Interessant:

Navigatiesystemen voor trucks en motors

achtergrond 3 mei 2010 om 15:29

Voor vrachtenwagenchauffers en motorrijders zijn er speciale navigatiesystemen op de markt. Hier vind je een overzicht van deze bijzondere gps-systemen.

Motorrrijders hebben natuurlijk andere navigatiebehoeften dan autorijders. Denk hierbij aan een een display dat goed tegen regen bestand is en aan grotere schermiconen die ook met handschoenen aan goed zijn in te drukken. Zowel TomTom als Garmin hebben navigatieystemen met dergelijke functionaliteiten in het assortiment. Garmin voert voor motorrijders de Zumo-serie, die bestaat uit de zumo 550, zumo 660 en de zumo 220. Het nieuwste model is de zumo 220. Dit model ondersteunt text-to-speech, waarmee straatnamen duidelijk worden uitgesproken en is draadloos te verbinden met je helm of headset via Bluetooth. TomTom voert speciaal voor motorrijders al enige jaren de TomTom RIDER. Onlangs introduceerde het Amsterdamse bedrijf twee nieuwe GPS-modellen in de Rider-serie voor motorrijders: de TomTom Urban Rider en de TomTom Urban Rider Pro. Deze modellen zijn voorzien van een zeer vereenvoudigd menu met een minimum aan (grote) iconen die goed met handschoenen te bedienen zijn. Standaard op deze TomTom-modellen is tevens IQ Routes, waarmee aan de hand van actuele snelheidsgegevens van andere weggebruikers de snelste route wordt berekend. De Urban Rider Pro beschikt als extra over een Bluetooth-headset.

GPS voor motorrijders
GPS voor motorrijders

Net als voor motorrijders zijn er voor vrachtwagenchauffers verschillende speciale losse navigatiesystemen op de markt - hoewel de keuze hier wel aanzienlijker beperkter is. Dat komt omdat verschillende navigatiefabrikanten (zoals TomTom) ook ingebouwde navigatieoplossingen bieden die speciaal bedoeld zijn voor trucks. Wat betreft losse navigatiesystemen voor vrachtwagenchauffeurs voert TomTom alleen de TomTom GO 7000 TRUCK en de TomTom GO 9000 TRUCK. Deze modellen berekenen op een slimme manier de bestemming, waarbij rekening wordt gehouden met afmetings- en gewichtsbeperkingen van de vrachtwagen en scherpe bochten worden vermeden. Een optionele functie is TomTom WORK Active, waarmee efficiŽntere routes kunnen worden gepland. Tevens kunnen chauffers hiermee gevolgd worden en kan er met de chauffeurs te allen tijden contact worden gelegd. De GO 9000 is hiervoor voorzien van een GSM/GPRS-module. Ook TomToms concurrent Garmin voert met de Garmin nuvi 465TF een navigatiemodel dat speciaal is ontworpen voor vrachtwagens. De nuvi 465TF heeft diverse profielen voor vrachtwagens en biedt extra mogelijkheden, zoals geavanceerde navigatie en hulp bij vrachtwagenspecifieke wegbeperkingen zoals hoogte, breedte, lengte, gewicht en gevaarlijke lading. Dankzij TrafficMaster zijn chauffeurs altijd op de hoogte van vertragingen en wegwerkzaamheden.

GPS voor vrachtwagenchauffeurs
GPS voor vrachtwagenchauffeurs

portablegear.nl