Interessant:

Top 6 geflopte game-handhelds

achtergrond 4 augustus 2011 om 10:03

Niet alle game-handhelds zijn zo succesvol als de Game Boy, Nintendo DS en Sony PSP. PortableGear zet zes commercieel mislukte en vergeten handhelds uit het verleden voor je op een rij.

In de geschiedenis van game-handhelds zijn drie categorien te onderscheiden. Ten eerste zijn er de bekende en commercieel succesvolle producten, zoals de Nintendo Game Boy-modellen en Nintendo DS en de Sony PSP. Ten tweede is er de categorie 'bekend bij het publiek, maar commercieel geflopt', waartoe we onder meer de Sega Game Gear, Nokia N-Gage, Atari Lynx en Neo Geo Pocket kunnen scharen. Ten derde is er een categorie van commercieel geflopte producten, die ook nooit bij een groot publiek bekend zijn geworden. In dit artikel bespreekt PortableGear zes producten uit de laatste categorie. Zes commercieel mislukte en ook nog eens door iedereen genegeerde en vergeten game-handhelds...

In 2003 kwam de Zodiac van Tapwave op de markt. Het Amerikaanse Zodiac werd in 2001 opgericht door ex-medewerkers van Palm (en ging in 2005 alweer ter ziele). Het apparaatje (dat draaide op een aangepaste versie van het PalmOS) werd in de Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Zuid-Korea en Singapore op de markt gebracht als een "mobile entertainment system" voor games, muziek, foto's en video's. Ondanks enkele prestigieuze awards (zoals "Best Gear 2003" in Time Magazine) flopte de Zodiac gigantisch. Er werden slechts 200.000 exemplaren van verkocht en het is daarmee de op drie na slechts verkochte handheld ooit (na de Gizmondo en R-Zone, beide van Tiger Electronics).

Tapwave Zodiac
Tapwave Zodiac

In 1999 bracht het Japanse Bandai de Wonderswan op de Japanse markt. Dit model had een zwart-wit display; in 2000 volgde de Wonderswan Color met een kleuren display. Door de relatief lage prijs verliep de verkoop in Japan redelijk, maar de introductie van de Game Boy Advance in 2001 veegde de Wonderswan van de markt. Buiten Japan heb je niet veel aan de Wonderswan. Er zijn bijna alleen maar avonturenspellen met heel Japanse tekst voor verkrijgbaar...

Bandai Wonderswan Color
Bandai Wonderswan ColorDe Watara Supervision (Aziatische naam, in Engeland bekend als de Quickshot Supervision) werd in 1992 op de markt gebracht als een goedkoop alternatief voor de originele Nintendo Game Boy. Net als de eerste Game Boy heeft de Supervision een zwart/wit-display, dat erg slecht was te zien, waarschijnlijk een van de redenen dat het apparaatje flopte. Ook gebrek aan degelijke games buiten Taiwan en Hong Kong zal niet veel hebben geholpen.

Watara Supervision
Watara Supervision

De TurboExpress van het Japanse elektronicaconcern NEC is een portable-versie van de TurboGrafx-16 gameconsole (die overigens ook nooit in Nederland op de markt is gekomen, maar in Japan en de Verenigde Staten redelijk succesvol was). De handheld heeft een 2,6-inch kleurendisplay en alle TurboGrafx-16 games waren erop te spelen. De TurboExpress had echter behoorlijke problemen met de kwaliteit van het scherm en het geluid en het ding vrat batterijen dat een lieve lust was (met 6 AA-batterijen kon je 3 uur gamen). Tel daarop een hoge startprijs en je hebt een weinig succesvolle gameheld, hoewel er toch nog zo'n 1,5 miljoen van de hand gingen.

TurboExpress (NEC)
TurboExpress (NEC)

Het Amerikaanse speelgoedconcern Tiger Telematics (onder meer bekend van de Furby-poppen) had een naam hoog te houden toen het in 2005 de Gizmondo introduceerde. Het bedrijf had in 1995 namelijk eerder de R-Zone uitgebracht, een van de grootste handheld-flops ooit. De Gizmondo volgde probleemloos in dit stramien: er werden slechts 25.000 exemplaren verkocht en het is daarmee de slechts verkopende handheld ooit. De Gizmondo had een 2,8-inch kleurendisplay en, net als op de N-Gage, stonden games (er waren maar acht beschikbaar) op een SD- of MMC-geheugenkaart. Multiplayer was mogelijk via Bluetooth. De Gizmondo kwam in 2005 alleen uit in Groot-Brittannie, Zweden en de Verenigde Staten. Een jaar later ging het toestel alweer ter ziele.

Gizmondo (Tiger Telematics)
Gizmondo (Tiger Telematics)

Panasonic kondigde in oktober 2010 aan met de Panasonic Jungle te komen. Deze game-held - die het meest weg had van een portable DVD-speler en beschikte over een volledig qwerty-toetsenbord en touchpad - zou volledig in het teken staan van 'online gaming'. Offline gaming zou niet tot de mogelijkheden behoren. De Jungle zou komen met de voorgeinstalleerde MMRPOG-game Battlestar Galatica. Het liep echter uit op een enorm fiasco: deze handheld kon niet eens commercieel floppen, want enkele maanden later (in maart 2011) besloot Panasonic het apparaat alweer te schrappen. Het heeft dus nooit de winkels bereikt. Of er uberhaupt een conceptmodel heeft bestaan is ook onduidelijk, want er zijn alleen persafbeeldingen en teasers van te vinden.

Panasonic Jungle
Panasonic Jungle

portablegear.nl