Interessant:

Gadgets 2010 jaaroverzicht: opmerkelijkste designs

achtergrond 24 december 2010 om 10:05

In 2010 zijn er verschillende gadgets op de markt gekomen met een zeer innovatief of opmerkelijk design; PortableGear bekijkt de vijf opvallendste gadget-ontwerpen van 2010.

Top 5 opmerkelijke gadget-designs in 2010:

1. Dell Inspiron Duo

De meest opmerkelijke gadget van 2010 is zonder twijfel de Dell Inspiron Duo. In dit hybride model combineert Dell een netbook en een tablet. Het display van de Inspiron Duo is kantelbaar in het frame van de behuizing, waardoor je de netbook in een handomdraai omtovert in een 10,1-inch tablet. De netbook draait op Windows 7 Home Premium, de tablet bedien je middels de Dell Duo Stage interface. In de docking-modus fungeert de Inspiron Duo daarnaast als wekker, digitale fotolijst of muziekspeler. De eerste kritieken over de Inspiron Duo ("te langzaam, te korte accuduur, geen geheugenkaart") zijn zeer kritisch, maar niettemin spreekt elke recensent met bewondering over het bijzondere design.

Dell Inspiron Duo
Dell Inspiron Duo

2. Toshiba Libretto W100 / Acer Iconia

Met de Toshiba Libretto W100 en de Acer Iconia introduceerden zowel Toshiba als Acer in 2010 een netbook met een dubbel touchscreen. Deze modellen zijn zowel in horizontale als in verticale stand te gebruiken en hebben een erg hoog gadgetgehalte. De Iconia ligt volgend jaar in de winkels, de Libretto W100 was dit jaar reeds verkrijgbaar en net als bij de Inspiron Duo waren de kritieken niet mals. De meeste recensenten zagen het als een "zeer fraaie maar nutteloze gadget" en het prijskaartje (1199 euro) was veel te hoog. De Iconia (prijs: rond de 1499 euro) gaat waarschijnlijk dezelfde kritiek tegemoet. Alle kritiek doet echter niets af aan het innovatieve design, waarvan we in de toekomst ongetwijfeld meer modellen gaan zien.

Toshiba Libretto W100
Toshiba Libretto W100

3. Motorola FLIPOUT

Motorola introduceerde in 2010 meerdere innovatieve en bijzondere mobiele telefoons en het meest opvallende model is de Motorola FLIPOUT. Deze compacte en vierkante messaging-telefoon heeft een bijzonder vierkant swivel-design: het 2,8-inch touchscreen is zijdelings over het qwerty-toetsenbordje heen te schuiven. De FLIPOUT draait op Android 2.1 met als schil daaromheen de MotoBlur-interface en is daardoor uitstekend geschikt voor iedereen die veelvuldig van sociale netwerken gebruik maakt. De FLIPOUT is echter beperkt (via import) in Nederland verkrijgbaar.

De Motorola FLIPOUT
De Motorola FLIPOUT

4. Pentax Optio NB1000

Camerafabrikant Pentax deed in september 2010 de harten van (oudere) Lego-liefhebbers harder klopper met de introductie van de Pentax Optio NB1000. Voor dit model werkte Pentax samen met Diablock, een fabrikant die onbeschaamd namaak Lego-blokjes op de markt brengt. De Optio NB1000 ziet er dan ook uit als een camera die helemaal van Lego is gemaakt en die je ook naar je eigen smaak verder kan uitbreiden met je eigen Diablock nep-Lego-blokjes. Bijzonder is dat er toch een 14-megapixel sensor met 4-voudige optische zoom en de mogelijkheid om HD-video's op te nemen in zit. Helaas is de Optio NB1000 alleen in Japan op de markt gekomen.

Pentax Optio NB1000 Lego-camera
Pentax Optio NB1000 Lego-camera

5. HTC Desire Z

De HTC Desire Z heeft misschien wel het beste verborgen opmerkelijke design van 2010. Deze Android 2.2-smartphone met 4,3-inch touchscreen en fysiek qwerty-toetsenbord heeft namelijk een zogenaamde Z-constructie. Het toetsenbordje schuif je daardoor niet simpelweg van boven naar beneden, maar klap je middels een Z-beweging naar boven. Hierdoor schuif je de HTC Desire Z altijd makkelijk open en dit mechanisme wordt in de loop der tijd vrijwel niet stroef. Dankzij dit mechanisme is het toestel ook iets dunner dan de gemiddelde slider-smartphone met uitschuifbaar toetsenbord. Ondanks het innovatieve mechanisme is het toetsenbord helaas niet schuin omhoog te klappen. De Desire Z is een van de weinige Android-smartphones met een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Daardoor is deze smartphone, met daarbij de HTC Sense-interface, een zeer geschikt toestel voor messaging-fans die graag een Android-telefoon met uitschuifbaar toetsenbord willen.

portablegear.nl