Interessant:

Gadgets 2010 jaaroverzicht: top 10 topproducten

achtergrond 28 december 2010 om 07:03

In 2010 zijn er weer veel uitstekende en innovatieve gadgets verschenen; PortableGear bespreekt het succes van de fabrikanten en zet 10 topproducten uit 2010 op een rij.

2010 is voor alle elektronicafabrikanten zeer verschillend verlopen. Apple beheerste het nieuws en dankzij Android was ook Google veelvuldig in de media te vinden. Samsung en BlackBerry kenden een goed jaar. LG kon de grote verwachtingen (die het zelf had geschapen) niet waarmaken en Motorola klom langzaam uit het diepe dal waarin het beland was. HTC leverde een knappe prestaties en veroverde dankzij enkele interessante introducties een belangrijk stuk van de smartphonemarkt. Sony Ericsson ten slotte schrapte fors in het portfolio, maar kwam wel met de succesvolle XPERIA-serie.

Interessant is dat Sony Ericsson, HTC, Motorola en Samsung vooral veel winst boekten met Android-smartphones. Voor Nokia was 2010 een moeizaam jaar, mogelijk doordat de Finse fabrikant een van de weinige fabrikanten is die geen Android-telefoons op de markt brengt. De Finnen blijven nog wel altijd de grootste mobiele telefoonfabrikant, maar moeten relatief meer (goedkope) toestellen omzetten om dezelfde winst te behalen als de concurrenten. Ook voor Microsoft was 2010 een moeizaam jaar. De softwaregigant uit Redmond had moeite om de razendsnelle innovaties van de grote concurrenten Apple en Google bij te benen. Niettemin toonde de introductie van Windows Phone 7 - die in vergelijking met de concurrentie erg laat kwam - aan dat Microsoft nog altijd uitstekende mobiele besturingssysteem kan maken.

Samsung Galaxy S, iPhone 4 en HTC Desire HD
Samsung Galaxy S, iPhone 4 en HTC Desire HD

1. Samsung Galaxy S

Samsungs smartphonetopper van 2010 is de Samsung Galaxy S (i9000). Meest opmerkelijke aan dit model is het zeer heldere 4-inch super-AMOLED-display en de combinatie van Google's Android 2.1-besturingssysteem (een Android 2.2-update is inmiddels beschikbaar) met Samsungs TouchWiz 3.0-interface. Deze combinatie zorgt voor optimale wisselwerking met sociale netwerken. De Galaxy S was tevens de eerste smartphone die standaard Swype ondersteunde, een techniek waarmee je razendsnel berichten kan tikken door over het touchscreen te 'vegen'. Het enige minpuntje is het ontbreken van een flitser op de 5-megapixel camera, maar voor de rest is het een van de meeste complete smartphones uit 2010.

2. HTC Desire HD

Net als Samsung introduceerde ook HTC in 2010 verschillende Android-topmodellen. Begin 2010 kwam de HTC Desire, die in september al werd opgevolgd door de HTC Desire HD. De Desire HD draait standaard op Android 2.2 en is voorzien van een groot 4,3-inch touchscreen en een 8-megapixel met HD-camcorder. Het toestel maakt gebruikt van de HTC Sense-interface en is een van de eerste HTC-smartphones met ondersteuning van HTCSense.com, waarmee je vanaf je PC toegang hebt tot je smartphone. Onder meer dankzij HTC Sense is de Desire HD een Android-smartphone die je enorm naar eigen smaak kan customizen. Nieuw is verder de HTC Fast Boot-functie waarmee het toestel razendsnel opstart. Zowel de originele Desire als de Desire HD zijn lyrisch ontvangen door de telecomvakpers.

3. Apple iPhone 4

Sinds de introductie van de originele iPhone in 2007 is er elk jaar weer een hype rond een nieuwe iPhone en in 2010 was het weer raak met de iPhone 4 (in het geruchtencircuit lang bekend als de iPhone 4G). Het geheel vernieuwde design van het toestel zorgde voor een waar antennegate over mogelijke ontvangstproblemen. Meest opmerkelijke aan Apple's vierde iPhone-model is echter het zeer heldere 3,5-inch Retina-display, het nieuwe iOS 4-besturingssysteem waarmee je eindelijk kan multitasken, de sterk verbeterde 5-megapixel camera met HD-camcorder en de frontcamera met de FaceTime-applicatie om mee te videochatten (doch alleen met andere FaceTime-gebruikers). De kwaliteiten en de toegankelijkheid van het toestel zorgen er samen met Apple's uitgekiende marketingbeleid voor dat de iPhone 4, ondanks zeer hoge prijzen, als warme broodjes over de toonbank gaat.

iPhone 4
iPhone 4

4. Apple iPad

De tablet-trend in 2010 is zonder twijfel ingezet door de iPad, Apple's 9,7-inch tablet. Vrijwel elke elektronicafabrikant bracht in navolging van Apple, met meer of minder succes, een eigen tablet op de markt. De iPad is een zeer toegankelijk apparaat met een helder scherm dat uitstekend functioneert en waarvoor in de Apple App Store zeer veel applicaties en games beschikbaar zijn. Helaas ontbreken wel essentiele elementen als een webcamera, een fotocamera, Flash-support, uitbreidbaar geheugen en een USB-poort. In eerste instantie was ook multitasking op de iPad niet mogelijk, maar met de introductie van iOS 4.2 in november 2010 is daar verandering in gekomen. Ondanks zijn tekortkomingen en hoge prijs verloopt de verkoop van de iPad voorspoedig en het belangrijkste is dat Apple ermee heeft aangetoond dat het publiek rijp is voor tablets. De iPad is een ware trendsetter en een product dat er bijna in zijn eentje voor heeft gezorgd dat de grens tussen de markt voor mobiele telefonie en voor netbooks is vervaagd.

Apple iPad
Apple iPad

5. Samsung Galaxy Tab

Samsung bracht in 2010 met de Samsung Galaxy Tab de meest succesvolle concurrent voor de iPad op de markt. Met 7-inch is deze tablet een stuk kleiner en lichter dan de iPad, waardoor hij makkelijker is mee te nemen. Daarnaast beschikt de Galaxy Tab wel over een webcam, een 5-megapixel camera, Flash-support, belfuncties en uitbreidbaar geheugen. De Galaxy Tab draait op Android 2.2 Froyo met daaromheen de TouchWiz 3.0-interface. Android 2.2 is een uitstekend besturingssysteem waarvoor veel applicaties verkrijgbaar zijn, maar heeft als nadeel dat het nog niet geoptimaliseerd is voor het gebruik op tablets. Een upgrade brengt daar in de toekomst ongetwijfeld verandering in. De Galaxy Tab is net iets minder toegankelijk dan de iPad, maar is wel meer te customizen. Dankzij zijn vele mogelijkheden en het fraaie design verkoopt ook de Galaxy Tab, ondanks de relatief hoge prijs, zeer goed.

6. TomTom GO LIVE 1005

Met de toenemende concurrentie van gratis navigatiediensten is de markt voor de aanbieders van navigatiesystemen veel moeilijker geworden. TomTom liet zich in 2010 echter van zijn beste kant zien met de TomTom GO LIVE 1000 (4,3-inch) en de TomTom GO LIVE 1005 (5-inch). Deze modellen hebben een capacitive multi-touch touchscreen, waardoor ze in vergelijking met veel andere navigatiesystemen met een resistive touchscreen met zeer lichte aanrakingen te bedienen zijn. Het zijn de eerste zogenaamde complete 'connected' systemen van TomTom, wat betekent dat je onder meer via internet altijd toegang hebt tot de meeste recente (verkeers)informatie. Met daarbij (abonnements)diensten als HD Traffic, IQ Routes en Local Search in Google hoef je nooit meer te verdwalen.

TomTom GO LIVE 1000
TomTom GO LIVE 1000

7. Sony Ericsson XPERIA X10 mini pro

Sony Ericsson maakte in 2010 furore met de XPERIA X10-serie Android-smartphones. Een van de interessante modellen was de Sony Ericsson XPERIA X10 mini pro, een supercompacte Android-smartphone met een 2,55-inch touchscreen en een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Niet eerder zagen we zo'n compacte smartphone met zoveel mogelijkheden én een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Handig is daarnaast de Timescape-applicatie waarmee al je communicatie (sms'jes, e-mails, sociale netwerkupdates) in één overzicht samenkomt. De XPERIA X10 mini pro draait bij levering op het enigszins verouderde Android 1.6, maar dat is inmiddels goed gemaakt door de komst van een upgrade naar Android 2.1.

8. Samsung Wave

De Samsung Wave (S8500) is begin 2010 geintroduceerd en was de eerste smartphone met Samsungs eigen bada-besturingssysteem. De Wave zette in 2010 de toon voor high-end camerafunctionaliteiten op telefoons. Het toestel heeft een 5-megapixel camera met HD-opnamemogelijkheid en bijna elke high-end smartphone die erna is gekomen is voorzien van een HD-camcorder. Ook wat betreft display is de Wave een trendsetter: het is de eerste smartphone met een super-AMOLED-display, een superhelder en levendig display dat in alle omstandigheden goed is af te lezen. Veel toestellen na de Wave zijn voorzien van een AMOLED-display, maar door een groot tekort aan dergelijke schermen zagen veel fabrikanten er later in 2010 helaas weer vanaf. Zelfs de opvolger van de Wave, de Samsung Wave II (S8530), die eind 2010 is gepresenteerd, heeft in plaats van een AMOLED-scherm een superLCD-display.

9. Olympus PEN-EPL1

Waar Apple met de iPad in 2010 de trendsetter was voor tablets, is Olympus sinds de zomer van 2009 de trendsetter op het gebied van systeemcamera's. Dat zijn camera's met de grootte van een compactcamera, maar die dankzij verwisselbare objectieven en flitsers de mogelijkheden bieden van een spiegelreflexcamera. In 2010 ging Olympus voort met de introductie van toegankelijke en betaalbare systeemcamera's. Het belangrijkste model, de Olympus PEN E-PL1 kwam in februari op de markt. De Olympus PEN E-PL1 beschikt standaard over een ingebouwde flitser, een mechanische beeldstabilisator en een HD-video-opnamemogelijkheid.

Olympus PEN E-PL1
Olympus PEN E-PL1

10. Motorola MILESTONE

Motorola was in 2009 in een grote dip geraakt, maar onder meer door de volledige omarming van Google's Android-besturingssysteem is de Amerikaanse fabrikant zich langzaam aan het terugvechten op de mobiele markt. Aan de basis van de terugkeer van Motorola met Android staat de Motorola MILESTONE, die eind 2009 als de Motorola DROID in de Verenigde Staten verscheen en begin 2010 naar Nederland kwam. Dit fraaie model heeft een 3,7-inch touchscreen en een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord en draait op een pure versie van Android (oorspronkelijk versie 2.0, later zijn er updates naar 2.1 en 2.2 voor beschikbaar gekomen). Gezien de enthousiaste ontvangst van het originele model is het niet verrassend dat Motorola in september reeds de Motorola MILESTONE 2 introduceerde. Het is echter nog onduidelijk wanneer dat model naar Nederland komt.

runners-up:
Samsung NX100 - systeemcamera met innovatieve bediening via lens dankzij iFocus-objectief
Dell Streak - Dells 5-inch hybride Android tablet/smartphone
Samsung Omnia 7 - smartphone met toegankelijke Windows Phone 7-interface en super-AMOLED display
Sony Ericsson LiveView - een 'afstandbediening' voor Android (vanaf 2.0) smartphones
Canon IXUS 1000 HS - dunne compactcamera met 10-voudige optische en Full-HD-opnames
HP Mini 5103 - zeer stijlvolle zakelijke netbook met veel uitbreidingsmogelijkheden
Apple MacBook Air MC505/MC506 - met 11-inch de compactste MacBooks Air tot dusverre.

Dell Streak
Dell Streak

Sony Ericsson LiveView
Sony Ericsson LiveView

portablegear.nl