Interessant:

Gadgets 2010 jaaroverzicht: hot en not

achtergrond 22 december 2010 om 09:01

Welke ontwikkelingen en introducties waren 'hot' en welke waren 'not' in 2010? PortableGear zet de hoogte- en dieptepunten voor je op een rij.

HOT in 2010:

Android

Het is moeilijk voor te stellen dat de eerste Android-smartphone pas begin 2008 verscheen. Android was, samen met de nieuwe iPhone, de belangrijkste ontwikkeling in smartphoneland in 2010. Vrijwel alle grote fabrikanten (Motorola, Samsung, HTC, Sony Ericsson) die zich duidelijk met Android-smartphones profileerden, hebben er grote winsten mee gehaald. De omarming van Android staat zelfs aan de basis van Motorola's wederopstandig in de Verenigde Staten. Google's mobiele besturingssysteem is in 2010 echt volwassen geworden. De belangrijkste update kwam in mei met Android 2.2 Froyo dat Flash-support en tethering (dat wil zeggen dat je je smartphone kan gebruiken als modem) biedt. In december volgde Android 2.3 Gingerbread, met ingebouwde VoIP-ondersteuning (waardoor geen applicaties van derden meer nodig zijn voor videobellen) en NFC (een technologie waarmee je bijvoorbeeld met je mobieltje kan betalen).

HOT in 2010: Android
HOT in 2010: Android

Tablets

De iPad heeft de tablet, een productgroep die ten dode leek opgeschreven, ongekende nieuwe populariteit ingeblazen in 2010. Vrijwel elke elektronicafabrikant bracht – met wisselend succes – een of meer eigen tablets in verschillende formaten op de markt. Dat varieerde van kleine fabrikanten (Archos, Creative) tot grote clubs als Samsung (Samsung Galaxy Tab), Dell (Dell Streak), BlackBerry (BlackBerry PlayBook) en HP (HP Slate 500).

Windows Phone 7

Het Windows Mobile-besturingssyteem was inmiddels behoorlijk verouderd, maar met Windows Phone 7 toonde Microsoft in 2010 aan nog altijd een zeer fraai en gebruiksvriendelijk mobiel besturingssysteem te kunnen ontwikkelen. De ontwikkelingstijd was vrij lang, maar uiteindelijk is het een systeem dat dankzij zijn toegankelijkheid ook zeer geschikt is voor beginnende smartphone-bezitters. Niet onbelangrijk is dat Microsoft met onder meer Samsung, HTC, LG en Dell belangrijke fabrikanten achter zich heeft voor de ontwikkeling Windows Phone 7-toestellen. Daarnaast is uiteraard de wisselwerking met andere Microsoft-diensten (Zune, Xbox Live, Windows Live, Bing) optimaal. De eerste smartphones met Windows Phone 7 zijn reeds in Nederland te koop, maar de ondersteuning is helaas alleen nog in het Engels. Begin 2011 zal Windows Phone 7 complete Nederlandse support krijgen. Zie ook: fabrikanten die Nederland haten.

Cloud-services & App Stores

Het succes van de Apple App Store en Google's Android Market is niet onopgemerkt gebleven. Ook in 2010 lieten weer heel wat fabrikanten weten met een eigen App Store te komen, die meestal tegelijkertijd werd aangekondigd met een nieuwe tablet. Creative heeft de ZiiStore, Archos de AppsLibs Store, Acer heeft Acer alive, Samsung de Samsung Apps Store en Google introduceerde de Chrome Web Store voor het eigen Chrome OS. Apple liet verder weten het app-aanbod uit te breiden naar de MacBooks en Mac-desktops met een Mac App Store. Nauw verweven met het succes van App Stores is het werken 'in de cloud' (de grote internetwolk). Hierbij bewerk je je bestanden online en je slaat ze ook online op. Vooral Google en Microsoft introduceerden in 2010 veel nieuwe cloud-diensten, zowel voor de smartphone als voor de computer.

super-AMOLED

De hype wat betreft schermtechnologie in 2010 is super-AMOLED. Deze techniek zorgde voor de helderste smartphone-displays ooit. Aangezien Samsung deze displays ontwikkelt, is het niet verrassend dat we ze vooral op Samsung-toestellen tegenkwamen: de Samsung Wave, de Samsung Galaxy S en de Samsung Omnia 7 zijn ervan voorzien. Daarnaast zijn de Nokia N8 en de eerste modellen van de originele HTC Desire voorzien van een AMOLED-display. Helaas is er een ernstig gebrek aan (super-)AMOLED-schermen, waardoor veel fabrikanten, waaronder HTC, afzien van het gebruik ervan, en kiezen voor het minder heldere superLCD. Ook Samsung zelf heeft problemen met het AMOLED-tekort en grijpt vaker terug op superLCD, zoals bijvoorbeeld bij Samsung Wave II, de opvolger van de Wave.

Systeemcamera's

Bij de compactcamera's is de focus op systeemcamera's in 2010 steeds belangrijker geworden. Systeemcamera's zijn camera's met het formaat van een compactcamera, die dankzij verwisselbare lenzen, flitsers en andere elementen de mogelijkheden bieden van een spiegelreflexcamera (voor een lagere prijs). De camera's zijn zeer interessant voor fabrikanten, omdat zij naast de camera zelf ook omzet kunnen blijven genereren met de bijbehorende accessoires. Een zeer innovatieve systeemcamera in 2010 was de Samsung NX100. Dit model heeft een iFocus-lens waarmee je via de lens de instellingen kan aanpassen. Andere grote namen op het gebied van systeemcamera's in 2010 zijn Olympus (Olympus PEN E-PL1), Panasonic (Panasonic DMC-GF2) en Sony (Sony NEX-3/NEX-5).

NOT in 2010:

Eenduidige productnaamgeving

Gadgetfabrikanten maken het door de verwarrende productnaamgeving niet altijd makkelijk voor het journaille. Vooral LG en Samsung maakten er in 2010 een potje van. De in augustus aangekondigde LG Wink-serie werd later in Europa doodleuk als een nieuwe serie LG Cookie-modellen op de markt gebracht. Ook verwarrend is de LG Town-serie, die in Nederland bekend is als de InTouch-serie. Samsung kent dezelfde problemen met de Corby-, Monte- en Galaxy-series die in verschillende landen onder andere namen verschijnen. In de Samsung Wave-serie is het in 2010 echter het bondst gemaakt (hoewel de Corby-serie aardig in de buurt komt): in 2010 verscheen zowel de Samsung Wave 2 S5250 als de Samsung Wave II S8530, twee verschillende toestellen. De eerste is later maar hernoemd naar Samsung Wave 525. Daarnaast vond Nokia het in 2010 jaar nodig om de heldere naamgeving van Nokia-producten uit het verleden te schrappen en te gaan gaan werken met 'sub'-series. Zo kan één productnaam nu zeer veel verschillende varianten hebben, zoals bijvoorbeeld de Nokia C3-00 (low-end model met qwerty-toetsenbord) en de Nokia C3-01 (mid-range model met regulier keypad en touchscreen). Verder blijft het altijd lastig dat veel producten in de Verenigde Staten een andere naam hebben dan in Europa. Denk daarbij onder meer aan de Motorola Milestone (Motorola Droid in de VS), de Panasonic DMC-TZ10 (Panasonic DMC-ZS7) of de Canon IXUS 1000 HS (Canon PowerShot SD4500 IS).

Symbian & MeeGo

Waar Android, iOS (iPhone) en Windows Phone 7 in 2010 'booming' waren, heeft de mobiele software van Nokia het erg zwaar gehad. Symbian kreeg, ondanks de introductie van het vernieuwde Symbian^3 veelal het verwijt niet met de tijd te zijn meegegaan. Alleen Nokia ondersteunt nog Symbian: Motorola, Samsung en Sony Ericsson besloten in 2010 te stoppen met Symbian-telefoons. Nog veel treuriger ging het in 2010 met MeeGo, een samenvoeging van Intels Moblin OS en Nokia's Maemo OS. Het platform werd in februari 2010 aangekondigd, maar eind 2010 zijn er nog steeds geen MeeGo-apparaten op de markt gekomen. Het is daarom nog maar te bezien of MeeGo in 2011 wel de inhaalslag met de vele concurrentie kan maken.

Vodafone 360

Vodafone introduceerde eind 2009 Vodafone 360, een nieuw mobiel platform voor Vodafone-telefoons waarbij vooral het contact met sociale netwerken centraal staat. Veel fans heeft Vodafone 360 niet gekregen. Sterker nog: in 2010 was de kritiek van gebruikers niet mals: velen vonden het platform te onduidelijk, te langzaam en de Vodafone 360-toestellen, die in samenwerking met Samsung op de markt zijn gebracht, zouden nogal wat technische gebreken hebben. Toch krijgen de Vodafone 360 H1 en Vodafone 360 M1 in 2010 waarschijnlijk een opvolger. Hopelijk heeft Vodafone dan lering getrokken van de fouten uit het verleden.

Microsoft Kin

In samenwerking met fabrikant Sharp probeerde Microsoft in 2010 voor het eerst onder de eigen merkvlag mobiele telefoons op de markt te brengen. Zelden is iets op een grotere mislukking uitgedraaid. De Microsoft Kin One en de Microsoft Kin Two werden in april aangekondigd, maar de doelgroep van de toestellen was volstrekt onduidelijk en prijs was veel te hoog. Wegens tegenvallende resultaten stopte Microsoft daarom twee maanden later alweer met de ondersteuning van de Kin-telefoons. De Amerikaanse provider Verizon poogt nu van de overgebleven Kin-exemplaren af te komen door ze tegen dumpprijzen aan te bieden. Overigens kreeg Nederland weinig van het fiasco mee, want de toestellen kwamen hier niet op de markt.

NOT in 2010: Microsoft Kin Series
NOT in 2010: Microsoft Kin Series

Garmin-Asus

De samenwerking tussen Amerikaanse navigatiefabrikant Garmin en de Taiwanese elektronicagigant Asus leek veelbelovende navigatietelefoons te kunnen opleveren. Helaas is het op een grote teleurstelling uitgedraaid: de meeste Garmin-Asus nuvifones werden eindeloos, tot de hilariteit van velen, uitgesteld en als ze uiteindelijk kwamen werkten ze vaak gebrekkig of ze waren zeer beperkt verkrijgbaar (of beide). Geen wonder dus dat Garmin en Asus in oktober 2010 lieten weten de weinig succesvolle samenwerking te beeindigden.

E-readers

De opkomst van tablet-computers heeft de populariteit van e-readers in 2010 danig teruggedrongen. Vergeleken met de mogelijkheden van tablets hebben e-readers zeer beperkte functionaliteiten en zijn ze relatief duur. Enkele grote e-readerfabrikanten, zoals BeBook en Sony, introduceerden nog verschillende nieuwe modellen, maar in Nederland blijft de populariteit beperkt. Als grote boekaanbieders (zoals seleyx of bol.com) er achter staan, willen er nog wel enkele e-readers over de toonbank gaan, maar in vergelijking met de Verenigde Staten (waar Amazon de eigen Kindle behoorlijk pusht) mist Nederland een echt grote club die e-readers promoot.

Grote softwarefabrikanten & uitbreidbaar geheugen

Uiteraard waren er in 2010 nog volop mobiele telefoons met uitbreidbaar geheugen. (Sony en Sony Ericsson zijn eindelijk definitief SD-kaarten gaan ondersteunten naast Sony's eigen Memory Stick-geheugen). De telefoons zonder uitbreidbaar geheugen waren in de minderheid, maar opvallend is dat het wel de trendsetters of grote (software)bedrijven zijn die van uitbreidbaar geheugen afzien - mogelijk om eventuele hacks zoveel mogelijk te voorkomen. Apple is met de iPad en de iPhone 4 het bekendste bedrijf waarbij gebruikers het moeten doen zonder uitbreidbaar geheugen. Ook Google's zag op zijn tweede Nexus-toestel, de Google Nexus S, af van uitbreidbaar geheugen (terwijl zijn voorganger de mogelijkheid wel had). Microsoft voorkwam dat smartphones met het Windows Phone 7-besturingssysteem (waaronder de Samsung Omnia 7, de HTC 7 Trophy, de HTC HD7 en de LG Optimus 7) een SD-geheugenkaartslot hadden. Opmerkelijk is dat zelfs Nokia - dat nooit problemen had met uitbreidbaar geheugen - met de Nokia E7 een high-end business-smartphone zonder SD-geheugenkaartslot aankondigde. Het is te hopen dat andere fabrikanten volgend jaar niet het voorbeeld van Google, Apple en Microsoft zullen volgen.

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws