Interessant:

Android 3.0 Honeycomb: de details

achtergrond 28 januari 2011 om 10:27

Verschillende fabrikanten hadden reeds een Android 3.0-tablet aangekondigd, maar eindelijk heeft ook Google zelf officieel details over Android 3.0 Honeycomb vrijgegeven. PortableGear geeft een overzicht van de mogelijkheden.

Vernieuwde interface, speciaal voor tablets

Android 3.0 Honeycomb is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op mobiele apparaten met een groot display, zoals tablets. De interface is hiertoe helemaal vernieuwd. Het is een zogenaamde "holografische" interface, dat zeer natuurlijk te bedienen is en waarmee multitasking erg eenvoudig is. De elementen in deze interface zijn als het ware achter elkaar opgenomen en scrollen en selecteren doe je met slechts enkele touch-bewegingen.

In Android 3.0 is onderin het scherm een "System Bar" weergegeven (net als bij Windows). Hierin worden onder meer notificaties en de systeemstatus weergegeven. Deze balk wordt altijd weergegeven, maar voor het bekijken van video's is er een speciale "lights out mode" waarmee de balk wel verdwijnt, zodat je video's op de volle grootte van het scherm kan bekijken. In deze balk vind je verder een "Recent Apps"-toepassing voor een snel overzicht van de draaiende applicaties. Bovenin het scherm vind je een "Action Bar". Deze is altijd aanwezig als je een applicatie gebruikt en de inhoud ervan is afhankelijk van de gebruikte applicatie en niet van het systeem. In Android 3.0 kan je daarnaast vijf verschillende homescreens naar eigen smaak customizen.

Android 3.0 Honeycomb interface
Android 3.0 Honeycomb interface

One-touch woordselectie en copy/paste

Android 3.0 Honeycomb biedt dezelfde verbeterde tekst-editing mogelijkheden als Android 2.3 Gingerbread. Je kan een woord selecteren door het even ingedrukt te houden. Vervolgens is het geselecteerde woord eenvoudig te kopieren en plakken via een opdracht op de Action Bar. Als je met één klik een woord hebt gekopieerd en je zet de tekstcursor ergens anders in de tekst, is het woord weer met een klik op de Action Bar in te voegen. Het on-screen toetsenbord is aangepast voor het gebruik op grotere displays. Via een knop op de System Bar wissel je tussen tekst- of voice-input.

Update standaard applicaties: anoniem browsen

De browser-, camera-, contacts- en email-toepassingen in Android 3.0 zijn ook allemaal aangepast voor het gebruik op grotere (tablet)displays. De browser kent enkele van de belangrijkste vernieuwingen. Je kan er nu voor kiezen om automatisch ingelogd te zijn op Google sites (bijvoorbeeld Gmail). Met een Google-account kan je daarnaast automatisch je bookmarks synchroniseren met Google Chrome. Het zoomen en scrollen is verbeterd, wederom met het oog op grotere displays. Meerdere tabs vervangen de verschillende browser-schermen. Niet onbelangrijk is dat in Android 3.0 een "incognito-modus" is toegevoegd waarmee je anoniem kan browsen.

Verbeterde connectiviteit

De connectiviteit in Android 3.0 Honeycomb is verder uitgebreid. Deze Android-versie heeft ingebouwde ondersteuning voor "Media/Photo Transfer Protocol", waarmee media direct via een USB-verbinding vanaf je camera of PC naar je tablet is over te zetten. Daarnaast kan je via USB of Bluetooth een toetsenbord aansluiten. De vernieuwde Bluetooth-tethering ondersteuning betekent dat je Android 3.0-tablet met nog meer apparaten de netwerkconnectiviteit kan delen.

Android 3.0 Honeycomb interface
Android 3.0 Honeycomb interface

Ondersteuning multicore processors & high-performance 2D en 3D graphics

Dit is vooral interessant voor developers, hoewel gebruikers er uiteindelijk ook van profiteren. Android 3.0 Honeycomb is de eerste Android-editie die zowel single- als multicore-processors ondersteunt. De prestaties en snelheid zouden op een eventuele Android 3.0-tablet met een multicore-processor veel sneller kunnen zijn, omdat de draaiende toepassingen over meerdere kernen verdeeld kunnen worden. Vooral multitasking zou hierdoor nog vloeiender kunnen worden. Developers kunnen daarnaast rekenen op "high-performace 2D en 3D graphics", waardoor we in de toekomst ongetwijfeld kunnen rekenen op nog fraaiere en snellere interfaces.

Android Developers


Gerelateerd nieuws