Interessant:

Gadgets 2010 jaaroverzicht: Amerikaanse gadgets en Nederland

achtergrond 21 december 2010 om 08:05

Amerikaanse gadget-fabrikanten zijn voornamelijk gericht op Amerika, terwijl Europese en Aziatische bedrijven de hele wereld proberen te bedienen. Dat bleek in 2010 weer uit de geringe aandacht van Amerikaanse bedrijven voor Nederland.

Motorola

Slechts een minderheid van de Android-toestellen die Motorola in de Verenigde Staten uitbrengt komt naar Europa. Een van de weinige officiele aankondigingen voor Nederland in 2010 betrof de Motorola Milestone (in de VS bekend als de Motorola Droid). De introductie van Motorola-toestellen in Nederland is extra problematisch omdat er in ons land geen officiele Motorola-vestiging meer is. In Duitsland en Groot-BrittanniŰ zijn wel Motorola-vestigingen, waardoor veel toestellen daar wel officieel verschijnen. Zolang Motorola Nederland blijft negeren, moeten we het in ons land dan ook vooral doen met importmodellen uit deze landen. In 2010 zagen we via import onder meer de Motorola Milestone XT720 en de robuuste Motorola Defy verschijnen.

Microsoft

Met de officiele introductie van Windows Phone 7 - een uitstekend besturingssysteem - in oktober 2010 liet Microsoft blijken niet echt van Nederland te houden. De eerste Windows Phone 7-toestellen zijn namelijk al wel in Nederland verkrijgbaar, maar Nederlandse ondersteuning ontbreekt nog. Dat is vooral onhandig bij het typen van berichtjes, want je hebt alleen een Engels woordenboek. Daarnaast laat ook de ondersteuning van alle aanvullende Windows Phone 7-diensten, zoals Xbox LIVE en Windows Marketplace tot 2011 op zich wachten. Een grote misser, waardoor het langer zal duren voordat Windows Phone 7 in ons land zal aanslaan. Ook de eerste eigen toestellen van de Microsoft (de Microsoft Kins) - die overigens volkomen zijn mislukt - werden in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten uitgebracht. Daarna zouden enkele Europese landen volgen, maar Nederland zat er niet bij.

Google

Zoekgigant Google zegt zich te richten op het 'wereldwijd ontsluiten van alle informatie', maar als Amerikaans bedrijf blijft de focus sterk op Amerika liggen. In Nederland moesten we in 2010 eindeloos wachten totdat de Google Nexus One een keer officieel uitkwam, terwijl het toestel in de Verenigde Staten en in sommige ons omringende landen al lang verkrijgbaar was. Met de Google Nexus S, die eind 2010 is geintroduceerd en vrijwel meteen in Amerika verkrijgbaar was gaat het waarschijnlijk dezelfde kant op. Pas later in 2011 verschijnt de Nexus S in Nederland. Ook de Nederlandse (beta)versie van Google Maps Navigation kwam pas in de zomer van 2010 naar Nederland, terwijl Amerikanen er al vanaf oktober 2009 gebruik van konden maken. Google's e-bookservice (Google Editions) wordt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten ondersteund, evenals de Chrome Web Store voor Chrome OS. Testexemplaren van Google Cr-48, de eerste Chrome-notebook, waren in 2010 alleen via een pilot program in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Google Cr-48 Chrome notebook: alleen via testprogramma in VS
Google Cr-48 Chrome notebook: alleen via testprogramma in VS

Dell

De Amerikaanse computerfabrikant Dell brengt vrijwel alle laptops die in de Verenigde Staten verschijnen ook in Nederland op de markt, maar laat het qua smartphones afweten. In 2010 zagen de Dell Aero (met Android) en de Dell Venue Pro (met Windows Phone 7) het levenslicht, maar er waren en zijn geen plannen om deze toestellen in Nederland uit te brengen. Dells tablets (de Dell Streak en de Dell Inspiron Duo) komen wel naar ons land, maar pas vele maanden na de verschijning in de Verenigde Staten.

Dell Venue Pro: niet naar Nederland
Dell Venue Pro: niet naar Nederland

Amazon

bol.com, Markplaats.nl en vele anderen mogen hun vingers dichtknijpen dat Amazon nooit serieus werk heeft gemaakt van Nederland. De Amerikaanse online winkelgrootmacht heeft nog steeds geen Nederlandse site en ook wat betreft het aanbieden van diensten wordt Nederland bijna altijd overgeslagen. Een van de beste voorbeelden hiervan is de Amazon Kindle, een van 's werelds populairste e-readers, die door gebrek aan ondersteuning in Nederland hier nooit is doorgebroken.

Amazon Kindle 2: niet naar Nederland

Facebook

Facebook bestaat vanaf 2004 en besloot pas in 2008 een Nederlandse versie van de site te maken. Ook nieuwe (mobiele) services van Facebook die in 2010 het levenslicht zagen, zoals Facebook Deals en Facebook Places, zijn nog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar en het is onduidelijk wanneer ze naar Nederland komen.

Facebook Deals & Places: pas later in Nederland beschikbaar
Facebook Deals & Places: pas later in Nederland beschikbaar

portablegear.nl