Interessant:

Android 2.3 Gingerbread: wat is nieuw

achtergrond 7 december 2010 om 11:29

Tegelijkertijd met de Google Nexus S introduceerde Google deze week het vernieuwde Android 2.3 Gingerbread-besturingssysteem; PortableGear bekijkt wat nieuw is aan deze Android-editie.

De update van Android 2.2 Froyo naar Android 2.3 Gingerbread is minder spectaculair dan de update van Android 2.1 Eclair naar Android 2.2 Froyo, maar niettemin zijn er enkele belangrijke verbeteringen en nieuwe toepassingen. PortableGear zet ze op een rij.

Verbeterde interface en on-screen toetsenbord

Android 2.3 Gingerbread heeft een vernieuwde, verbeterde en snellere interface met levendigere kleuren en meer contrast in de menu's, waardoor deze beter af te lezen zijn. Het on-screen toetsenbord is verder geoptimaliseerd voor het tikken en bewerken van tekstberichten. De letter die je typt en de bijbehorende woordenboeksuggestie worden groter weergegeven, wat wederom het aflezen soepeler maakt. Tevens is er een nieuwe modus waarmee je eenvoudig en zonder handmatig van de modus te hoeven wisselen cijfers of symbolen tikt door Shift+[letter] en ?123+[symbool] in te drukken.

One-touch woordselectie en copy/paste

In Android 2.3 kan je een woord selecteren door hem even ingedrukt te houden. Vervolgens is het geselecteerde woord eenvoudig te kopieren en plakken met de twee speciale iconen die hiervoor in de tekst verschijnen. Als je met één klik een woord hebt gekopieerd en je zet de tekstcursor ergens anders in de tekst is het woord weer met één klik op het plak-icoon in te voegen. Volgens Google zorgt deze techniek ervoor dat "mobieltjes met een trackpad overbodig worden".

Android 2.3 Gingerbread: One-touch woordselectie en copy/paste
Android 2.3 Gingerbread: One-touch woordselectie en copy/paste

Verbeterde accuduur

Android 2.3 speelt een actievere rol in het power-management van de telefoon. De software geeft op een visuele en heldere manier weer welke applicaties en diensten de meeste energie opslurpen, zodat je deze tijdig kan uitzetten om je accu te sparen.

Ingebouwde VoIP

Met Android 2.3 biedt Google ingebouwde VoIP en SIP (dat is een protocol voor VoIP)-ondersteuning, waardoor internetbellen (bijvoorbeeld met Skype of Google Voice) eenvoudiger in de interface is geintegreerd. De directe integratie voorkomt dat je weer een applicatie van een derde partij moet gebruiken.

Near Field Communications

Android 2.3 ondersteunt de NFC (Near Field Communications)-technologie. Deze technologie wordt onder meer toegepast om betalen met de mobiele telefoon mogelijk te maken. Google ziet het echter ook als een interessante technologie om via advertenties geld te verdienen. Zo zou je er bijvoorbeeld ook tags van posters of stickers mee kunnen aflezen, waarna je direct naar een (betalende) website gestuurd wordt. Leuk detail is dat de Nederlandse chipfabrikant NXP verantwoordelijk is voor de NFC-ondersteuning in Gingerbread.

Verbeterde downloadmanagement

Gingerbread heeft een verbeterde "Downloads"-applicatie waarmee je een duidelijk overzicht krijgt van al je gedownloade bestanden via je browser, e-mail of via andere applicaties. Andere toepassingen kunnen eveneens gebruikmaken van de mogelijkheden van de Downloads-applicatie, zodat je alle downloads altijd eenvoudig kan managen en opslaan.

Camera-applicatie (inclusief front-camera)

Met de nieuwe camera-applicatie in Android 2.3 Gingerbread selecteer je snel welke camera op het toestel je wil activeren, bijvoorbeeld de fotocamera of de front-camera. De Google Nexus S is overigens voorzien van een front-camera om mee te videochatten.

Android 2.3 Gingerbread: camera-app
Android 2.3 Gingerbread: camera-app

Ondersteuning voor schermgroottes tablets

In hoeverre dit punt wordt waargemaakt is nog de vraag, want deze opmerking is ver weggestopt in de developer-notes van Android 2.3. Daar is in elk geval te lezen: "het nieuwe platform ondersteunt extra grote displays, zoals van tablets".

Android 2.3 Gingerbread handleiding

Download Android 2.3 Gingerbread handleiding (PDF, Nederlands)

Android Developers


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws