Interessant:

Gadgets 2010 jaaroverzicht: top 10 grootste flops

achtergrond 27 december 2010 om 10:11

Ondanks goede intenties zijn er ook in 2010 weer heel wat gadgets geflopt. PortableGear zet de top 10 grootste gadgetflops van 2010 op een rij.

Aan de ene kant moeten elektronicafabrikanten af en toe risico nemen om boven het maaiveld uit te steken en dat loopt niet altijd goed af. Aan de andere kant proberen sommige fabrikanten juist nooit wat nieuws en ook dat is vaak funest. In deze lijst vind je de top 10 grootste gadgetflops van 2010.

1. Microsoft Kin One / Kin Two

Microsoft moest in 2010 flink door het stof door de Microsoft Kin-smartphones, de eerste (en waarschijnlijk laatste) mobiele telefoons die onder de vlag van Microsoft zelf zijn uitgebracht en zijn gefabriceerd door Sharp. De Microsoft Kin One en Kin Two werden in april aangekondigd, maar in juli liet Microsoft weten er vanwege tegenvallende resultaten alweer mee te stoppen. Voornaamste redenen voor de mislukking: de prijs van de Kin-telefoons was te hoog en de doelgroep was volstrekt onduidelijk. De Amerikaanse provider Verizon probeert nu van de overgebleven Kin-exemplaren af te komen door ze tegen stuntprijzen aan te bieden.

Microsoft Kin Series (Two & One)
Microsoft Kin Series (Two & One)

2. Garmin-Asus nuvifones

Navigatiefabrikant Garmin en computerfabrikant Asus lieten begin 2009 weten samen mobiele telefoons op de markt te gaan brengen onder de naam 'nuvifone' (waar Garmin in 2008 reeds alleen en zonder succes mee begonnen was). Deze aankondiging bleek de voorbode van een lange lijdensweg in 2009, die in 2010 moeiteloos vervolgd werd. Modellen werden eindeloos uitgesteld, wat veel hoongelach opleverde, en nuvifones die wel verschenen werkten gebrekkig. In Nederland kregen we er sowieso niet veel van mee, want de meeste nuvifone-modellen verschenen niet ons land. KPN probeerde het in april nog wel met de Garmin-Asus nuvifone A10, maar succes bleef achterwege. Niemand was dan ook verbaasd toen Garmin en Asus in oktober 2010 lieten weten de samenwerking te stoppen.

Garmin-Asus nuvifone A10
Garmin-Asus nuvifone A10

3. Toshiba Libretto W100

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum kondigde Toshiba in juni de Toshiba Libretto W100 aan. Deze netbook ziet er op het eerste oog zeer innovatief uit: het heeft een dual-screen touch-display. Iedereen was het er echter over eens dat de Libretto W100 niet meer is dan een fraaie maar nutteloze gadget met een te korte accuduur en te weinig prestatiemogelijkheden. En voor een prijs van maar liefst 1199 euro (!) is dat toch te mager.

Toshiba Libretto W100
Toshiba Libretto W100

4. iRex DR800S e-reader

De hype over e-readers was in 2010 door de opkomst van tablets voorbij. De Nederlandse e-readerfabrikant iRex dacht echter toch nog met 'dure maar luxe' e-readers succes te kunnen boeken. De eind 2009 aangekondigde iRex DR800S e-reader zou in 2010 naar Nederland komen, maar succesvol is de introductie van deze te dure (€ 499) e-reader niet verlopen. In juli werd iRex wegens een torenhoge schuldenlast zelfs failliet verklaard. Het bedrijf uit Eindhoven probeert wel een doorstart te maken onder de naam IRX Innovations.

iREX DR800S
iREX DR800S

5. MSI SketchBook

De MSI SketchBook is een laptop met een draaibaar toetsenbord. Aan de onderzijde van het traditionele toetsenbord bevindt zich een tablet waar je met een stylus op kan tekenen en schetsen maken - vandaar de naam "SketchBook". In mei 2010 toonde MSI in Nederland een concept-model van de SketchBook en dat beloofde niet veel goeds. Het model was zo slap als karton en leek elk moment uit elkaar te kunnen vallen. PortableGear trok het toetsenbord er abusievelijk in een handomdraai vanaf. MSI toonde het SketchBook-protoype waarschijnlijk alleen maar om ook mee te kunnen doen met de tablethype. Gezien de twijfelachtige staat van het concept is het nog maar de vraag of de SketchBook ooit echt op de markt komt. Voorwaar een geflopt product nog voordat het uberhaupt in de winkels ligt.

MSI SketchBook
MSI SketchBook

6. LG smartphones

LG beloofde in september 2009 in 2010 een "aanval op smartphonemarkt" te doen. Daarbij liet de Koreaanse fabrikant ook weten "in 2013 wereldwijd de grootste fabrikant te willen worden van consumentenelektronica en mobiele telefoons". In 2010 hebben we echter weinig gezien van LG's smartphone-ambities. Het bedrijf bleef voornamelijk budgetvriendelijke messaging-telefoons voor een jongere doelgroep uitbrengen, net als in het verleden. De enige LG-smartphones die in 2010 uitkwamen en het noemen waard zijn, zijn de LG Optimus One P500 (een budgetvriendelijke Android-smartphone) en de LG Optimus 7 (met Windows Phone 7). Daarnaast is eind 2010 nog de dual-core LG Optimus 2X aangekondigd, maar dat toestel komt pas in 2011 naar Nederland. Er moet nog heel wat gebeuren als LG in 2013 daadwerkelijk de grootste smartphone-fabrikant wil worden.

LG Optimus One en LG Optimus Chic
LG Optimus One en LG Optimus Chic

7. Sagem PUMA Phone

Sportmerk PUMA introduceerde in de zomer van 2010 in samenwerking met fabrikant Sagem de PUMA Phone. Op het eerste oog leek het een innovatief model met zonnecellen aan de achterzijde en verschillende sportapplicaties. Niets bleek echter minder waar: de techniek was achterhaald, de prestaties te traag, het touchscreen reageerde matig en was niet te zien in zonlicht, het on-screen qwerty-toetsenbordje was veel te klein en de luidspreker was van een bedroevend niveau. De meeste applicaties bleken zinloos en ondanks de zonnecellen liet de accuduur te wensen over. Geen wonder dat de meeste mensen het toestel - waaraan wel een enorm prijskaartje van 399 euro hing - in de winkel lieten liggen.

PUMA Phone
PUMA Phone

8. Toshiba Folio 100

In navolging van het succes van de iPad, introduceerden veel verschillende fabrikanten in 2010 een eigen tablet. Toshiba deed een duit in het zakje met de Toshiba Folio 100. De Folio 100 is een van de goedkopere tablets, maar door nogal wat technische gebreken is de Folio 100 een grote flop geworden. Ondanks dat de Folio 100 op Android 2.2 draait, ondersteunt Toshiba's tablet namelijk geen Flash en ook heb je er geen toegang mee tot de Android Market. Daarnaast klagen gebruikers over het matige display, de matige bouwkwaliteit en de relatief kwetsbare plastic behuizing. Verder zou de Folio 100 traag reageren en regelmatig ongevraagd van de standby-stand afgaan. Verschillende Engelse elektronicaketens besloten in november vanwege de aanhoudende klachten de Folio 100 uit de winkels te halen.

9. Vodafone 360 H1 / M1

Eind 2009 introduceerde Vodafone de Vodafone 360 service, een nieuwe mobiele digitale dienst annex platform. In samenwerking met Samsung werden er twee speciale toestellen voor ontwikkeld: de Vodafone 360 H1 en de Vodafone M1. De 360-dienst heeft het afgelopen jaar voornamelijk veel kritiek gekregen: de software zou te onduidelijk en te langzaam zijn, de toestellen zouden nogal wat technische gebreken hebben en de Hyves-applicatie werd in eerste instantie niet standaard ondersteund, terwijl dat in de communicatie van Vodafone wel zo overkwam. Ook zette het kwaad bloed dat Vodafone in augustus HTC Desire-gebruikers een 360-update gaf terwijl zij dachten een Android 2.2-update te downloaden. Volgens de geruchten is er wel een nieuw Vodafone 360-toestel op komst, dus hopelijk leert Vodafone van de fouten uit het verleden.

Samsung Vodafone 360 H1

10. Symbian^3

Iedereen is het erover eens dat Nokia nog prima hardware kan maken. De Nokia N8, Nokia's topmodel in 2010, kreeg in 2010 nog volop complimenten voor de hardware en de uitstekende 12-megapixel camera. Op softwaregebied is de Finse fabrikant echter minder goed met de tijd meegegaan: het in februari geintroduceerde Symbian^3 is door de critici genadeloos aangepakt. "Ouderwets en gedateerd" schreef PCWorld erover, "ouderwetse interface en bediening" vond ook het Duitse Cnet. "Trage en onvriendelijke software", aldus Laptop Mag en TrustedReviews vond het gewoonweg "teleurstellend". T3.com verwoordde de algehele gevoelens het best toen het schreef: "als de Finnen willen bijblijven in de zich snel ontwikkelende smartphone-markt, moeten ze met iets geavanceerders komen dan Symbian^3." Alleen Nokia ondersteunt nog Symbian: Motorola, Samsung en Sony Ericsson besloten in 2010 te stoppen met Symbian-telefoons.

Symbian^3
Symbian^3

Toegift: Sony Ericsson XPERIA X2

De XPERIA-serie is een van de meest succesvolle telefoonseries van Sony Ericsson. Vooral de XPERIA X10-modellen met Android zijn ongekend populair. Toch verandert niet alles in de XPERIA-serie in goud en het beste bewijs daarvoor is de Sony Ericsson XPERIA X2. Dit toestel met Windows Mobile 6.5 werd eind 2009 aangekondigd en zou in 2010 in Nederland verschijnen, maar werd door technische problemen herhaaldelijk uitgesteld. Uiteindelijk besloot Sony Ericsson het toestel maar helemaal voor Nederland te annuleren aangezien het inmiddels ook al was ingehaald door de superieure XPERIA X10-modellen met Android.

Sony Ericsson XPERIA X2

portablegear.nl