windows Phone 7 is een uitstekende concurrent voor iOS en Android - alleen het beschikbare aantal apps moet nog snel een inhaalslag maken.

De Japanse cameragigant Olympus kwam eind 2011 ernstig in de problemen wegens langdurige boekhoudfraude: er kwam naar boven dat het bedrijf sinds de jaren '90 miljardenverliezen, als gevolg van mislukte investeringen, in de boekhouding, verborg. Olympus zou twintig jaar lang verliezen hebben verzwegen. Het verborg verliezen op investeringen door deze in de boekhouding op te nemen als kosten bij overnames. Door de problemen - Olympus gaf de langdurige fraude toe - daalde het aandeel Olympus met 29 procent en verloor het bedrijf 70 procent (bijna 4,4 miljard euro) van haar marktwaarde. Daarbij kwam het gerucht dat Olympus zich ook zou hebben ingelaten met de yakuza - de Japanse maffia. Analisten en beleggers zijn bezorgd over de toekomst van Olympus.

PortableGears mening: in de Japanse cultuur is het gebruikelijk dat topmanagers buigen bij wijze van excuses - hoe dieper de buiging hoe nederiger zij excuses aanbieden. De verantwoordelijke Olympus topmanagers moeten dus wel het stof op de grond kussen.

Olympus PEN E-P3
Olympus PEN E-P3

Eind 2011 kwam er na tien jaar een einde aan de joint venture tussen het Japanse Sony en het Zweedse Ericsson: Sony kocht Ericsson uit voor 1,05 miljard euro. Sony wil de smartphones integreren in haar andere consumentenelektronica (zoals tablets, televisies, PlayStations en laptops) en gaat waarschijnlijk onder de eigen merknaam (Xperia) smartphones op de markt brengen. Hoe dat voor het imago van de smartphones gaat uitpakken is nog een verrassing: Sony Ericsson stond voor sportief, sexy, hip en jong - waar Sony een meer nerdy-merk is dat staat voor technologie.

PortableGears mening: De combinatie van de sportieve Zweden met de technologische slimme Japanners was juist zo mooi. Maar misschien is 10 jaar tegenwoordig ook al een lange periode om het uit te houden in een voorondersteld droomhuwelijk.

Binnen nu en enkele jaren zullen China en Chinese (elektronica)bedrijven nog centraler staan in gadgetland dan ze nu al doen. Een voorbode in 2011 was de overname van het Duitse elektronica-concern Medion door het Chinese Lenovo. Lenovo claimde met de overname de twee na grootste PC-fabrikant van Europa te zijn. In 2004 nam het Chinese bedrijf ook al de PC-divisie (waaronder de ThinkPad-merknaam) over van het Amerikaanse IBM. Medion bleef als merknaam overigens wel gewoon bestaan. Overigens moesten meer Duitse bedrijven er in 2011 aan geloven: navigatiefabrikant Navigon werd in juni 2011 opgeslokt door haar Amerikaanse concurrent Garmin.

PortableGears mening: nog enkele jaren en wellicht zijn in Europa dan ook grote aantallen nagemaakte Chinese producten te koop (die dan echter weer gemaakt zijn in Afrika, omdat de arbeid daar in de toekomst nog goedkoper zal blijken te zijn).

Medion Akoya Mini netbook

De top van HP, een van de grootste PC-fabrikanten ter wereld, maakte er in 2011 een rommeltje van. Ten eerste liet het weten de stekker te trekken uit het door Palm ontwikkelde (en veelgeprezen) webOS-besturingssysteem, terwijl het Palm in 2010 nog speciaal voor webOS had overgenomen voor 910 miljoen euro. Daarnaast maakte het in eerste instantie bekend de PC-divisie te willen afstoten, om zich in de toekomst volledig te gaan focussen op (zakelijke) dienstverlening. Samsung en Lenovo stonden al te trappelen om HP's PC-divisie over te nemen, toen het Amerikaanse bedrijf (onder druk van haar aandeelhouders) op zijn schreden terugkeerde en zei de PC-divisie, die toch opeens "nog heel belangrijk was", te willen behouden.

PortableGears mening: Als je de grootste PC-fabrikant ter wereld, dan moet er ergens in het bedrijf toch wel een PR-afdeling zijn die dergelijke miscommunicatie kan voorkomen?

HP Mini 210
HP Mini 210

2011 was zonder twijfel het jaar van WhatsApp. In november 2011 kon WhatsApp trots melden dat het wereldwijd de mijlpaal van 1 miljard berichten op 1 dag had bereikt. In Nederland voelden providers zich zo bedreigd door WhatsApp - dat hun sms-inkomsten afsnoept - dat zij overwogen een chatheffing op WhatsApp en soortgelijke diensten in te voeren. De overheid voorkwam dat met de wet op netneutraliteit, maar de naamsbekendheid en populariteit van WhatsApp onder het grote publiek groeide dankzij deze onbezonnen actie behoorlijk. In Nederland overtrof whatsappen zelfs sms'en in 2011. Wereldwijd bleef SMS nog wel de belangrijkste melkkoe providers in 2011, maar algemeen wordt verwacht dat binnen enkele jaren WhatsApp-diensten SMS wereldwijd zullen overtreffen.

PortableGears mening: Leuk dat whatsappen, maar kan tijdens een gesprek of op een verjaardag het toestel voortaan wellicht wel even opgeborgen worden?

WhatsApp
WhatsApp

De hype van 2010 - netbooks - maakte in 2011 plaats voor een nieuwe hype: tablets. In het tweede kwartaal van 2011 werden voor het eerst meer tablets dan netbooks verkocht; de verkoop van tablets steeg naar van 7,3 miljoen exemplaren in het eerste kwartaal van 2011 naar 13,6 miljoen exemplaren in het tweede kwartaal van 2011. De verkoop van netbooks daalde daarentegen in dezelfde periode van 8,4 miljoen naar 6,4 miljoen exemplaren. Vooral de iPad 2 was populair: Apple's tablet nam maar liefst 68 procent van de tabletverkoop voor haar rekening. Netbooks zullen in 2012 volgend jaar nog verder gemarginaliseerd worden (Samsung wil mogelijk stoppen met 10-inch netbooks en Acer gaat zich met netbooks vooral op opkomende markten richten) door de verdere groei in het tabletsegment en de komst van Ultrabooks.

PortableGears mening: Niet verrassend dat vele consumenten teleurgesteld zijn in een netbook - vaak typisch een geval van goedkoop = duurkoop. Vooral de trage prestaties van netbooks waren velen een doorn in het oog. Oja, en er zijn meer goede tablets dan de iPad 2, mensen!

Apple iPad 2: black & white
Apple iPad 2: black & white

Van 10 oktober tot en met 12 oktober 2011 werd de BlackBerry-server getroffen door een storing. Tijdens deze driedaagse storing konden BlackBerry-gebruikers niet pingen, whatsappen, internetten, facebooken of mailen. Gezien de populariteit van BlackBerry's onder de Nederlandse jeugd, ontketende dat in Nederland een storm van kritiek. Mening telecomsite, waaronder PortableGear, werd bedolven onder de reacties van gefrusteerde BlackBerry-gebruikers, die even verplicht moesten afkicken van hun ping- en chatverslaving. Met deze storing maakte BlackBerry een bijzonder slechte beurt onder haar gebruikers - waarbij de slechte manier waarop erover de storing werd gecommuniceerd het begrip niet ten goede kwam. Als goedmakertje bood BlackBerry haar gebruikers enkele gratis apps aan.

PortableGears mening: De driedaagse storing toonde aan dat sommige gebruikers bijna vergroeid zijn met hun mobieltje. Voor hen zou een afkick-programma om van hun mobiele verslaving af te komen helemaal niet zo verkeerd zijn.

BlackBerry Curve 9360
BlackBerry Curve 9360

portablegear.nl